.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Kultura / Galerija

Papergirl: Umetnost na ulicama

28.04.2015.

Papergirl je svetski ulični projekat koji je nastao u Berlinu 2006. godine, a pre dve godine se pojavio i na kikindskim šorovima. Jelena Ciganović je profesor likovne umetnosti u gimnaziji "Dušan Vasiljev", a u okviru ovog projekta uspela je da spoji ljubav prema slikarstvu sa svojim sugrađanima.

.

Foto: facebook.com/papargirlkikinda

"Projekat je nastao iz ideje da se mladim ljudima pruži prilika da prikažu svoje radove, da se približe publici, ali i da se ljudima da prilika da vide umetnost i van galerija", kaže Jelena.

Projekat se sastoji iz tri etape: pozivanja ljudi na učešće, odnosno, da urade crteže, slike i printove na slobodne teme; zatim, izlaganja radova, i poslednji, najbitniji deo je deljenje tih radova sugrađanima.

Najizazovniji deo priče jeste to gde radovi na kraju završe!

"Ja uvek navodim autore da se potpišu, jer nikad ne znaju kod koga može njihov rad da završi. Možda taj neko hoće da im organizuje izložbu, da naruči ili kupi njihove radove. Dobro je da oni nastave svoj život i van jednodnevne izložbe."

Naziv Papergirl je nastao kao asocijacija na američke raznosače novina, odnosno, paperboy-eve... Iako u nazivu stoji girl, to ne znači da ovom projektu ne mogu da se pridruže i momci. Naprotiv!

Ovakve, može se reći, interaktivne izložbe održavaju se samo jednom godišnje. Sledeća je rezervisana za drugu polovinu juna, ali se još uvek ne zna tačan datum. Zato Jelena apeluje da redovno posećujete zvaničnu fejsbuk stranicu Papergirl Kikinda.

Lea Radlovački

.
U okviru nedavne PDP konferencije, gost Novog Sada bio je samouki muralista iz Kanade Ben Džonston. Za Oradio je govorio o tome kako…
.
Na međunarodni dan mladih spojiće se nešto što je po svim stereotipima nespojivo, a to su muzej i mladi. U sklopu projekta "Muzej…
.
Galerija Matice srpske u okviru redovnog programa za publiku uvodi nova, posebno osmišljena tematska vođenja kroz stalnu postavku…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?