...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Marko

Kultura / Film

Zrenjaninska grafiti scena na filmu

16.12.2014.

   Film "Stak" će se polovinom januara 2015. godine premijerno pojaviti na internetu, iako je zvanična prmijera bila prošle godine u Kulturnom centru Zrenjanina. Distribucija nije otišla dalje, pa je internet najbolji način da ljubitelji grafita vide ovo delo.

.

   Zrenjanin je po mnogo čemu vrlo zanimljiv grad. Nećete od Zrenjaninaca čuti baš pohvalne reči o njemu, njegovoj sceni i mogućnostima za mlade, ali bez obzira na to, ljudi tamo nikada nisu pristajali da sve ostane samo na kuknjavi i rečima. Zrenjaninski noćni, ali i dnevni život, donosi samo jedan jasan zaključak – tamo se klinci i omladina cimaju oko svega i uvek nađu način da ipak postignu i urade sve za šta im govore da je nemoguće. Upravo zato je Zrenjanin grad underground-a, svirki, bendova, akcija, reakcija i... grafita...

   Jedan od predstavnika mlađe zrenjaninske grafiti scene Kosta Jokić, uz pomoć drugara, odlučio je da zabeleži za sva vremena kako to grafite rade Zrenjaninci. Kosta je autor filma o grafitima od nazivom “Stak”, koji će se polovinom januara 2015. godine premijerno pojaviti na internetu. U razgovoru za O radio on je rekao da ova umetnost zahteva mnogo vremena, truda, rada i finansijskih sredstava, te da je zato za njega bilo važno da iskoristi momenat i zabeleži svoj, ali i rad drugih umetnika iz Zrenjanina.

kostaslikajoj

   “Film je rađen četiri godine u oko deset gradova u celoj Srbiji. Ideja za film je došla spontano, još kad sam u sedmom razredu osnvone počeo da crtam grafite. Došao sam na ideju da to snimimo i da napravimo jedan eksprimentalni film, jer su u njemu prikazani i neki igrani, ali i delovi u kojima se može videti upravo crtanje grafita. Ideja je bila da ljudima koji nisu toliko upućeni u ovu vrstu umetnosti, koji vide grafite i vide da oni ulepšavaju neka sivila ali ne znaju kako oni nastaju, zapravo približimo sam taj proces. Rekao sam još tada da bi mi uspeh bio da makar jedan čovek koji pogleda film počne da crta grafite ili da ga on inspiriše da uradi nešto, bilo šta”, rekao je Kosta za O radio.

   U izradi filma zajedno sa njim učestvovali su i Aleksa Čolović i Marko Šipka, njegovi drugari koji su snimali scene stvaranja crteža, a Marko je bio zadužen i za muziku.

   “Odabrali smo domaći rep, jer su u Srbiji ovakvi filmovi retkost, mislim ih da ima svega dva, a u Americi su mnogo češći, pa ta muzika dobro paše. Mladi su se zainteresovali za film kada su videli kako sve to izgleda. U njemu se mogu videti ne samo moji, već i radovi nekoliko mojih drugara iz Zrenjanina, koji se ovim bave i danas. Ja sam malo ispao iz te priče i danas se više bavim filmom, koji je moja druga velika ljubav.

   Istakao bih tu ATC ekipu, koja i dan danas radi murale po Zrenjaninu, koji ga ulepšavaju i trude se. Tu je i starija ekipa, koji su prvi počeli da se bave grafitima i bili svima neka vrsta uzora. Oni se danas više baziraju na crtanje murala i poznati su po prelepim radovima na primer Nikole Tesle i Mihajla Pupina na Bagljašu, i to prilično dobro izgleda”, kazao je Kosta.

   Sagovornik objašnjava da se na zrenjaninskim zidovima uglavnom crtaju upravo grafiti, ističući da postoji jasna razlika između njih i recimo street art-a. Prema njegovim rečima, u street art više spadaju murali i slike na zidovima, a grafiti su baš ona prelepa, stilizovana slova. Dodao je da autori dosta svoje prisustvo pokazuju i crtanjem “tagova”, odnosno alter ega ili umetičkog imena koje nosi sam umetnik.

   “Nije to tako jednostavno kao što izgleda, već se tu mora razmišljati i o kombinaciji boja, o ‘outline’-u, koji predstavlja ivicu slova, o senčenju, detaljima i tako dalje”, kazao je Kosta.

   Zvanična premijera filma desila se prošle godine u Kulturnom centru Zrenjanina, ali distribucija nije otišla dalje. Kosta je rekao da je ideja bila i da se film izda i na CD-u, ali da je to malo teže, te da je najlakši način da on dođe do publike upravo internet. Obećao je da će, čim film konačno bude postavljen na YouTube, redakcija O radija među prvima dobiti link, a mi ćemo ga onda svakako podeliti i sa svima koji vole ovu vrstu ulične umetnosti i akcije.

   Maja Leđenac

Možda te još zanima:

.

Pogledajte film "Moja ekipa"

Udruženje Novo kulturno naselje i"Art Kvart – Start! 2019" predstavili su film "Moja ekipa", koji govori o univezalnim vrednostima iz perspektive mladih…

.

Raspisan konkurs za "Uhvati film" 2020.

Organizatori regionalnog filmskog festivala "Uhvati film", koji obuhvata projekcije domaćih i inostranih filmova na temu invalidnosti, raspisali su konkurs za ovogodišnji…

.

Sex education: Baklja za teranje mraka zatucanosti

Žanr: komedija Režija: Lori Nan Stars: Asa Baterfild, Džilian Anderson, Nkuti Gatva, Ema Mekej

.

Pričajmo o filmu

U moru mejnstrim sadržaja na Jutjubu, pre nekoliko meseci pojavio se i kanal koji odudara od takvog sadržaja. Student srpskog…

.

Atila Antal: Povezane vizije

Nakon završenih studija režije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i mastera u Beogradu, Atila Antal uskoro brani svoju doktorsku…

.

Looking for Alaska: Odrastanje bez izlizanih klišea

Žanr: drama Režija: Klea DuVal, Rejčel Li Goldenberg, Rašad Ernesto Grin i dr. Uloge: Čarli Plamer, Kristina Froset, Timoti Simons

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 Pokretač

Kalendar događaja

Februar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo