...
TRENUTNO12:00 - 14:00Pre podne na O radiju

Kultura / Galerija

Papergirl: Umetnost na ulicama

28.04.2015.

Papergirl je svetski ulični projekat koji je nastao u Berlinu 2006. godine, a pre dve godine se pojavio i na kikindskim šorovima. Jelena Ciganović je profesor likovne umetnosti u gimnaziji "Dušan Vasiljev", a u okviru ovog projekta uspela je da spoji ljubav prema slikarstvu sa svojim sugrađanima.

.

Foto: facebook.com/papargirlkikinda

"Projekat je nastao iz ideje da se mladim ljudima pruži prilika da prikažu svoje radove, da se približe publici, ali i da se ljudima da prilika da vide umetnost i van galerija", kaže Jelena.

Projekat se sastoji iz tri etape: pozivanja ljudi na učešće, odnosno, da urade crteže, slike i printove na slobodne teme; zatim, izlaganja radova, i poslednji, najbitniji deo je deljenje tih radova sugrađanima.

Najizazovniji deo priče jeste to gde radovi na kraju završe!

"Ja uvek navodim autore da se potpišu, jer nikad ne znaju kod koga može njihov rad da završi. Možda taj neko hoće da im organizuje izložbu, da naruči ili kupi njihove radove. Dobro je da oni nastave svoj život i van jednodnevne izložbe."

Naziv Papergirl je nastao kao asocijacija na američke raznosače novina, odnosno, paperboy-eve... Iako u nazivu stoji girl, to ne znači da ovom projektu ne mogu da se pridruže i momci. Naprotiv!

Ovakve, može se reći, interaktivne izložbe održavaju se samo jednom godišnje. Sledeća je rezervisana za drugu polovinu juna, ali se još uvek ne zna tačan datum. Zato Jelena apeluje da redovno posećujete zvaničnu fejsbuk stranicu Papergirl Kikinda.

Lea Radlovački

Možda te još zanima:

.

Papergirl skuplja radove

Papergirl Kikinda poziva kreativce da do 26. juna pošalju likovne radove na papiru koji će dan kasnije biti izloženi na Trgu…

.

Sex education: Baklja za teranje mraka zatucanosti

Žanr: komedija Režija: Lori Nan Stars: Asa Baterfild, Džilian Anderson, Nkuti Gatva, Ema Mekej

.

Pričajmo o filmu

U moru mejnstrim sadržaja na Jutjubu, pre nekoliko meseci pojavio se i kanal koji odudara od takvog sadržaja. Student srpskog…

.

Vredi pročitati: "Film i filozofija"

Branislav Aleksić, student srpske književnosti i osnivač jutjub kanala Filmadžija koji se bavi filmskim recenzijama, preporučio nam je knjigu Dominika…

.

Nedeljni vodič od 17. do 23. februara

Najbolji način da odaberete mesto za izlazak je da konsultujete nedeljni vodič!

.

Grad u kome i dalje živi pank

Hrvatski grad Rijeka, uz irski Galvej, ove godine nosi titulu Evropske prestonice kulture. Novosadska novinarka Milana Milovanov bila je na nedavnoj…

  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 U kakvoj zemlji želim da živim
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Radio Gruvanje

Kalendar događaja

Februar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo