...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Galerija

Noć muzeja iz ugla O radijanaca

17.05.2015.

Tradicionalna manifestacija Noć muzeja sinoć je u Novom Sadu održana na 22 lokacije. Veliki broj Novosađana je posetio brojne izložbe i programe koji su organizovani povodom 12. Noći muzeja, a teme izložbi i programa bile su obeležavanje pojedinih značajnih datuma iz naše istorije i edukacija najmlađih posetilaca. Kao kuriozitet, program je održan i na najstarijoj novosadskoj pijaci - Ribljoj pijaci.

.

Oradijanci su se šećkali po gradu i posetili neke od ponuđenih sadržaja. Alma je bila na jednoj fenomenalnoj izložbi u samom centru Novog Sada. "Ulični surferi - istorija skejtbordinga" je izložba koju smo mogli da vidimo u Američkom kutku u okviru Noći muzeja.

almaa jpg

Pored dasaka iz različitih perioda, plakata kultih filmova, časopisa posvećenim ovom sportu i fotografija najboljih skejtera, pažnju posetilaca privukla je i video igrica. Na par minuta mogli ste da postanete skejter i izvodite trikove bez opasnosti od povreda.

almaaa jpg

Neki su probali da stanu na pravi skejt, a drugi su gledali kako to rade profesionalci jer su se ispred Američkog kutka okupili novosadski skejteri. A ako niste fan skejtbordinga mogli ste da uživate u muzici koju slušaju ulični surferi. „Dok sam ja bila tamo slušali smo Suicidal Tendencies“, poručila je Alma.

jasna jpg

Studenti Arhitekture i urbanizma oživeli su kuću Adolfa Hempta, tako što su napravili nekoliko instalacija, a sve to otišla je da pogleda Jasna. Na kursu „Efemerna arhitektura“ proučavali su "site-specific" pristup, koji podrazumeva da umetničke instalacije nastaju u odnosu na prostor u kom se izvode. „U toj kući su živeli Hempt, njegova žena, njihovo osmoro dece, kuvarica i ponekad su imali gosta! Studenti su u kući našli mnogo bočica, epruveta i spisa na osnovu kojih su rekonstruisali život Hempta i njegove porodice i domaštali ga“, piše Jasna sa izložbe.

jasnaa jpg

Osvetleli su kuću iznutra tako da izgleda kao da je trenutno neko u njoj, otvorili su prozore i dozvolili nam da zavirimo u intimu čoveka koji je osnovao prvi Pasterov zavod u bivšoj Jugoslaviji i unapredio vakcinu protiv besnila tako da ona može da se transportuje.

jasnaaa jpg

Adolf Hempt je bio lekar, osnivač Pasterovog zavoda u Novom Sadu. On je stabilizovao Pasterovu vakcinu protiv besnila, tako da je ona mogla da bude distribuirana i do udaljenih mesta. Većina zemalja Evrope prihvatila je Hemptovu vakcinu i više decenija je proizvodila za vakcinaciju ljudi i životinja protiv besnila.

Na Noći muzeja bio je i naš muzički urednik Sale, ali ne samo kao posetilac, već i kao izvođač DJ Xlx. Nastupio je u Vrtu galerija koje je zajedničko za dve novosadske umetničke kuće, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija Matice srpske.

salee jpg

„Na poziv Spomen zbirke Pavla Beljanskog spremio sam specifican DJ set. Pesme sam poredjao kao eksponate i predstavio ih ne velikom broju posetilaca prelepog vrta na Trgu Galerija. Inace je taj Trg mesto prvih novosadskih igranki tako da se nadam da cemo se u nadolazećem periodu još igrati na ove zadate teme“, ispričao nam je Sale jutros u redakciji.

sale jpg

Nataša je obišla naš prvi komšiluk i deo naše medijske kuće, a to je bio program u čuvenom Studiju M, koji ove godine puni 50 godina. U tom svetlu se publici Noći muzeja predstavio se nesvakidašnjim multimedijalnim programom. U donjem holu je bila postavljena izložba sa retrospektivom bogate istorije Studija M. Publika je mogla da se oprobau karaokama, da svoj nastupsnimi u jednom improvizovanom studiju, a bilo je i live koncerata.

natasaa jpg

Nataša nam je napisala da je muzika starih vremena i muzičari koji su deo svoje karijere ostavili na sceni studija M, ponovo oziveli kroz niz fotografija. "Izložba, snimci koncerata i svirke uživo, pa cak i karaoke, bili su zanimljivi velikom broju posetilaca koji su za Noć muzeja poželeli da se u Studiju M vrate kroz muzičko vreme", kaže Nataša.

natasaaa jpg

To je zaista veliki jubilej, pa se tako u svečanom momentu publici predstavio Narodni orkestar Radio-televizije Vojvodine, Veliki tamburaški orkestar RTV, a za mlađu publiku bio je najzanimljiviji koncert tribute benda Ekatarine Velike, koji su svojevremeno svoju muziku snimali u studijima ove velike muzičke kuće. Osim koncerata uživo, publika je imala priliku da pogleda snimak jednog od poslednjih koncerata legendarnog Četa Bejkera, koji je održan upravo u prostoru Studija M.

natasa jpg

Noć muzeja je ujedno deo Evropske Noći muzeja čijoj se inicijativi priključila 2006. godine. Manifestacija je organizovana u 54 grada u Srbiji, a u Beogradu je bilo dostupno čak 60 lokacija sa 120 programa, od kojih 15 premijera.

M.L.

Možda te još zanima:

.

Tri dana u porodilištu, moguće posledice za čitav život

Proživljeno akušersko nasilje ostavlja trajne posledice po ženu, utiče na njenu odluku da ponovo postane majka, na odnos sa partnerom,…

.

LED sijalice za zdravije životno okruženje

Prvi korak koji možete učiniti kako bi smanjili svetlosno zagađenje u vašem životnom prostoru jeste kupovina LED sijalica. One, u…

.

Svetlosno zagađenje najviše utiče na insekte i ptice

Brojna naučna istraživanja su potvrdila negativan uticaj koji veštaka svetlost ima na živi svet koji nas okružuje. Ulično osvetljenje koje…

.

Javna rasveta - glavni izvor svetlosnog zagađenja

O javnoj rasveti, čini se, najviše razmišljamo u decembru i januaru, kada su na ulicama novogodišnji ukrasi. No, vrlo često…

.

Svetlosno zagađenje: zašto čovek želi da "pokori noć"?

Kada govorimo o zagađenju, verovatno vam prvo na pamet padaju loš kvalitet vazduha ili vode. Svetlost je stalno tu, oko…

.

Koliko se zvezda vidi u mraku?

Oradio i Carpe Noctem su u subotu 3. decembra organizovali Astro šetnju na Fruškoj gori. Kroz stazu, nešto kraću od…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo