...
TRENUTNO10:45 - 11:00Prava stvar

Kultura / Galerija

Specijalne haljine za vile, carice i kraljice

09.04.2015.

Kolekcija večernjih haljina “Vile, carice i kraljice“ rezultat je istraživanja dve umetnice za živote brojnih poznatih žena iz naše istorije, kulture i duhovnosti. 

.

Branislava Leđenac i Lara Koprivica odabrale su njih 12 i motive koje ih prate predstavile originalnim i maštovitim kostimima, odnosno modnom kolekcijom.

Modeli nose imena tih žena, a među njima su Jefimija, Mina Karadžić, Milica Stojanović Srpkinja, Katalin Ladik, Milena Pavlović Barili, Carica Milica, Mati Angelina, Jelena Anžujska, Princeza Olivera, Kraljica Simonida i Lenka Dunđerski.

nefertitisajt jpg

Model: Lenka Dunđerski i Katalin Ladik

Kako je Branislava rekla za O radio, ona je odrasla u Vrdniku, malom mestu na Fruškoj gori koje je bilo i ostalo jedno od kulturnih utočišta, naročito za pesnike. Posećivali su ga Branko Radičević, Desanka Maksimović, Mina Karadžić, a Milica Stojadinović je deo svog života i provela u ovom mestu.

“Sam naziv izložbe intimno je u vezi sa mnom, jer su u Vrdnik dolazili umetnici iz cele bivše Jugoslavije, postojao je čak i susret pesnikinja, a i ceo predeo je bajkovit, zajedno sa Manastirom Ravanica koji je turistička atrakcija Vrdnika. Sve me je to nepovratno inspirisalo“, kazala je Branislava.

lulusajt jpg

Model: Kraljica Simonida

Kako je objasnila, haljine su moderna interpertacija istorijskih kostima. Svi radovi su izvedeni u kombinovanoj tehnici ručno slikane svile i heklanja. Hekleraj koji krasi modele i od kojeg su napravljeni aksesoari uz haljine, osmislila je i stvorila umetnica Lara Koprivica iz Vrbasa. Heklanjem se bavi od pete godine i bila je učesnica mnogobrojnih izložbi ručnih radova u Vrbasu, Novom sadu, Zemunu... Lara je modelima dala poseban sjaj dvorskih kruna, nakita i blistavih momenata savremenog dizajna.

vesnasajtt jpg

Model: Jelena Anžujska

Predstavljanje ove kolekcije prate i specijalne modne revije, kako bi se publika na najbolji način upoznala s modelima. Takva modna revija biće održana u Vrbasu 9. aprila, na kojoj će 12 devojaka u Muzeju grada "prošetati" ove ekskluzivne večernje haljine.

“Naše modne revije su potpuno drugačije. Devojke su uglavnom naše prijateljice ili ćerke naših prijateljica, a svaki model sa sobom nosi svoju priču koja bude ispričana dok model predstavlja haljinu. Sve će to biti pravi spektakl namenjen baš, baš za žene“, ispričala nam je Brana.

lulu jpg

Model: Carica Milica

Dodala je da haljine trenutno nisu na prodaju, već su izložbeni unikati koji su i dalje u procesu stvaranja.

“Pokušavamo da stvorimo brend, jer ovakve haljine su rezultat dugotrajnog i strpljivog ručnog rada i potrebno je mnogo vremena da se dođe do rezultata. Samo ovih 12 haljina radimo već dve godine“, kazala je Branislava.

Maja Leđenac
Foto: Gyula Bezzeg

Možda te još zanima:

.

Nada je u fotografiji

Udruženje Via Panonija organizuje izložbu i radionicu pod nazivom "Nada je u fotografiji" autorke Marije Erdelji. Događaj je posvećen ososbama…

.

Izložba Kaleidoskop u Američkom kutku

U Američkom kutku 11. decembra u 17 časova biće otvorena izložba pod nazivom "Kaleidoskop" koji organizuje Helsinški odbor za ljudska…

.

"Gomila" umetnika na jednom mestu

Gotovo svakodnevno se dešava da se nekoliko muzičara udruži u razne sastave ili grupe, stvarajući zajedničku muziku i nastupe. Za…

.

Predstavljanje ličnih priča migranata kao put ka rušenju predrasuda

U Kulturnoj stanici Barka u Novom Sadu nedavno je otvorena izložba GAME, koja prikazuje likovne radove izbeglica sa Bliskog Istoka…

.

Zbog umetnosti postaješ bolji i plemenitiji čovek

Igor Stević je multimedijalni umetnik rodom iz Prištine. Primaran posao mu je video montaža, a pored toga bavi se snimanjem,…

.

Pokreću me ljudi i interakcija s njima

Samostalne izložbe mladih umetnika nisu tako česte. Upravo je zato zanimljiva inicijativa SKC-a Novi Sad i Akademije umetnosti u Novom…

  • 10:20 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Radio Grafiti
  • 12:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo