...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Galerija

Papergirl: Umetnost na ulicama

28.04.2015.

Papergirl je svetski ulični projekat koji je nastao u Berlinu 2006. godine, a pre dve godine se pojavio i na kikindskim šorovima. Jelena Ciganović je profesor likovne umetnosti u gimnaziji "Dušan Vasiljev", a u okviru ovog projekta uspela je da spoji ljubav prema slikarstvu sa svojim sugrađanima.

.

Foto: facebook.com/papargirlkikinda

"Projekat je nastao iz ideje da se mladim ljudima pruži prilika da prikažu svoje radove, da se približe publici, ali i da se ljudima da prilika da vide umetnost i van galerija", kaže Jelena.

Projekat se sastoji iz tri etape: pozivanja ljudi na učešće, odnosno, da urade crteže, slike i printove na slobodne teme; zatim, izlaganja radova, i poslednji, najbitniji deo je deljenje tih radova sugrađanima.

Najizazovniji deo priče jeste to gde radovi na kraju završe!

"Ja uvek navodim autore da se potpišu, jer nikad ne znaju kod koga može njihov rad da završi. Možda taj neko hoće da im organizuje izložbu, da naruči ili kupi njihove radove. Dobro je da oni nastave svoj život i van jednodnevne izložbe."

Naziv Papergirl je nastao kao asocijacija na američke raznosače novina, odnosno, paperboy-eve... Iako u nazivu stoji girl, to ne znači da ovom projektu ne mogu da se pridruže i momci. Naprotiv!

Ovakve, može se reći, interaktivne izložbe održavaju se samo jednom godišnje. Sledeća je rezervisana za drugu polovinu juna, ali se još uvek ne zna tačan datum. Zato Jelena apeluje da redovno posećujete zvaničnu fejsbuk stranicu Papergirl Kikinda.

Lea Radlovački

Možda te još zanima:

.

Papergirl skuplja radove

Papergirl Kikinda poziva kreativce da do 26. juna pošalju likovne radove na papiru koji će dan kasnije biti izloženi na Trgu…

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo