...
TRENUTNO12:00 - 12:30Pre podne na O radiju

Podcast

Eko linija: Obnova zelenih površina nakon oluja

02.10.2023. · 10:09

Emisija Eko linija bavi se ekološkim temama. Posebnu pažnju posvećujemo onome što svako od nas kao pojedinac može da uradi da bi dobrineo očuvanju životne sredine. Razgovaramo sa ekolozima, ali i sa običnim ljudima koji se trude da urade nešto kako bismo sačuvali planetu za generacije koje dolaze.

.

Ovog leta, tačnije 19. i 21. jula Novi Sad su pogodile dve superćelijske oluje. Jak vetar oštetio je infrastrukturu grada, a stradalo je i ono što ne može da se popravi i vrati u prvobitno stanje. Stradalo je drveće. Šetnja gradom posle oluje ostavila je zaprepašćene mnoge građane. Slomljene grane, prelomljena i iščupana stabla, ne samo tanja i mlađa nego i ona starija i čvrsta, prizor su koji je mnoge ostavio bez daha. Prema izveštaju javnih gradskih službi Novi Sad je ostao bez više od 4.000 stabala, a među njima je i najstarije stablo u gradu, čuveni Koprivić koji je poživeo oko 150 godina. 

Ubrzo nakon oluje čelnici grada najavili su formiranje Stručnog tima za saniranje javnih zelenih površina na teritoriji Grada Novog Sada nastalih kao posledica oluja praćenih jakom kišom i atmosferskim pražnjenjem koje su počele 19. jula i zahvatile teritoriju Grada Novog Sada. To je baš dugačak zvanični naziv. Tim je formiran već početkom avgusta, ima 27 članova u kom se nalaze uglavnom predstavnici gradskih javnih preduzeća koja se i bave zelenilom. Pored njih tu je i nekoliko predstavnika nevladinog sektora koji će nam pojasniti zadatke ovog tima i reći nam za šta se oni konkretno zalažu kada su u pitanju zelene površine Novog Sada. 


  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Za i protiv
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo