...
TRENUTNO13:00 - 13:10Pre podne na O radiju

Kultura / Galerija

Šetnja kroz Gradić među instalacijama

01.07.2015.

Studenti Akademije umetnosti u Novom Sadu zajedno sa svojim profesorom vajanja Nikolom Macurom oživeli su Gradić ispod Petrovaradinske tvrđave. Već nekoliko dana stanari ovog dela grada radoznalo posmatraju nastajanje instalacija od čudnih materijala.

.

Macura se osvrnuo na to koliko je kultura i umetnost danas u Srbiji skrajnuta, a ovo je pokušaj da ona sama dopre do publike i to na ulici.

On je rekao da ovim projektom, zajedno sa studentima, žele da ljude podstaknu na razmišljanje o tome šta je umetnost i šta je skulptura te da ona ima društveno angažovani vajb.

"Zbog toga mi izlazimo sa svim ovim stvarima na ulicu. Za mene je dovoljno da ljudi počnu da razmišljaju šta je šta, da bi možda u jednom trenutku i napravili razliku između onoga što valja ili ne valja", kazao je Nikola za O radio.

instalacija1

Instalacije mladih umetnika će biti postavljene širom Gradića, i to u Beogradskoj i Štrosmajerovoj ulici i na trgu Vladike Nikolaja, a projekat je realizovan u saradnji sa Exitom, pa će publika i tokom četiri dana festivala moći da vidi radove studenata.

"Osnovna ideja je da se krene iz plusa. Da se ne ide sa kritičkim osvrtom, već da se pozitivno pokaže šta sve studenti umeju da urade i da oni na pozitivan način izađu u javnost", kazao je Macura.

instalacija2

Razgovarali smo i sa studentima koji su predstavili nekoliko radova. Od materijala su koristili stara prozorska okna, oluke, drvo ili sunđer, kao i metalne delove, žicu i burad. Instalacije nekih umetnika su veoma šarene i živahne.

"Ja sam radio ove ruke od žice, isto kao i jedan drugar, ali su moje manje", kazao je jedan od studenata. Na izložbi će učestvovati Nikola Dragin, Budimir Živković, Ivan Kiš, Nikola Dragi, Dejan Jankov, Sara Joksimović, Duško Ramaji, Sonja Jo i Nemanja Vučetić.

instalacija3

Profesor Nikola Macura pozvao je sve sugrađane i ljubitelje umetnosti da u petak 3. jula posete podgrađe tvrđave u 19 časova, kada će biti organizovano druženje i predstavljanje rezultata, a šetnju kroz umetničke instalacije vodiće profesor Ljubomir Vučinić. Šetnja počinje na trgu Vladike Nikolaja.

"Planiramo da u petak napravimo, ne može da se kaže otvaranje, ali neko druženje. Pozvao bih sve da nam se pridruže, da se upoznaju sa mladim umetnicima i da pričamo o tome šta smo uradili, kao i zašto", kazao je Nikola, a ceo razgovor se nalazi ispod teksta.

M.L.

Foto: Facebook Skulpture i instalacije u Novom Sadu

Možda te još zanima:

.

Videomedeja: Traganje za umetnicima koji uočavaju drugačiju realnost

Leto možda jeste gotovo, ali festivalska atmosfera je i dalje prisutna. U Novom Sadu nas tako od 7. oktobra u…

.

Konkurs za umetnike: Evropa je ovde

Delegacija Evropske unije u Srbiji raspisala je konkurs za dostavljanje predloga angažovanih i interaktivnih umetničkih instalacija na temu "Evropa je ovde…

.

Počela 24. Videomedeja

Ove godine održava se 24. međunarodni festival Videomedeja, u produkciji istoimenog udruženje za video umetnost. Usled pandemije festival se održava…

.

Pop-up izložba Šarlot de Sedui

Jednovečernja izložba francuske vizuelne umetnice Šarlot de Sedui biće otvorena večeras, 28. novembra, u 20 h u Kulturnom centru Lab.…

.

Arhitektura i književnost za zaboravljene prostore

Da li ste se zapitali kako izgleda kada se povežu arhitektura i književnost? Mladi novosadski arhitekta i pisac Vladan Perić…

.

Da li smo u mreži ako smo na mreži?

Ubrzani tehnološki razvoj uslovio je niz pogodnosti koje koristimo na ličnom i poslovnom planu. Danas, u par sekundi možete saznati…

  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo