...
TRENUTNO14:00 - 15:00RetroTips

Kultura / Galerija

Slike besmisla rata u Studiju M

29.02.2016.

Izložba fotografija "Priče o besmislu" zagrebačkog fotografa Hrvoja Polana  biće otvorena danas (7. marta) u holu Studija M u 18.30 časova, u organizaciji Vojvođanskog građanskog centra i Radio-televizije Vojvodine.

.

Izložba "Priče o besmislu" sadrži 44 crno-bele dokumentarne fotografije koncipirane u četiri celine. Zabeležene su u Iraku, Gazi, Zapadnoj obali i Tovarniku u različitom vremenskom periodu.

Svaka fotografija na snažan i upečatljiv način ilustruje priču o apsurdu rata. Neke od njih su veoma uznemirujuće, ali to i je cilj izložbe, jer, prema rečima autora, "stvarnost u kojoj deca ginu bez milosti je uznemirujuća i strašna, a fotografije su najbolji medij za pronošenje empatije".

Svaku foto-celinu dopunjuju i kratki tekstovi sa šturim, ali surovim podacima o posledicama kojima su izložene žrtve konfliktnih situacija, pre svega deca. Izložba "Priče o besmislu" do sada je bila postavljena u nekoliko gradova u Hrvatskoj (Hrvatska Kostajnica, Zagreb, Sisak, Novska). U Novom Sadu se prvi put predstavlja javnosti u Srbiji.  

gaza02 jpg

Prva priča govori o patnji dece uzrokovanoj ratnim sukobima u Gazi. Gaza je jedno od najgušće naseljenih mesta na planeti, istovremeno i najsiromašnije, a 60 odsto stanovništva mlađe je od 19 godina. Prema statistici Ujedinjenih nacija više od 80 odsto dece pati od teškog ili umerenog PTSP-a.

Druga priča govori o posledicama Američke invazije na Irak koja je izvršena zbog "navodnog" iračkog posedovanja oružja za masovno uništenje. Iako nikakvi dokazi o oružju za masovno uništenje nikada nisu pronađeni, nekadašnji glavni sekretar UN-a Kofi Anan čak je proglasio  američku invaziju na Irak – ilegalnom, broj smrtno stradalih u Iraku iznosi neverovatnih 1,4 miliona. 

Treća priča govori o patnji ljudi uzrokovanoj podizanjem separacionog zida koji Izrael gradi prema Palestincima na Zapadnoj Obali. Prema procenama organizacija "Medecinsdu Monde", "Red Crescent" i "Physiciansfor Human Rights" zbog zida preko 150 hiljada palestinske dece i gotovo jedna trećina stanovnika Zapadne Obale nema pristup zdravstvenim ustanovama poslovima, školama, vodnim resursima…

iraq05 jpg

Četvrta priča govori o aktuelnom humanitarnom problemu na balkanskoj izbegličkoj ruti, te količini patnje koju ljudi, a ponajviše deca trpe zbog ratnih sukoba u svojim zemljama. U 2015. godini oko milion izbeglica stiglo je u Evropu. Skoro četriri hiljade njih se utopilo na putu. Svaka četvrta žrtva je dete mlađe od 12 godina.

wall01 jpg

Hrvoje Polan više od dvadeset i pet godina bavi se news i dokumentarnom fotografijom. Radio je za brojne novinske kuće i agencije od Slobodne Dalmacije i Feral Tribune-a do Reuters-a i AgenceFrancePresse. Danas je frilenser. Objavljivao je fotografije u svim vodećim svetskim medijima (IHT, TheGuardian, Newsweek, Time, DerSpiegel, Le Monde, BBC, IndiaTimes…). Kao ratni fotoreporter pokrivao je sve socijalne konflikte na prostoru bivše Jugoslavije, Albanije, Iraka, Gaze, Zapadne obale… Imao je više samostalnih i grupnih izložbi. Jedna od fotografija uvrštena mu je i u kolekciju "100 najboljih slika dekade 1990–2000" koja je izložena u Muzeju moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku.

P.K.

Možda te još zanima:

.

Izložba o svetu koji postaje sve opasniji

"Sišli smo sa grana, popeli se na zadnje noge, naučili da komuniciramo, izumeli pismo, napravili parne mašine, a sada se…

.

Jednostavna korekcija fotografija

Želite da brzo i jednostavno sredite fotku za Instagram? Imamo aplikaciju za vas.

.

Stavi svoje lice u GIF

Razvoj veštačke inteligencije ima neverovatan uticaj na mim kulturu. Aplikacije koje nam pomažu da svoje lice umetnemo u razne mimove…

.

Kreiraj svoj najdraži kolaž

Za uređivanje slike kao pojedinačne stvari postoji mnogo aplikacija. Nećemo ulaziti u to koja je najbolja, ali svakako ćemo vam…

.

Nema putovanja bez Instagrama

Od raznobojnih kuća u londonskom Notting Hillu, do pogleda na njujorški Manhattan Bridge, postoje mesta širom sveta koja su poslednjih…

.

Nađi na netu i ono što ne znaš kako se zove

Najlakši način da danas saznate nešto je da posetite Google.rs i da unesete pojam o kojem želite da se informišete.…

  • 11:00 U kakvoj zemlji želim da živim
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Radio Gruvanje
  • 16:00 Reflektor

Kalendar događaja

Februar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo