...
TRENUTNO20:00 - 21:00Radio Gruvanje

Kultura / Film

Vikings Valhalla: Putovanje, dranje, klanje

20.03.2022.

Vikinzi, kao inspiracija za filmove i serije prešli su dug put u 21. veku. Od serije koja se pojavila na History kanalu, još tada poznatom samo po tome što nema niti jednu emisiju relevantnu za istoriju, pa do visoke produkcije i Netflixa, neustrašiva družina iz skandinavskih fjordova ne prestaje da nas zabavlja.

.

Sada je na red došla i serija "Vikings: Valhalla", u neku ruku nastavak originalne serije započete još pre deset godina.

Radnja je ovog puta smeštena na početak 11. veka, stotinu godina posle Ragnara Lotbruka i njegovih sinova Bjorna i Ajvara. Nova serija beleži herojske avanture nekih od najpoznatijih Vikinga koji su ikada živeli: legendarnog istraživača Leifa Eriksona (Sam Korlet), njegove vatrene i svojeglave sestre Frejdis Eriksdoter (Frida Gustavson) i ambicioznog nordijskog princa Haralda Sigurdsona (Leo Suter).

valhala1 jpg

Severnjački svet se izmenio, hrišćanstvo je postalo dominantna (ujedno i najsmrtonosnija) religija, stari putevi Vikinga lagano odumiru jer Hrišćani na sve načine pokušavaju da se nametnu i istrebe Pagane i u tom ekspres loncu rađa se ideja o povratku u Englesku, zarad osvete.

Prvobitni Vikinzi bavili su se sukobom između Vikinga i Saksonaca, a Valhala sada pokazuje kako Englezi postaju evropska sila koja više ne želi da strahuje od ljudi sa Severa. Tako se već u prvoj epizodi ustanovljuje sukob na tom frontu, kao i onaj u vikinškim redovima između Hrišćana i Pagana. Vikinzi moraju nekako da primire verski sukob ne bi li uspešno napali Englesku i to nimalo nije lako.

Ova serija otišla je dalje od prethodne i pokazala nam neke od istorijskih likova i okolnosti koje su iskovale poznatu istoriju Evrope, ali tu prestaje čas istorije. Zarad dramatizacije serije, mnogi likovi su izmenjeni, događaji uprošćeni, štošta je dodato i prilagođeno savremenom poimanju diverziteta.

Naravno da je brojna publika negodovala ukazujući na istorijske nedoslednosti i netačnosti, ali ni saga o Vikinzima od početka nije pokušavala da bude priča iz istorijskih čitanki. Ako ste željni istorijski preciznih serija i filmova, prestanite da gledate u ekran i upišite istoriju. Ima knjiga u tom svetu k’o drva!

valhala jpg

Pošto se ovde ipak radi o seriji koja bi trebalo da nas zabavi i uzbudi, "Vikings: Valhalla" sasvim pristojno ispunjava zadatak. Daje nam dovoljno akcije, zanimljivih likova i odnosa, kao i dovoljno kontroverzi da ostanemo zainteresovani. Teško je reći da li je bolja od početnog serijala, jer ni taj serijal nije bio idealan. I Valhalla ima uspone i padove, delove koje gledamo bez daha i one koji bi uspavali i najsrećnijeg čoveka na kokainu.

Imajući u vidu da je druga sezona skoro izašla iz produkcije, sasvim je sigurno da ćemo videti nastavak avantura nove družine, a uz malo manje zanovetanja, možda nam se i više svidi.

Petar Klaić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Izlet na filmske lokacije moguć je i u Srbiji

Dok u svetu "mlate pare" prodajući suvenire i debelo naplaćuju posetu lokacijama koje su, ponekad, isto toliko slavne kao i…

.

Giljermo del Toro sprema svoju verziju Frankenštajna

Reditelj Giljermo del Toro je prošle nedelje osvojio Oskara za najbolji animirani film, za svoju verziju "Pinokija", a sada je…

.

Regionalni dokumentarci o novinarstvu koje morate pogledati

Filmski teoretičar Bil Nikols je pisao o šest vrsta dokumentarnih filmova – poetski, ekspozitorni, refleksivni, obzervacioni i participativni – od…

.

Objavljen trejler za novu verziju "Male sirene"

Dizni je u noći dodele Oskara predstavio prvi trejler za predstojeći hit "Mala sirena" čiju režiju potpisuje čuveni Rob Maršal,…

.

Tom Henks dobio Zlatnu malinu za ulogu u Elvisu

Glumac Tom Henks dobio je Zlatnu malinu za ulogu bivšeg menadžera Elvisa Prislija, okrutnog i pokvarenog pukovnika Toma Parkera.

.

Besplatna radionica filma tokom 70. Martovskog festivala

U okviru 70. Martovskog festivala biće održana besplatna trodnevna radionica eksperimentalnog filma  “Priroda i tehnologija #2: Snimak koji nedostaje“ u…

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Radio Gruvanje
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo