...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

"Psi iz rezervata" prava doza nemirnog odrastanja

28.08.2022.

Filmovi i serije o odrastanju u nama uvek izazovu buket emocija. Postajemo pomalo nostalgični gledajući na ekranu neke druge klince koji grcaju u neusklađenosti sa svetom kojih ih okružuje. Jer i mi smo bili u nihovoj koži pre koji dan, nedelju, ne više. Sećanje na detinjstvo življe je od usahlih slika sa poslednjeg vikenda u gradu. 

.

Jedan od bisera ovog žanra, koji je potpuno neopravdano i nepravedno, promakao široj publici je "Reservation dogs". U ruiniranoj, polupraznoj selendri, negde na istoku Oklahome, Elora, Ber, Čiz i Vili čine sve ne bi li sakupili dovoljno novca da pobegnu u Kaliforniju, ostave iza sebe siromaštvo i beznađe i dosegnu život vredan onih koji umeju da ga sanjaju u punom spektru najblještavijih boja.

Možda bi ta misija i bila dostižnija u drugim okolnostima, ali maloletnu bandu čine američki Indijanci nedefinisanog plemenskog porekla. Svet oko njih je u stvari rezervat kojim vladaju nemaština, sitan kriminal, tradicija pomešana sa uticajima digitalnog doba i beskrajna dosada.

dogs3 jpg

Priča počinje krađom kamiona koji isporučuje čips prodavnicama, a završava  donošenjem odluka koje od dečaka i devojčica preko noći pravi odrasle ljude.

U 12 epizoda koje su prikazane do sada (druga sezona je u toku), kreatori ove dirljive egzistencijalne komedije Taika Vaititi i Sterlin Harjo doneli su nam kvalitetno napisanu i lucidnu priču o odrastanju, pomešavši jednostavan narativ i besprekorno izgrađene likove. Čudesna mešavina uvrnute komedije i realističnih problema koji muče klince u rezervatu, uža su specijalnost novozelandskog reditelja i njegov iščašeni smisao za humor i estetika, preovlađuju u ovoj seriji.

Sa likovima saosećamo od početnih kadrova, a njihove nevolje naše su od samog početka i to je naprosto produkt pažljivo pisanog scenarija.

Valja napomenuti da je "Reservation dogs" serija na kojoj rade isključivo Indijanci, da poseduje veoma originalan i autentičan pogled na njihov život u savremenoj Americi i da ruši dobar deo predrasuda o njihovom životu. Ispod radnje ove serije krije se podtekst koji nas uči posledicama asimilacije jednog naroda, nesposobnosti društva da se suoči sa nepravdama iz ere kolonijalizma i odsustvu volje da se nadoknade gubici.

dogs2 jpg

Nema ova serija očiglednu političku agendu, ali ona izlazi iz svake njene pore u drugom planu.

U avanturama devojčica i dečaka koji sebe nazivaju bandom pasa iz rezervata možemo uhvatiti odraz svih naših detinjstava, sve naše strahove i radosti, neznanja i nesnalaženja i to nas drži prikovanim za ekran. Svet koji je izgrađen oko njih je samo sjajno podsećanje na činjenicu da nada koju mladi poseduju može da prevaziđe i najbeznadežnije životne okolnosti.     

"Reservation dogs" prikazuje se na striming servisu  Hulu i Disney+.

Petar Klaić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Kako se film sa zaradom od 27.000 dolara našao u trci za Oskara?

Američka Akademija filmskih umetnosti i nauke, koja dodeljuje Oskare, saopštila je da će preispitati pravila ovogodišnje nominacije filmova, jer je…

.

Disney podmlađuje glumce

Veštačka inteligencija polako postaje uobičajena stvar, pa nije ništa novo da je ušla i u svet filma. Najnovije vesti se…

.

Avatar 2: Strani film sa najvećom zaradom kod nas

Za nešto više od mesec dana prikazivanja, ostvarenje Džejmsa Kamerona “Avatar: Put vode” na koje se čekalo 13 godina, u…

.

Film "Meni" kriv za zatvaranje restorana?

Restoran "Noma" u Kopenhagenu koji je više puta proglašavan za najbolji na svetu, najavio je da će od sledeće godine…

.

Oskari: Najviše nominacija za "Sve svuda odjednom"

Naučnofantastična komična drama "Sve svuda odjednom" osvojila je najviše nominacija za Oskare - ukupno 11, uključujući onu za najbolji film…

.

Tom Henks nominovan za tri Zlatne maline

Iako je njegov poslednji film "Elvis", u kom glumi pevačevog menadžera Toma Parkera, favorit u kategoriji najboljeg filma na ovogodišnjim…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Zašto je tebi januar najduži mesec ?

Oradio logo