...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Kultura / Galerija

Avijacija - galerija na otvorenom: grafitima protiv vandalizma!

30.07.2024.

Stara Detelinara, odnosno Avijatičarsko naselje, više nisu išarani samo grafitima navijačke grupe Korida. Zahvaljujući umenticima, muralistima, to je sada velika galerija na otvorenom.

.

foto: Jovan Špira Obradović

Predveče, oko 19 časova, kada sunce malo utihne, živnu i ulice Detoša. U prolazu između zgrada, kleči novosadski slikar Marko Milović sa četkom u ruci. Na zidu zgrade niče neobičan prizor krda podolskih govečeta, potpuno nadrealan u tom urbanom ambijetnu.

"Šta je krajnja ideja - ne znam, videćemo za koji dan", kaže Marko za Oradio.

Milovic!

"Javnost se upoznala sa njima kada su nedavno bila zarobljena na Krčedinskoj adi. To su radna goveda koja potiču iz Azije. Polako nestaju, izumiru. Oni su moja opsesija u poslednje vreme baš sam hteo da ih smestim ovde, u urbani ambijent", dodaje on.

Od prošlog septembra, pre svega zahvaljujući inicijatoru, multimedijalnom umetniku Jovanu Shpiri Obradoviću, Avijacija je pretvorena u veliku galeriju na otvorenom, gde se mogu videti radovi lokalnih muralista, ali i Beograđana, Sarajlija, Rusa, Belorusa, pa i jednog gosta iz Nigerije. Zidovi čekaju i radove umetnika poput Danijela Babića, Uroša Nedeljkovića i Mijata Stojanovića. Učešće je najavila i ekipa iz Zaječara, priča Špira, koji i stanuje tu - na Avijaciji.

spira-milovic

"U stvari je Avijacija bila meka cele te 'grafiti kulture' kada smo počeli 1998. godine. Tada nije bilo puno grafita u gradu i ljudi su dolazili ovde da gledaju. Onda smo svi, manje-više, prestali da crtamo. Prošle godine sam ja, posle nekog 'džema' sa Rusom - Denisom, poželeo da crtam. Pitali smo jednog predsednika skupštine stanara da li možemo da dobijemo neki zid. Naravno, rekao je biraj gde ćeš... I tako je krenulo. Posle su dolazili iz susednih zgrada da pitaju da li možemo i kod njih. Naravno, rekao sam, ako se dogovore stanari. Zapravo, nije bilo tako teško sve organizovati", priča Špira.

Sjajna stvar je kako su komšije, među kojima je dosta penzionera, prihvatili novi trend. Jednu komšinicu smo sreli baš na izlazu, odmah pored zida koji oslikava Marko Milović.

"Kako nam izgleda ovo što crtaju po zidovima? Sjajno, oduševljena sam! Iako ja nisam oduvek ovde. Izbegla sam iz Sarajeva, pa bila u Americi, a onda se doselila na Detelinaru. Jako je lepo", kaže komšinica.

Špira dodaje da se stvorila izuzetna sinergija izmedju umetnika i stanara, pa su i lokalni klinci učestvovali u izradi nekih murala.

Deca Workshop

foto: Jovan Špira Obradović

"Komšije su super, sjajne su. Niko nije prošao a da nije imao neku pozitivnu reakciju. Svi su u fazonu - slikajte, samo da nije onako išarano i prljavo. I baš se vidi razlika, kad prolaziš ovim delom. Nije više onako neuredno, oronulo i sivo, nekako je sve u boji i veselije", kaže Špira.

Iako Detelinara nije možda najpopularnija turistička destinacija u gradu, njena nova galerija na otvorenom je mesto koje vredi posetiti. Prošetajte jedan dan. U Rumenačkoj, tačno preko puta stadiona, videćete i dve devojčice koje prodaju svežu limunadu - 50 kinti čaša!

Marko Jakovljev 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Upoznavanje sa novosadskim muralima traje

"Street art" je važan deo turističke ponude velikih gradova i često i najsnažniji utisak koji nosimo iz nekog grada. Ulična…

.

Pasaž fest počinje 31. avgusta

Još jedan interesantan letnji festival u Novom Sadu desiće se uskoro. U pitanju je drugi “Pasaž fest" nastao 2022.godine saradnjom…

.

Strahovi moraju da pokreću, a ne da sputavaju

Andrej Josifovski (30) poznatiji kao Pijanista već duže vreme kroz murale, instalacije i skulpture oslikava zgrade, mostove i fasade. I…

.

Ljubavi nikad nije previše

U okviru nedavne PDP konferencije, gost Novog Sada bio je samouki muralista iz Kanade Ben Džonston. Za Oradio je govorio…

.

Murali između ulične umetnosti i struke

Ulična umetnost, koja se manifestuje u vidu umetnički izvedenih grafita, murala ili raznih drugih crteža auto-lakovima, fasadnim bojama i markerima,…

.

Dobra dela menjaju svet

Novosađanka Maja Radaković je u svojoj sredini, na Detelinari, poznata kao humanitarac. Bila je jedan od glavnih inicijatora "Laninog bazara"…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo