...
TRENUTNO12:00 - 12:30Pre podne na O radiju

Kultura / Film

"1899": Sporogoreća misterija na okeanu

19.11.2022.

"Dark“ je serija koja nam je vratila poverenje u filmsku misteriju i pokazala da i dalje imamo dovoljno strpljenja i pažnje da pogledamo čitav niz epizoda napisanih najškrtijim filmskim jezikom poznatim čoveku. Serija se završila posle tri sezone i publika, naravno, želi još takvih sadržaja.

.

Tako je nemački par dramaturga Jantje Frize i Baran bo Odar odlučio da nam ponudi još jednu priču napisanu za ivicu kauča. Ime joj je "1899“, prikazuje se na Netfliksu i već ubire prve verne fanove.

Priča prati putnike broda Kerberos, koji iz Engleske kreće ka Njujorku. Odmah dobijamo informaciju da postoji još jedan takav brod, nazvan Prometeus, koji je izgubljen na moru pre otprilike četiri meseca. Čudan signal, kapetana i njegov Kerberos vodi pravo do Prometeusa, na kojem nema nikoga do jednog dečaka koji ne govori i jednog zagonetnog čoveka.

Među putnicima koji se lagano upetljavaju u misteriju koja ih sve nadilazi, nalazi se čitava galerija likova sumnjivih i čudnih prošlosti, ljudi koji iz starog sveta beže u novi. Svi oni biće do srži pogođeni misterioznim dešavnjima na brodu, koja uključuju ubistva, nestanke, natprirodne pojave.

18992 jpg

Tu postoji samo jedno pitanje: kako su svi oni i svi ti događaji povezani?

Odgovor nije jednostavan i ne može se dati, a da se ne pokvari gledanje serije onima koji  bi tek trebalo da je otkriju.

Pre svega, u filmskom i tehničkom smislu, serija je odlična. Bogata produkcija se vidi na svakom koraku i očigledno se nije štedelo na kostimima, atmosferi, detaljima. Likova ima mnogo i njihove priče se odmotavaju lagano (možda i presporo), a u središtu je kapetan progonjen ličnom tragičnom prošlošću.

Misterija u ovoj seriji stalno je prisutna. gledalac ima utisak da ne sme da skrene pogled jer će mu proma'i neki bitan detalj, ali se stvari otkrivaju veom retko i škrto, što i jeste ključ privlačenja pažnje.

Dramski trikovi koje pamtimo iz serije "Dark" i ovde su razasuti na sve strane i jasno nam je da ništa nećemo povezati do poslednje epizode.

18993 jpg

Jedini problem sa ovom serijom mogla bi da bude sličnost sa prethodnom, koja, takođe, rabi priču o vremenu i pralelnim svetovima, ali sjajna gluma i zadovoljavajući kraj to prevazilaze.

"1899“ je serija za iskusne sladokusce ovog žanra, ali i oni moraju biti veoma strpljivi i koncentrisani, kako bi dobili pun utisak na kraju. Bindž je zato jedini pravi način gledanja ove serije.

Petar Klaić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

"Podvodni Metropolis" na Novi Sad film festivalu

Ko su stanovnici koralnog grebena, ko su najopasniji članovi tog životinjskog carstva, a koje su najšarolikije vrste riba Crvenog mora?…

.

Festival DIY filma u Matki

Ukoliko si ljubitelj amaterskog filma, ovog vikenda poseti Rusinski kulturni centar "Matka". U petak, subotu i nedelju moći ćeš da…

.

Filmovi sa četiri kontinenta na Novi Sad Film Festivalu

"Novi Sad Film Festival" je internacionalni takmičarski festival dugometražnog igranog filma, koji se ove godine organizuje po prvi put u…

.

Damir Urban na otvaranju "Novi Sad film festivala"

U Novom Sadu će 22. septembra biti otvoren novi, internacionalni takmičarski filmski festival prvog i drugog filma – Novi Sad…

.

Napravi svoj bioskop

"21114 Film fest" biće održan na Novom naselju od 31. avgusta do 3. septembra na nekoliko lokacija na otvorenom. Osim…

.

Film ima budućnost, njegovo vreme tek stiže

U okviru Festivala evropskog filma, u Novom Sadu se održavaju tri različite radionice za mlade, a u vezi sa produkcijom…

  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 U kakvoj zemlji želim da živim
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo