...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Oskari u fokusu: Marlon Brando jedini koji je odbio nagradu

23.02.2015.

Nikada se više nije dogodilo da neko, iz bilo kog razloga, odbije da primi nagradu.

.

   Ovih dana je u fokusu dodela Oskara, a u istoriji dodele ove prestižne nagrade dešavali su se različiti, manji ili veći skandali. Glumci, reditelji i filmski svet uvek željno očekuju odluku o tome ko je po mišljenju Američke filmske akademije zaslužio zlatnu statuu, ali je do sada samo jedan jedini glumac odbio da Oskara zastakli u svojoj vitrini.

   Osvojenog Oskara za svoju nezaboravnu ulogu u “Kumu”, Marlon Brando je 1973. godine odbio da preuzme iz veoma plemenitih raloga – kako bi skrenuo pažnju na diskriminišući odnos Amerikanaca i Hollywooda prema američkim Indijancima.

   Te godine, na 45. dodeli Oskara, umesto Marlona Branda pojavila se malo poznata glumica, Indijanka iz plemena Apača Sacheen Littlefeather, i na sceni se pridružila Liv Ulman i Rogeru Mooru.

oskari

   Jednim pokretom ruke stavila je do znanja da Oskara ne želi preuzeti, predstavila se i obratila prisutnima: „Večeras predstavljam Marlona Branda, i rekao mi je da vam poručim da on duboko žali što ne može primiti ovu nagradu. Njegovi razlozi tiču se lošeg tretmana američkih Indijanaca danas. Imam njegovo pismo, ali ne mogu ga pročitati celog zbog kratkog vremena. To ću učiniti kasnije na konferenciji za novinare“, rekla je glumica prisutnima u sali.

   Narednog dana The New York Times preneo je Brandovo pismo u celosti. Ovim potezom slavni glumac je privukao više publiciteta na probleme američkih Indijanaca nego ijedna akcija do tada. Na žalost, njegov prostest ostao je usamljen. Nikada se više nije dogodilo da neko iz bilo kog razloga odbije da primi nagradu, iako je sama dodela, tokom koje su oči celog sveta uprte u dobitnike, možda najbolji momenat za skretanje pažnje svetske javnosti na društvene anomalije.

   Bilo kako bilo, Marlonov potez ostao je jedan od najupečatljivijih događaja u istoriji dodele ove najznačajnije svetske glumačke nagrade.

   Izvor: alternativainformacije.com

Možda te još zanima:

.

88. dodela Oskara: Konačno, Leo!

Leonardo Di Kaprio je konačno dobio prestižnog zlatnog čovečuljka, ekipa filma Mad Max: Fury Road je odnela najviše nagrada, Kris…

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo