...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Galerija

Daniel Kariko - cimeri kojih nismo svesni

07.04.2015.

"S' kim ja to živim?!", jedno je od čestih retorskih pitanja na koje se odgovori podrazumevaju. Ali, poznajemo li zaista svoju okolinu koliko bi trebalo? Znamo li ko su nam najbliži cimeri i koliko, u stvari, nismo svesni njihovog prisustva.

.

Na ta pitanja nedavno je fantastičnim fotografijama odgovorio Novosađanin Daniel Kariko.

On je dobio nagradu "Wellcome Image Award 2015" koju pokriva BBC za mikrofotografiju žiška. Ta ista fotografija uvela ga je i u finale  "Izazov vizualizacije", Nacionalne fondacija za nauku Amerike, prethodne godine.

muva jpg

(Muva)

Ideja da fotografiše naše nevidljive cimere uvela ga je u svet mikrofotografije, tehnički veoma zahtevne tehnologije, što je na kraju rezultiralo setom slika pod nazivom "Prigradske simbioze".

Daniel za O radio kaže da je fasciniran svetom koji nas okružuje, a kojeg najčešće nismo svesni.

"Insekti pronadju način da uđu u naše domove bez obzira koliko smo oprezni u našim naporima da održimo prirodu sa spoljne strane prozora. Tokom mog istraživanja prigradskog iskustva, počeo sam da prikupljam “divlje životinje” iz moje kuće i okolne sredine", kaže Daniel, danas profesor asistent fotografije na Univerzitetu Istočna Karolina.

 uholazha jpg

(Uholaža)

Prema njegovim rečima na jugoistoku SAD, godišnja doba se mere po pojavi raznih rojeva insekata. Insekti predstavljaju gotovo 85% svih poznatih vrsta životinja. Naučnici imenuju i opišu oko 2000 novih vrsta insekata godišnje. Nažalost, mnoge vrste insekata će nestati čak pre nego što se otkriju, usled gubitka staništa i drugih problema životne sredine.

"Ovi mali (ponekad i ne toliko mali) osvajači su prirodni proizvod našeg nastanjivanja njihovog prostora. Mi stalno proširujemo naša naselja prema periferijama grada, i živimo u nedavno izmenjenjenim biomima. Ove fotografije imaju za cilj da postanu portreti naših često zapostavljenih cimera", naglašava Daniel.

zolja jpg

(Zolja)

Kako bi došao do što boljih umetničkih fotografija Daniel koristi razne tehnike.

"Ovi portreti su kompozitne slike većeg broja ekspozicija sa elektronskog mikroskopa i stereo mikroskopa. Ja pažljivo aranžiram LED osvetljenje i male reflektore, da bi dostigao "portret" efekat inspirisan tradicijom holandskih slikara iz 17. veka", objašnjava naš sagovornik.

Daniel Kariko je iz Novog Sada u SAD otišao 1994. godine. Završio je "Nicholls State" Univerzitet u Luizijani, 1999. godine  i onda postdiplomske studije u Arizoni. 

bogo jpg

(Bogomoljka)

Trenutno je profesor asistent i direktor fotografije na Univerzitetu "Istočna Karolina".

Do sada je imao na desetine izložbi u Austriji, Češkoj, SAD, Južnoj Koreji, Hrvatskoj, Italiji, Velikoj Britaniji...

Bavio se ekološkom fotografijom i filmom, posledicama olujnih sezona, a na njegovim izložbama našlo se i mnogo fotografija rodnog Novog Sada i sveta iz kojeg je potekao.

Ove fotografije do sada su objavljene u brojnim naučnim časopisima ali i konvencionalnim medijima kao što su BBC i Gardijan.

 daja jpg

(Daniel Kariko - redak zver)

Više o Danielovim radovima možete pogledati ovde.

P.Klaić

Možda te još zanima:

.

Novosadske pozorišne igre vraćaju mlade u pozorište

Treće Novosadske pozorišne igre, internacionalni festival pozorišta za decu i mlade, održavaju se u novosadskom Pozorištu mladih od 8. do…

.

Nedeljni vodič od 06. do 12. maja

Početak maja donosi nam veliki izbor događaja!

.

Ritam Evrope! ove godine od 7. do 10. maja

Ovogodišnja manifestacija Ritam Evrope! održava se od 7. do 10. maja u Novom Sadu i obuhvata četiri događaja. Kakos u…

.

Vredi pročitati: "Sloboda" i "Bodi artist"

Profesor filozofije u gimnaziji Jovan Jovanović Zmaj i muzičar u sastavima Professory i OSSA Quartet Aleksandar Turukalo ove nedelje nam…

.

Nedeljni vodič od 29. aprila do 5. maja

Prvu nedelju maja zauzeli su praznici, ali pronašli smo nekoliko zanimljivih događaja u toku ove praznične nedelje.

.

Poziv za buduće producente

Ukoliko te zanima kako nastaje jedan umetnički projekat i koja je uloga pozorišnog producenta u njemu, prijavi se na program…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo