...
TRENUTNO15:00 - 15:10Leto na O radiju

Kultura / Film

Vikings Valhalla: Putovanje, dranje, klanje

20.03.2022.

Vikinzi, kao inspiracija za filmove i serije prešli su dug put u 21. veku. Od serije koja se pojavila na History kanalu, još tada poznatom samo po tome što nema niti jednu emisiju relevantnu za istoriju, pa do visoke produkcije i Netflixa, neustrašiva družina iz skandinavskih fjordova ne prestaje da nas zabavlja.

.

Sada je na red došla i serija "Vikings: Valhalla", u neku ruku nastavak originalne serije započete još pre deset godina.

Radnja je ovog puta smeštena na početak 11. veka, stotinu godina posle Ragnara Lotbruka i njegovih sinova Bjorna i Ajvara. Nova serija beleži herojske avanture nekih od najpoznatijih Vikinga koji su ikada živeli: legendarnog istraživača Leifa Eriksona (Sam Korlet), njegove vatrene i svojeglave sestre Frejdis Eriksdoter (Frida Gustavson) i ambicioznog nordijskog princa Haralda Sigurdsona (Leo Suter).

valhala1 jpg

Severnjački svet se izmenio, hrišćanstvo je postalo dominantna (ujedno i najsmrtonosnija) religija, stari putevi Vikinga lagano odumiru jer Hrišćani na sve načine pokušavaju da se nametnu i istrebe Pagane i u tom ekspres loncu rađa se ideja o povratku u Englesku, zarad osvete.

Prvobitni Vikinzi bavili su se sukobom između Vikinga i Saksonaca, a Valhala sada pokazuje kako Englezi postaju evropska sila koja više ne želi da strahuje od ljudi sa Severa. Tako se već u prvoj epizodi ustanovljuje sukob na tom frontu, kao i onaj u vikinškim redovima između Hrišćana i Pagana. Vikinzi moraju nekako da primire verski sukob ne bi li uspešno napali Englesku i to nimalo nije lako.

Ova serija otišla je dalje od prethodne i pokazala nam neke od istorijskih likova i okolnosti koje su iskovale poznatu istoriju Evrope, ali tu prestaje čas istorije. Zarad dramatizacije serije, mnogi likovi su izmenjeni, događaji uprošćeni, štošta je dodato i prilagođeno savremenom poimanju diverziteta.

Naravno da je brojna publika negodovala ukazujući na istorijske nedoslednosti i netačnosti, ali ni saga o Vikinzima od početka nije pokušavala da bude priča iz istorijskih čitanki. Ako ste željni istorijski preciznih serija i filmova, prestanite da gledate u ekran i upišite istoriju. Ima knjiga u tom svetu k’o drva!

valhala jpg

Pošto se ovde ipak radi o seriji koja bi trebalo da nas zabavi i uzbudi, "Vikings: Valhalla" sasvim pristojno ispunjava zadatak. Daje nam dovoljno akcije, zanimljivih likova i odnosa, kao i dovoljno kontroverzi da ostanemo zainteresovani. Teško je reći da li je bolja od početnog serijala, jer ni taj serijal nije bio idealan. I Valhalla ima uspone i padove, delove koje gledamo bez daha i one koji bi uspavali i najsrećnijeg čoveka na kokainu.

Imajući u vidu da je druga sezona skoro izašla iz produkcije, sasvim je sigurno da ćemo videti nastavak avantura nove družine, a uz malo manje zanovetanja, možda nam se i više svidi.

Petar Klaić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Netfliksov film o Merilin Monro dočekan na nož kritike

Film "Plavuša" koji je svetsku premijeru imao na filmskom festivalu u Veneciji, konačno je prikazan na Netfliksu. Priča koji traje…

.

Snima se šesti nastavak filma "Karate Kid"

Nakon uspeha serije "Cobra Kai" čija peta sezona trenutno dominira listom najgledanijih sadržaja na Netfliksu, studio Sony Pictures planira da…

.

Volontiraj na najpristupačnijem filmskom festivalu u Srbiji

Konkurs za volontere za međunarodni 20. filmski festival "Uhvati film", koji se ove godine održava od 12. do 16. oktobra…

.

Ibrahimović u novom filmu o "Asteriksu i Obeliksu"

Svetski poznat fudbaler Zlatan Ibrahimović oprobaće se i u ulozi glumca i to u nastavku filmskog serijala "Asteriks i Obeliks"…

.

Edi Marfi ponovo na filmu kao Policajac s Beverli Hilsa

Edi Marfi započeo je produkciju četvrtog dela franšize "Policajac s Beverli Hilsa", a "Deadline" piše da mu se u projektu…

.

"Athena" kao slika srca urbane pobune

Bes i očaj dve su reči koje krase aktere filma "Athena“ Romana Gavrasa, sina nadaleko poznatog Koste. Film koji preispituje…

  • 13:50 Tehnologija
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Leto na O radiju
  • 15:10 Gost O radija
  • 15:20 Prava stvar

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo