...
TRENUTNO13:00 - 13:10Pre podne na O radiju

Kultura / Film

The Batman: Smrtno ozbiljan triler

06.03.2022.

Postoji deo mita o Betmenu koji je neizostavni deo svakog stripa, ali apsolutno zapostavljen na filmu. Brus Vejn iliti Betmen je, pre svega, brilijantan detektiv. On je istražitelj koji poseduje šerlokovsku moć dedukcije, što ga uz natprosečan smisao za taktiku, čini veoma uzbudljivim junakom.

.

Film, genijalan poput "Mračnog viteza" ili katastrofalan poput "Betmena i Robina“, nije mu do sada isticao tu komponentu sve na polzu spektakla. A, onda je se javio Met Rivs poznat po serijalu "Planeta majmuna" i rekao: "OK, vreme je da kompletiramo Betmena na bioskopskom platnu“.

Film "The Batman“ prati superheroja koji je to u još u povoju. Tek je druga godina njegove borbe sa prljavim Gotamom i njegovim noćnim pticama. On još nije poznat pod tim imenom, jer sebe naziva Osvetom, a tako ga oslovljavaju i drugi. Plaše ga se i kriminalci i pošteni ljudi, policija ga prezire i jedina dva saveznika u životu su mu batler Alfred i detektiv Gordon.

batman2 jpg

Kada ubica pod imenom Riddler ili Zagonetač, počne da ubija visoke zvaničnike grada i otkriva najveću korupcionašku aferu u istoriji Gotama, Betmen je prisiljen da uposli sve svoje mentalne i kognitivne kapacitete, ne bi li ga nadigrao u jezivoj i smrtonosnoj partiji, prepunoj zagonetki i tragova koji prete da rasture temelje zajednice.

Put istrage gurnuće ga u samo grotlo grada pred propadanjem, a nama će dati do sada nasveobuhvatniji uvid u legendarni Gotam, na način na koji nijedan film pre toga nije mogao. Tu su: Žena Mačka (Zoi Kravic), Pingvin (neprepoznatljivi Kolin Farel), mafijaš Falkone (sjajni Džon Torturo), tu je manični sociopata Zagonetač (Pol Dano), tu je sva sila društvenog taloga sa kojim superheroj mora da se izbori.

Rivs je odlučio da film snimi u neonoar stilu, Gotam je u njegovoj izvedbi vlažan i mračan, gutaju ga kiša i isparenja, život u njemu je opasan i neizvestan... Beznadežan. Betmen ovde, od svih svojih filmskih inkarnacija, ima najmanje akcije. Atmosfera je najbliža onome što smo videli u filmu "Sedam“, kamera je stalno u blagom pokretu kao kod Finčera, a muzika i zvučni efekti koje je kreirao Majkl Điakino upotpunili su tako zamišljenu priču do maksimuma.

Robert Patinson kao mladi Brus Vejn je odličan odabir glumca. Met Rivs je insistirao da on preuzme plašt Mračnog viteza i sada vidimo zbog čega je bio toliko tvrdoglav. U tandemu sa Zoi Kravic kao Selinom Kajl, pun su pogodak.

batman3 jpg

Iako ga vidimo otkrivenog lica tek nekoliko minuta, Pol Dano je maestralan Zagonetač i pokazuje da je jedan od najboljih karakternih glumaca današnjice.

Teško je porediti ovu instalaciju Betmena sa dosadašnjim verzijma, jer se radi o bitno drugačijem viđenju superheroja. Ako me baš neko puškom natera da se izjasnim, rekao bih da zaslužuje sjajno drugo mesto, odmah iza "Mračnog Viteza" Kristofera Nolana. Samo mali, neznatni, korak iza.   

Petar Klaić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Novi Betmen, sa Patisonom, u bioskopima 2025. godine

Studio Warner Bros. potvrdio je datum izlaska nastavka filma Betmen, s Robertom Patinsonom u glavnoj ulozi.

.

Stiže film o životu Majkla Džeksona

Pop pevača Majkla Džeksona u planiranom biografskom filmu "Majkl" igraće njegov nećak Džafar Džekson, saopštio je reditelj projekta Antoan Fjukua.…

.

Kako se film sa zaradom od 27.000 dolara našao u trci za Oskara?

Američka Akademija filmskih umetnosti i nauke, koja dodeljuje Oskare, saopštila je da će preispitati pravila ovogodišnje nominacije filmova, jer je…

.

Disney podmlađuje glumce

Veštačka inteligencija polako postaje uobičajena stvar, pa nije ništa novo da je ušla i u svet filma. Najnovije vesti se…

.

Avatar 2: Strani film sa najvećom zaradom kod nas

Za nešto više od mesec dana prikazivanja, ostvarenje Džejmsa Kamerona “Avatar: Put vode” na koje se čekalo 13 godina, u…

.

Film "Meni" kriv za zatvaranje restorana?

Restoran "Noma" u Kopenhagenu koji je više puta proglašavan za najbolji na svetu, najavio je da će od sledeće godine…

  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo