...
TRENUTNO11:00 - 12:00Radio Grafiti

Kultura / Pozorište

Isidorina gimnazija na pozorišnim daskama

21.03.2015.

"Showtime" je školska predstava u kojoj zainteresovani učenici imaju šansu da pokažu svoj talenat, bilo kroz ples, glumu, pevanje ili strani jezik, kao i priliku da se druže i nauče nove stvari", kaže Vladimir Filipović, učenik četvrtog razreda gimnazije "Isidora Sekulić" iz Novog Sada, o predstavi koju realizuju đaci i tri profesorice ove škole.

.

U pitanju je predstava na engleskom jeziku koja se bavi istorijom kultnih filmova od 1930-ih godina do danas.

"Iz svake decenije izaberemo do dva filma i po jednu najzanimljiviju scene koju doradimo, odnosno, ubacimo nešto svoje", objašnjava Vladimir. Trupu od stotinak učenika predvode tri profesorice, među kojima je i Kristina Vukelić, profesorica engleskog jezika.

"Ideja je da se deca druže, a i da se promoviše engleski jezik." Vukelićeva kaže da su na audiciji prošli svi koji su se pojavili. "Naročito sam ponosna na to što mogu da učestvuju svi učenici bez obzira na razred, smer i to da li im predajem."

Prošle godine su dva puta igrali istoimenu predstavu ali je tematika bila istorija sporta. Ove godine, 3. marta, imali su premijeru u "Pozorištu mladih" što je ujedno bilo i jedino igranje novog "Showtime"-a, gde je reč o filmu, i koju je pogledalo više od 600 ljudi.

Kako kaže Anja Hudak, jedna od učesnica ovog projekta, nemaju priliku da ponovo nastupe jer imaju problem sa nalaženjem odgovarajućeg prostora.

"Nama treba prostor koji nije skup, a ne želimo da naplaćujemo ulaz jer je predstava edukativnog karaktera i ne bismo da od nje pravimo biznis", kaže Anja.

Kako su se složili svi učenici, ovo je predstava koju su zajedno na neki način režirali. Moglo bi se reći da su profesorice konstruisale skelet predstave, na koji su svi ostali dodavali nešto svoje te se oseti duh Isidorine gimnazije.

Međutim, nije da sve teče ko po loju...

"Nije lako koordinisati toliko učenika. Potrebno je mnogo vremena i truda", objašnjava profesorica Vukelić što potvrđuje i majica koju je, nakon prvog "Showtime"-a, dobila od svojih đaka a na kojoj je piše: "Keep calm & ZAŠTO NE ZNAŠ TEKST!!!"

Takođe, ovom prilikom je pozvala i učenike ostalih srednjih i osnovnih škola u Novom Sadu na saradnju u okviru ove ali i neke od sledećih predstava.

Da vam ubacimo crva i tako još više zainteresujemo za ovu predstavu - da li možete da zamislite Indijanu Džonsa uz numeru iz filma "Otpisani" ili Kuma koji kaže "'De si poš'o gari?"

   

Lea Radlovački

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Vredi pročitati: "Blank"

Urednik omladinskog programa BHRT-a, Vedran Prodić kaže da u obavezno štivo treba uvrstiti knjigu "Blank" glumca Feđe Štukana, a u…

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

.

Openhajmer eksplodirao na dodeli Oskara

Film "Openhajmer" Kristofera Nolana dobitnik je nagrade Oskar za najbolji film i apsolutni je pobednik ceremonije u Dolbi teatru. "Openhajmer"…

.

Nedeljni vodič od 11. do 17. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta raznovrsnih događaja. Tu su filmske projekcije, stand up večeri, koncerti i žurke.

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Radio Grafiti
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo