...
TRENUTNO12:00 - 13:00Radio Grafiti

Društvo / Intervju

Tarantinov saundtrek iz srca Banata

18.11.2023.

Tajna uspeha filmova Kventina Tarantina svakako leži u više nivoa i aspekata kroz koje se analizira i oseća jedno filmsko ostvarenje. Od scenarija i režije, preko fotograije, dramaturgije i odabira glumaca, sve do muzike i najsitnijih detalja koji čine film, teško se može naći nešto što u njegovim filmovima ne funkcioniše ili je na pogrešan način iskorišćeno. Kada je reč o muzici, veliki broj gotovo zaboravljenih kompozicija, uglavnom komponovanih i snimljenih za potpuno druge svrhe, a ne kao filmska muzika, Tarantino je iskoristio na fenomenalan način i kao da im je podario novi život. Te kompozicije gotovo je nemoguće čuti uživo, osim ukoliko ne doživite projekat pod imenom The Quarantinos. Iz srca Banata, ovaj zrenjaninski bend, u kompletnom audio vizuelnom kontekstu vraća nas u omiljene filmove, priče i likove, petparačke, ulične ili one iz samog podzemlja, sumraka i sve do svitanja. Bubnjar benda Milan Sekulić pokretač je ove zanimljive i zabavne ideje koju je za prethodne tri godine, koliko bend i postoji, videlo i čulo mnogo ljudi u našoj zemlji i regionu.

.

Tarantino kao muzički urednik?

Tarantino je sigurno jedan od najboljih režisera, ali i jedan od najboljih poznavalaca muzike jako širokog spektra. Uspeo je da u svoje filmove ubaci neke stvari koje bi verovatno bile zaboravljene kroz vreme da ih on nije aktuelizovao u filmovima. The Quarantinos bend je to prepoznao, a za muziku koju negujemo mislimo da pripada nekim od najboljih saundtrekova u istoriji kinematorafije.

Da li se bend planski bavio ovom idejom ili je ona došla kroz tržište i prethodna iskustva na bini?

Mogu da ti kažem da smo ovo baš planski napravili. Jesmo svi ljubitelji Tarantinovih fimova, ali smo i muzičari iz raznih autorskih bendova. Kako su naši projekti usput propadali, shvatili smo da nam možda treba nešto što publika prepoznaje, a da opet ima naš, autorski pečat i priču koja može da zainteresuje veći krug ljudi. Tako sam došao na ideju da uradimo tribjut na filmsku muziku i to njegovih filmova, umesto da radimo tribjut nekog poznatog benda. Sve to daje mnogo veću slobodu bendu u izvođenju muzike i uopšte, celom nastupu daje drugačiju notu, zato što na sceni možemo da budemo bilo koji lik iz određenog filma. Imamo i neki glumački deo nastupa, a tu su i video projekcije iz filmova koje prate te nastupe i daje još jači osećaj svemu.

Koliko se trudite da pesmu budu u originalu?

Ima i jednog i drugog. Neke pesme sviramo potpuno kao original, a neke smo mi malo preradili, neke delove prearanžirali ili čak dodali neke delove poznate melodije. Na primer, pesmi koju svi sigurno znaju pod nazivom "Miserlou" dodali smo deo "Vranjanke", naše narodne pesme. Legenda kaže da je autor originalne pesme "Miserlou" dobio inspiraciju slušajući baš "Vranjanku", pa smo tako spojli naš melos sa grčkim iz pesme koja se našla u Tarantinovom filmu. Teško je reći odakle potiče original, verovatno iz Azije ili Grčke, ali u svakom slučaju zanimljivo je spojiti te dve pesme i publika to baš voli na našim nastupima.

Quarantinos2

Pretpostavljam da od svih tih filmova i muzike imaš neki svoj favorit?

Imam, naravno, mada od devet filmova koliko je do sada snimio svi su mi dragi, ali možda je prvi moj kontakt sa njegovim filmovima na velikom platnu bio sa "Kill Bill", pa mi je zato taj film nekako i najdraži. Preko tog filma upoznao sam i sve ostale.

Mnoge kompozicije dobile su priliku za drugi život kroz filmove, ali, kako on sam to bira, odnosno, kako se seti nekih numera koje čak i nisu bile hitovi kada su snimljene?

Mislim da je to njegov lični senzibilitet, ali svakako je fanatičan u svemu što radi, pa i u odabiru muzike. On je režiser koji je nastao u video klubu gde je radio i gde je pogledao na stotine i hiljade filmova. Sve te njegove originalne ideje su nastale kao inspiracija iz nekog drugog filma, pa je tako i muzika koju je slušao.

Imali ste zaista dosta nastupa, kako sve to publika prihvata?

Od 2020. godine kada smo nastali mogu da kažem da smo poprilično napredovali, imali smo puno nastupa. Pomak na bolje se čuje i u samom zvuku, ali i u imidžu, kao i u vizuelnom segmentu. U Novom Sadu smo, na primer, imali nekoliko vrlo uspešnih svirki, poput one na Trgu galerija, ispred Matice srpske, a bilo je i par nastupa po klubovima, u Gerili i u Domu kulture. Naš fokus je filmski svet i filmski festivali, tako smo bili gosti na Palićkom filmskim festivalu prošle godine, a ove smo bili na jednom zanimljivom filmskom festivalu pod nazivom ATAFF u Solnoku u Mađarskoj gde je nastup bio baš u bioskopu, a iza nas, na velikom platnu su se prikazivali delovi filmova iz kojih sviramo muziku. To je neki naš cilj i takve svirke ispunjavaju naš koncept.

Ne znam da li će Tarantino snimati još, ali šta će se desiti ako upotrebi neku muziku koja vam se ne svidi?

Ignorisaćemo je (smeh). Ipak, mislim da se to neće desiti. Dva filma smo prilično izignorisali, to su "Inglourious Basterds" i "The Hateful Eight" jer je tu muzika uglavnom prava filmska, situaciona, nema tih poznatih hitova. Ipak, iz svakog tog filma imamo barem po jednu numeru, čisto da ih sve uvrstimo. Ako se to desi i sa ovim, kako je najavio, poslednjim filmom, onda ćemo izabrati makar jednu numeru.

Kako vidiš band The Quarantinos u nekom narednom periodu, čak i dužem?

Cela ideja muzike iz Tarantinovih filmova nudi čitav spektar mogućnosti i opcija za istraživanje i pripremu nečeg novog. Ceo bend je siguran da ovo može da traje još neko vreme, jer je sva ta muzika vanvremenska, od pedesetih do danas. Plan je da se družimo i uživamo, da idemo više na filmske festivale i da možda malo proputujemo region, pa i šire. Nemamo ambiciju da uspemo na svetskom nivou, ideja je da se lepo zabavimo dok radimo ono što volimo. Za par dana, 3. decembra očekuje nas nastup u beogradskom Dorćol Platzu, gde će se održati jedan deo ovogodišnjeg festivala Cinema City.

Milanovo gostovanje u emisiji Dnevna soba možete poslušati ovde:

Jovan Vanja Marjanović

foto: privatna kolekcija

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Koji su omiljeni crtani filmovi Kventina Tarantina?

Uprkos tome što je tokom godina iskazivao svoju ljubav prema mnogim filmovima, jedna oblast kinematografije koju Tarantino retko gleda je…

.

Tarantino uskoro počinje snimanje svog poslednjeg filma

Slavni reditelj se oglasio rekavši da su sve informacije o poslednjem filmu koji snima samo nagađanja.

.

Planinarenje nije turizam

Davne 1986. godine grupa Queen je napravila moćnu baladu koja postavlja večito pitanje "Who wants to live forever" za poznati…

.

Posao uz studiranje, balansiranje između obaveza

Život studenata može u nekim situacijama da predstavljai luksuz i postane izazovan, a nekako se smatra obaveznim da roditelji podrže…

.

Poziv za buduće producente

Ukoliko te zanima kako nastaje jedan umetnički projekat i koja je uloga pozorišnog producenta u njemu, prijavi se na program…

.

Zovem se Viktorija, ja sam izbeglica!

Viktorija je sa dvoje dece izbegla iz Kijeva na početku rata. U Kijev se vratila posle godinu i po provedenih…

  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti
  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 ŠpacirBećar

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo