...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

U Beogradu i Novom Sadu počinje smotra dokumentarnog filma DokZima

03.12.2023.

Smotra dokumentarnog filma DokZima bića održana od 6. do 28. decembra u Beogradu i Novom Sadu. U pitanju je novi projekat mladih filmskih autora koji će tokom poslednjeg meseca u godini prikazati četiri autorska dokumentarna ostvarenja.

.

U okviru smotre biće prikazani filmovi "Flašaroši", autora Nemanje Vojinovića, "Prizvan i pozvan" Luke Papića i Srđana Vuča, "Srećna nova, Jivu" u režiji Mladena Kovačevića i "Telenovela: Sivo u koloru" Filipa Martinovića. Filmovi će se prikazivati sredom u Dvorani kulturnog centra u Beogradu, odnosno četvrtkom u Kulturnom centru Novog Sada.

Jedna od organizatorki smotre Savina Smederevac kaže da je DokZima platforma koja bi trebalo da pomogne filmovima da dobiju na dodatnoj vidljivosti nakon distribucije.

"Težnja je da naši dokumentarni filmovi, koji su sjajno prošli na svetskim festivalima, mogu da budu vidljiviji, ne samo u Beogradu, već da se to polako proširi i na druge gradove, počevši od ove godine sa Novim Sadom. Samim tim što smo izabrali fantastične filmove nadamo se da ćemo malo da ohrabrimo publiku da se vrati u bioskope", ističe Savina.

Naša sagovornica dodaje i da postoji određena stigma da su dokumentarni filmovi jako dosadni i da je potrebno osloboditi se toga.

"Treba pružiti šansu da se pogleda nešto novo. To su četiri autorska i angažovana filma koja su proizvedena u poslednje tri, četiri godine. Mislim da svaki film pruža potpuno drugačiji pristup dokumentarnom filmu i razbija tu stigmu", kaže Savina.

Filmovi su prikazani kako na svetskim, tako i na domaćim festivalima poput BELDOCS-a i Slobodne zone, ali je distribucija svedena na minimum, kažu iz organizacije.

"U pitanju su atuori koji prate savremene tendencije u kinematografiji i apsolutno mogu da odgovore na izazove i očekivanja koja se danas prave. Ti filmovi se dobro kotiraju u inostranstvu. Cilj je da pokušamo da napravimo sponu između distribucije i da pomognemo autorima da se što bolje plasiraju i kod nas i da im kažemo da nije kraj kada se završi festivalska distribucija filma. Postoji budućnost za filmove i nakon svega toga", ističe Savina.

Projekcije u Beogradu održavaće se od 20, u Novom Sadu od 19 časova, a ulaz će se naplaćivati 300 dinara. Publika će nakon svake projekcije imati priliku i da razgovara sa autorima filma. DokZima se realizuje u produkciji filmske kuće Set Sail Filma, u saradnji sa udruženjem dokumentarista Doksrbija, a uz podrsku Ministarstva kulture Republike Srbije.

S. R.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

.

Počinje festival "Slika u pokretu"

Osmi festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” počinje u petak 15. decembra u 19 časova filmom "Čuvari formule" u Kulturnom…

.

Celuloidni plafon: Nejednake šanse za muškarce i žene u filmskoj industriji

Žene zaposlene u filmskoj industriji izložene su različitim oblicima rodne diskriminacije i nasilja, bez obzira na to da li se…

.

Tarantinov saundtrek iz srca Banata

Tajna uspeha filmova Kventina Tarantina svakako leži u više nivoa i aspekata kroz koje se analizira i oseća jedno filmsko…

.

Besplatan program kreativne inkubacije

Prvi ciklus programa LEVEL UP! biće realizovan tokom aprila i maja u formi dvočasovnih interaktivnih online radionica kroz pružanje alata, tehnika…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo