.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Kultura / Galerija

Šetnja kroz Gradić među instalacijama

01.07.2015.

Studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu zajedno sa svojim profesorom vajanja Nikolom Macurom oživeli su Gradić ispod Petrovaradinske tvrđave. Već nekoliko dana stanari ovog dela grada radoznalo posmatraju nastajanje instalacija od čudnih materijala.

.

Macura se osvrnuo na to koliko je kultura i umetnost danas u Srbiji skrajnuta, a ovo je pokušaj da ona sama dopre do publike i to na ulici.

On je rekao da ovim projektom, zajedno sa studentima, žele da ljude podstaknu na razmišljanje o tome šta je umetnost i šta je skulptura te da ona ima društveno angažovani vajb.

"Zbog toga mi izlazimo sa svim ovim stvarima na ulicu. Za mene je dovoljno da ljudi počnu da razmišljaju šta je šta, da bi možda u jednom trenutku i napravili razliku između onoga što valja ili ne valja", kazao je Nikola za O radio.

instalacija1

Instalacije mladih umetnika će biti postavljene širom Gradića, i to u Beogradskoj i Štrosmajerovoj ulici i na trgu Vladike Nikolaja, a projekat je realizovan u saradnji sa Exitom, pa će publika i tokom četiri dana festivala moći da vidi radove studenata.

"Osnovna ideja je da se krene iz plusa. Da se ne ide sa kritičkim osvrtom, već da se pozitivno pokaže šta sve studenti umeju da urade i da oni na pozitivan način izađu u javnost", kazao je Macura.

instalacija2

Razgovarali smo i sa studentima koji su predstavili nekoliko radova. Od materijala su koristili stara prozorska okna, oluke, drvo ili sunđer, kao i metalne delove, žicu i burad. Instalacije nekih umetnika su veoma šarene i živahne.

"Ja sam radio ove ruke od žice, isto kao i jedan drugar, ali su moje manje", kazao je jedan od studenata. Na izložbi će učestvovati Nikola Dragin, Budimir Živković, Ivan Kiš, Nikola Dragi, Dejan Jankov, Sara Joksimović, Duško Ramaji, Sonja Jo i Nemanja Vučetić.

instalacija3

Profesor Nikola Macura pozvao je sve sugrađane i ljubitelje umetnosti da u petak 3. jula posete podgrađe tvrđave u 19 časova, kada će biti organizovano druženje i predstavljanje rezultata, a šetnju kroz umetničke instalacije vodiće profesor Ljubomir Vučinić. Šetnja počinje na trgu Vladike Nikolaja.

"Planiramo da u petak napravimo, ne može da se kaže otvaranje, ali neko druženje. Pozvao bih sve da nam se pridruže, da se upoznaju sa mladim umetnicima i da pričamo o tome šta smo uradili, kao i zašto", kazao je Nikola, a ceo razgovor se nalazi ispod teksta.

M.L.

Foto: Facebook Skulpture i instalacije u Novom Sadu

.
U okviru nedavne PDP konferencije, gost Novog Sada bio je samouki muralista iz Kanade Ben Džonston. Za Oradio je govorio o tome kako…
.
Na međunarodni dan mladih spojiće se nešto što je po svim stereotipima nespojivo, a to su muzej i mladi. U sklopu projekta "Muzej…
.
Galerija Matice srpske u okviru redovnog programa za publiku uvodi nova, posebno osmišljena tematska vođenja kroz stalnu postavku…
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?