.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Kultura / Galerija

Izložba modnih ilustracija Milene Pavlović Barili

05.09.2018.

Izložba "Maison Barilli: Belgrade/New York" biće otvorena u četvrtak 6. septembra u 19 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog. Postavka od 52 eksponata posvećena isključivo modnim ilustracijama srpske multimedijalne umetnice prva je u istoriji nacionalne umetnosti.

.

Izložba je bazirana na master radu Stefana Žarića "Modna ilustracija Milene Pavlović Barili (1926–1945)", koji je prošlogodišnji laureat Nagrade Spomen-zbirke Pavla Beljanskog. Postavka sadrži četiri celine, od kojih svaka predstavlja po jednu grupu modnih ilustracija, tačnije po jedan grad u kom je umetnica stvarala – Beograd, Minhen, Pariz, Njujork. Posetioci će moći da vide i bogat dokumentarni materijal o Mileninom životu u različitim metropolama.

Milena je umetničku karijeru započela upravo kao modna ilustratorka, čime se bavila do kraja života. Uz Nadeždu Petrović i Marinu Abramović, ona je najizlaganija srpska umetnica. Neke od Mileninih modnih ilustracija objavljivane su u časopisima poput Voga i Harpers bazara.

Kako najavljuju organizatori, izložba će biti otvorena do 28. oktobra, a u okviru pratećeg programa biće priređena autorska tumačenja, projekcija dokumentarnog filma o Mileni Pavlović Barili, a biće predstavljene i kreacije domaćih modnih dizajnera inspirisane Mileninim modnim stvaralaštvom.

Izložba je premijerno prikazana prošle godine u Galeriji Milene Pavlović Barili u Požarevcu, a prezentovana je i u Londonu, na konferenciji "New Research in Dress History", kao deo modnog nasleđa Srbije i Evrope. Ovom izložbom Spomen-zbirka Pavla Beljanskog ujedno obeležava i Dane evropske baštine.

.
Izložba slika Milice Dukić nazvana "Ako bismo svi stavili maske..." biće otvorena večeras, 24. decembra, u 19 h u galeriji SULUV.…
.
Svakog vikenda, do prve polovine januara, u okviru izložbe "Percepcija. Žena po meri društva", Galerija Matice srpske organizuje…
.
Master student slikarstva Rade Tepavčević održao je svoju devetu samostalnu izložbu "Tattoo" u prostoru Šok zadruge 2, a nova…
Program
Kalendar događaja
Januar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Koliko ste skloni postprazničnoj depresiji?