...
TRENUTNO13:20 - 14:00Gost O radija

Kultura / Film

Jojo Rabbit: Nacizam kao zlo vredno podsmeha i suza

08.01.2020.

Žanr: Komedija, drama

Kreator: Taika Vaititi

Uloge: Roman Grifin Dejvis, Taika Vaititi, Skarlet Johanson, Sem Rokvel

.

Da li je moguće napraviti kvalitetnu komediju o dubini zla nacizma i antisemitizma?

Bilo je manje ili više dobrih pokušaja u istoriji kinematografije, pa valja izdvojiti Čaplinovog Velikog diktatora i Kjubrikovog Doktora Strejndžlova. No, čini mi se, nije bilo ničega sličnog pokušaju novozelandskog režisera Taike Vaititija. Jojo Rabbit je jedan od filmova koji su obeležili proteklu godinu kao ostvarenje koje je ostavilo dubok utisak na publiku i tek polovičan na kritičare.

Jojo (Roman Grifin Dejvis) je desetogodišnji dečak u malenom gradiću u srcu nacističke Nemačke, pred slom Hitlerove vojske. Pomalo usamljen, Jojo ima dva drugara: malog debeljucu s tegla dioptrijom Jorkija i Adolfa Hitlera, zamišljenog prijatelja kojeg samo on vidi i čuje.

U skladu s vremenom, Jojo samo želi da postane dobar Hitlerov vojnik, pravi nacista spreman da pogine za svog vođu. Dok mu je otac negde na frontu, on živi sa brižnom majkom (Skarlet Johanson) koja na tavanu krije malu Jevrejku Elsu (Tomasin Meknzi), a u slobodbno vreme širi letke nemačkog pokreta otpora. Njegov život se dodatno komplikuje kada odlazi u kamp za nacističku omladinu gde ga čeka propagandna indoktrinacija kojom rukovodi nesposobni, smoreni, ali u dubini duše dobri kapetan Klenzendorf.

jojo2 jpg

Taika Vaititi je rodom iz zemlje koja je najdalje od epicentra nacizma iz prve polovine Dvadesetog veka. Upravo ta daljina dala mu je slobodu da se bolnim temama Drugog svetskog rata pozabavi na drugačiji način, dozvoljavajući sosptvenom iščašenom smislu za humor da dominira na način na koji je to činio u filmu Hunt for the Wilderpeople, a da se zadrži na ovoj strani dobrog ukusa.

Kritika nije dobro primila komične elemente u ovom filmu. Deo kritičara mu je zamerio da ne ume da se uzdigne u prikazu zla i užasa mržnje i rata, iznad gegova i pošalica, te da je time unazadio narativ o ponovo narastajućem antisemitizmu i fašizmu širom sveta.

Taika je, pre svega, snimio film o indoktrinaciji dece, o ideološkom trovanju i lakoći kojom se to postiže u najranijem dobu. Želeo je da prikaže ranjivost dece koja se rađaju bez predrasuda, a onda bivaju žrtvama mračnih ideologa i ideologija koji u njihovoj naivnosti ne nailaze na bilo kakvu prepreku. Komedija i smeh su u tom smislu moćno oružje koje dodatno podvlači i ističe besmisao i zlo nacističke ideologije čiji su postulati, za svakog racionalnog čoveka, mimo svega ostalog još i infantilni do bola.

Komedija se ovde, kako film odmiče, suptilno presvlači u dramu koja s vremenom biva sve mračnija, pa gledaoci na kraju gotovo i da ne pamte šta im je s početka bilo toliko smešno. To za sobom povlači i osvešćivanje malog Jojoa koji počinje da uviđa zlo koje ga okružuje zahvaljujući ljubavi prema jevrejskoj devojčici, koju po svaku cenu želi da zaštiti. Dobro je to izvedena poruka, namenjena pre svega onima koji u povampirenju nacističkih ideja, u ovo zlo doba, ne vide ništa preteće.


Mali Roman odigrao je maestralno svoju rolu zaslepljenog dečaka, a u stopu ga je pratila partnerka Tomasin Mekenzi: Ostaće upamćene i epizode Skarlet Johanson i Sema Rokvela, dok je sam Taika Vaitititi svom Hitleru dao sve karakteristike karikature, kojoj ne manjka ni malo ludila kojim je originalni Adolf bio ispunjen. Ako je Tarantino Hitlera mogao da izrešeta u filmu Inglorious Bastards, može i Taika da ga pretvori u infantilnu budaletinu, oba scenarija su mi prihvatljiva.

I za kraj, valja istaći da Jojo Rabbit nije remek delo, niti je u bilo kom kontekstu najbolji film minule sezone. Ipak, ovaj film je solidna drama sa elementima komedije, koja šalje prave poruke na prave adrese. Zasmejaće vas do suza i malkice vam slomiti srce.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Ridlijeva vizija sveta kojeg je ubila religija

Najava da će Ridli Skot režirati seriju "Raised by wolves" čija je priča usmerena na androide koji razvijaju čovečnost, ostavila…

.

TAKT Fest od ove godine ima dva podfestivala

Deveti po redu TAKT Fest, Asocijacije Kulturanova održaće se onlajn, a prijave za muzičke stvaraoce su otvorene do 10.09.2020.godine. Festival…

.

Malo se priča o seksualnosti osoba sa invaliditetom

Filmski festival "Uhvati film" pokrenuo je projekat Seksualnost nevidljivih: film i realnost sa idejom rušenja stereotipa i predrasuda o osobama sa…

.

Best Similar sajt za pretragu filmova

Ukoliko ste ljubitelji određenog filmskog žanra ili čak određenih radnji u filmovima, onda je BestSimilar.com sajt koji će vam olakšati…

.

Besplatan filmski kamp za mlade iz cele Srbije

Konkurs za učešće u Kampovima društveno – angažovanog dokumentarnog filma za mlade iz cele Srbije, uzrasta od 15 do 26…

.

FROM: Praznik malog intimnog filma

Međunarodni festival kratkog metra "FROM returnees" zakazan je za period od 28. do 29. avgusta na imanju "State of art"…

  • 11:40 O tome se priča
  • 12:00 Leto na O radiju
  • 13:20 Gost O radija
  • 14:00 Škripa
  • 15:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo