...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

"1899": Sporogoreća misterija na okeanu

19.11.2022.

"Dark“ je serija koja nam je vratila poverenje u filmsku misteriju i pokazala da i dalje imamo dovoljno strpljenja i pažnje da pogledamo čitav niz epizoda napisanih najškrtijim filmskim jezikom poznatim čoveku. Serija se završila posle tri sezone i publika, naravno, želi još takvih sadržaja.

.

Tako je nemački par dramaturga Jantje Frize i Baran bo Odar odlučio da nam ponudi još jednu priču napisanu za ivicu kauča. Ime joj je "1899“, prikazuje se na Netfliksu i već ubire prve verne fanove.

Priča prati putnike broda Kerberos, koji iz Engleske kreće ka Njujorku. Odmah dobijamo informaciju da postoji još jedan takav brod, nazvan Prometeus, koji je izgubljen na moru pre otprilike četiri meseca. Čudan signal, kapetana i njegov Kerberos vodi pravo do Prometeusa, na kojem nema nikoga do jednog dečaka koji ne govori i jednog zagonetnog čoveka.

Među putnicima koji se lagano upetljavaju u misteriju koja ih sve nadilazi, nalazi se čitava galerija likova sumnjivih i čudnih prošlosti, ljudi koji iz starog sveta beže u novi. Svi oni biće do srži pogođeni misterioznim dešavnjima na brodu, koja uključuju ubistva, nestanke, natprirodne pojave.

18992 jpg

Tu postoji samo jedno pitanje: kako su svi oni i svi ti događaji povezani?

Odgovor nije jednostavan i ne može se dati, a da se ne pokvari gledanje serije onima koji  bi tek trebalo da je otkriju.

Pre svega, u filmskom i tehničkom smislu, serija je odlična. Bogata produkcija se vidi na svakom koraku i očigledno se nije štedelo na kostimima, atmosferi, detaljima. Likova ima mnogo i njihove priče se odmotavaju lagano (možda i presporo), a u središtu je kapetan progonjen ličnom tragičnom prošlošću.

Misterija u ovoj seriji stalno je prisutna. gledalac ima utisak da ne sme da skrene pogled jer će mu proma'i neki bitan detalj, ali se stvari otkrivaju veom retko i škrto, što i jeste ključ privlačenja pažnje.

Dramski trikovi koje pamtimo iz serije "Dark" i ovde su razasuti na sve strane i jasno nam je da ništa nećemo povezati do poslednje epizode.

18993 jpg

Jedini problem sa ovom serijom mogla bi da bude sličnost sa prethodnom, koja, takođe, rabi priču o vremenu i pralelnim svetovima, ali sjajna gluma i zadovoljavajući kraj to prevazilaze.

"1899“ je serija za iskusne sladokusce ovog žanra, ali i oni moraju biti veoma strpljivi i koncentrisani, kako bi dobili pun utisak na kraju. Bindž je zato jedini pravi način gledanja ove serije.

Petar Klaić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

.

Počinje festival "Slika u pokretu"

Osmi festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” počinje u petak 15. decembra u 19 časova filmom "Čuvari formule" u Kulturnom…

.

Celuloidni plafon: Nejednake šanse za muškarce i žene u filmskoj industriji

Žene zaposlene u filmskoj industriji izložene su različitim oblicima rodne diskriminacije i nasilja, bez obzira na to da li se…

.

U Beogradu i Novom Sadu počinje smotra dokumentarnog filma DokZima

Smotra dokumentarnog filma DokZima bića održana od 6. do 28. decembra u Beogradu i Novom Sadu. U pitanju je novi projekat…

.

Tarantinov saundtrek iz srca Banata

Tajna uspeha filmova Kventina Tarantina svakako leži u više nivoa i aspekata kroz koje se analizira i oseća jedno filmsko…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo