...
TRENUTNO05:00 - 11:00Music mix by Anja

Kultura / Film

The Batman: Smrtno ozbiljan triler

06.03.2022.

Postoji deo mita o Betmenu koji je neizostavni deo svakog stripa, ali apsolutno zapostavljen na filmu. Brus Vejn iliti Betmen je, pre svega, brilijantan detektiv. On je istražitelj koji poseduje šerlokovsku moć dedukcije, što ga uz natprosečan smisao za taktiku, čini veoma uzbudljivim junakom.

.

Film, genijalan poput "Mračnog viteza" ili katastrofalan poput "Betmena i Robina“, nije mu do sada isticao tu komponentu sve na polzu spektakla. A, onda je se javio Met Rivs poznat po serijalu "Planeta majmuna" i rekao: "OK, vreme je da kompletiramo Betmena na bioskopskom platnu“.

Film "The Batman“ prati superheroja koji je to u još u povoju. Tek je druga godina njegove borbe sa prljavim Gotamom i njegovim noćnim pticama. On još nije poznat pod tim imenom, jer sebe naziva Osvetom, a tako ga oslovljavaju i drugi. Plaše ga se i kriminalci i pošteni ljudi, policija ga prezire i jedina dva saveznika u životu su mu batler Alfred i detektiv Gordon.

batman2 jpg

Kada ubica pod imenom Riddler ili Zagonetač, počne da ubija visoke zvaničnike grada i otkriva najveću korupcionašku aferu u istoriji Gotama, Betmen je prisiljen da uposli sve svoje mentalne i kognitivne kapacitete, ne bi li ga nadigrao u jezivoj i smrtonosnoj partiji, prepunoj zagonetki i tragova koji prete da rasture temelje zajednice.

Put istrage gurnuće ga u samo grotlo grada pred propadanjem, a nama će dati do sada nasveobuhvatniji uvid u legendarni Gotam, na način na koji nijedan film pre toga nije mogao. Tu su: Žena Mačka (Zoi Kravic), Pingvin (neprepoznatljivi Kolin Farel), mafijaš Falkone (sjajni Džon Torturo), tu je manični sociopata Zagonetač (Pol Dano), tu je sva sila društvenog taloga sa kojim superheroj mora da se izbori.

Rivs je odlučio da film snimi u neonoar stilu, Gotam je u njegovoj izvedbi vlažan i mračan, gutaju ga kiša i isparenja, život u njemu je opasan i neizvestan... Beznadežan. Betmen ovde, od svih svojih filmskih inkarnacija, ima najmanje akcije. Atmosfera je najbliža onome što smo videli u filmu "Sedam“, kamera je stalno u blagom pokretu kao kod Finčera, a muzika i zvučni efekti koje je kreirao Majkl Điakino upotpunili su tako zamišljenu priču do maksimuma.

Robert Patinson kao mladi Brus Vejn je odličan odabir glumca. Met Rivs je insistirao da on preuzme plašt Mračnog viteza i sada vidimo zbog čega je bio toliko tvrdoglav. U tandemu sa Zoi Kravic kao Selinom Kajl, pun su pogodak.

batman3 jpg

Iako ga vidimo otkrivenog lica tek nekoliko minuta, Pol Dano je maestralan Zagonetač i pokazuje da je jedan od najboljih karakternih glumaca današnjice.

Teško je porediti ovu instalaciju Betmena sa dosadašnjim verzijma, jer se radi o bitno drugačijem viđenju superheroja. Ako me baš neko puškom natera da se izjasnim, rekao bih da zaslužuje sjajno drugo mesto, odmah iza "Mračnog Viteza" Kristofera Nolana. Samo mali, neznatni, korak iza.   

Petar Klaić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Volontiraj na najpristupačnijem filmskom festivalu u Srbiji

Konkurs za volontere za međunarodni 20. filmski festival "Uhvati film", koji se ove godine održava od 12. do 16. oktobra…

.

Ibrahimović u novom filmu o "Asteriksu i Obeliksu"

Svetski poznat fudbaler Zlatan Ibrahimović oprobaće se i u ulozi glumca i to u nastavku filmskog serijala "Asteriks i Obeliks"…

.

Edi Marfi ponovo na filmu kao Policajac s Beverli Hilsa

Edi Marfi započeo je produkciju četvrtog dela franšize "Policajac s Beverli Hilsa", a "Deadline" piše da mu se u projektu…

.

"Athena" kao slika srca urbane pobune

Bes i očaj dve su reči koje krase aktere filma "Athena“ Romana Gavrasa, sina nadaleko poznatog Koste. Film koji preispituje…

.

Džejms Bond će od sada biti u službi Njegovog Veličanstva

Ko će biti novo lice Džejmsa Bonda još je nepoznanica, ali se zna da će on od sada biti "u…

.

Snima se nova verzija filma "Buč Kesidi i Sandens Kid"

Amazonov serijal, koji je nazvan jednostavno "Butch and Sundance", vodiće Marvelovi režiseri braća Entoni i Džozef Ruso.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Leto na O radiju
  • 11:10 Pesma dana

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo