...
TRENUTNO19:10 - 19:20Vredi pročitati

Kultura / Film

Nedeljni vodič od 11. do 17. maja

10.05.2015.

Naredna nedelja je za odmor, pred Noć muzeja i žurke na otvorenom za vikend. Gledanje filmova u ponedeljak, četvrtak i petak - Merlinka festival, Karkatag kolektiv u Fabrici, premijera komedije "Art", Termin[im]al, Rambo Amadeus, Cake beats, Sassja, polumaraton. Društvo, uživajte!

.

Ponedeljak 11. maj

Izložba slika "Tenzor boje" Sanje Baranji biće održana u SKCNS Fabrici i počinje u 20 sati. Sanja je student četvrte godine slikarstva na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Dragana Matića. Izlagala je na više kolektvnih izložbi, a ovo joj je prva samostalna.

U klubu Culture Exchange biće održano Meksičko filmsko veče! Projekcija filma "No se aceptan devoluciones" (Uputstva nisu priložena) počinje u 21 sat, a radi se o momku Valentinu koji je pravi ženskaroš, sve dok mu bivša ne ostavi bebu na pragu kuće i nestane.

Gaming centar (Trg Marije Trandafil) organizuje gledanje pete epizode kultne Game of Thrones serije. Projekcija počinje u 21 sat.

Studio 11 u Subotici ugostiće bend Omladinac 11, pa će u 22 sata organizovati njihovu javnu probu. Omladinac 11 ponovo svira u novom sastavu, a kao i do sada inspiracija su ljubav, smrt i međuljudski odnosi.

Utorak 12. maj

PROMENA: Razgovori o scenskom dizajnu u 18 sati u Fabrici sa rediteljem Andrejem Nosovim otkazani su, a umesto reditelja će doći Karkatag kolektiv. Rad kolektiva obuhvata interaktivne i autonomne instalacije, mašine i manipulabilne objekte. Karkatag se u svom radu služi industrijskim materijalima i tehnologijama istražujući različite prirodne i naučne fenomene, interaktivnost i performativnost mašina, zvuk i kretanje.

   Veče anime filma u Infopolisu počinje u 20 sati i ovog puta će biti organizovana projekcija filma "Captain Harlock: Space Pirate - Kyaputen Hârokku". Godina je 2977. Zemlju kontroliše Koalicija Gaia koja vlada ljudskom rasom. Prognani tokom rata, kapetan Harlock i njegova posada na bojnom brodu Arkadija, jedina su nada za ljudski rod, za otkrivanje tajni koje Gaia želi da ostanu sakrivene.

Veče kostima i njihove grafije biće održano u klubu My place i počinje u 20 sati. Organizatori kažu "ako pitamo Free Team pokret, Vilinski Ples i još neke, kostimografija je zabava koja kreće sada... totalno slobodna, totalno proizvoljna, totalno besplatna!"

Sreda 13. maj

Premijera komedije "Art", koja je zasnovana na jednostavnosti svakodnevice, biće održana u Srpskom narodnom pozorištu u 19 sati. To je priča o tri muškarca, čije se prijateljstvo dovede u sumnju, kada jedan od njih za veliku sumu novca kupi obično belo platno i u njemu prepozna remek delo likovne umetnosti. Ovo je svojevrsna rašomonijada o rasturanju drugarstva kroz tipične situacije koje dugogodišnje prijatelje mogu da snađu.

Veganska večera biće održana u 20 sati u Omladinskom centru CK13. Dođite da jedete finu, zdravu i ukusnu hranu sa svojim drugarima u opuštenoj atmosferi.

Četvrtak 14. maj

Merlinka festival biće održan u četvrtak i petak u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, a biće prikazana četiri filma – četvrtak: dokumentarac "O Suzan Zontag", igrani film "52 utorka", petak: dokumentarni film "Kampanja mržnje: Rusija i gej propaganda" i igrano-dokumentarni film "Krug". Ulaz je besplatan, a projekcije su u 19 i 21 sat.

   Besplatna planetarijumska projekcija počinje u 20 sati i posetioci će gledati - očigledno - prolećna sazvežđa. Moći ćete da vidite kako izgleda noćno nebo iznad Novog Sada kad ne bi bilo svetlosnog zagađenja i da se upoznate sa najlepšim vidljivim sazvežđima.

   BEST Novi Sad organizuje radionicu pisanja motivacionih pisama za prijave na neki od kurseva koje organizuju u jesenjoj sezoni. Radionica će biti održana u 18 sati na Tehnološkom fakultetu u učionici broj 10. Radionicu će držati Nataša Pavlović.

Medicinska tribina o kanabisu i upotrebi konoplje biće održana u SKCNS Fabrici u 19 sati. Neurolog Milan Savić predstaviće uticaj kanabisa na neurološke bolesti i govoriće o očekivanim rezultatima rada radne grupe za lekalizaciju marihuane. Govoriće i klinički farmakolog Predrag Nikolić koji se izlečio uljem kanabisa, reumatolog Jaroslav Bojović o lečenju neurodegenerativnih bolesti, advokat Đuro Čepić o promenama zakonskih regulativa, novinar Antonije Kovačević biće moderator, slikarka Biljana Cincarević i košarkaš Žarko Paspalj izneće svoje razloge zbog kojih su se pridružili udruženju "Lekalizacija Srbije" u beskompromisnoj borbi za primenu kanabisa u medicini.

Beskompromisni autorski punk-blues bend iz Sinja M.O.R.T. nastupiće u Krivoj Marti u 20 sati. U novembru je M.O.R.T. osvojio i glavnu nagradu žirija RockOff festivala u zagrebačkoj Tvornici kulture sa četvrtim singlom "Nina". Pre mesec dana stigla je i prva nominacija za nagradu Porin u kategoriji najboljeg novog izvođača. Ulaznice su u pretprodaji 250 dinara, a 13. i 14. maja 400 dinara.

Termin[im]al 001 _ žurka biće održana u Utopiji, a ukrcavanje u pravcu audiovizuelnog minimal techno podzemlja je počelo! Za audio su zaduženi jst mnml + DBSS, Soot, SubKontra i Du Šan, a za video Sivinjski i Mleko&Lekovi. Ulaz je 200 dinara.

Na Fakultetu za pravne i poslovne studije "dr Lazar Vrkatić" sa početkom u 18.30 sati biće održano predavanje "Zašto nosimo maske?". Maske imaju svoje prednosti, ali i nedostatke. Na ovoj tribini ćete moći da se upoznate sa razlozima zašto nosimo maske, kako ih oblikujemo, koja je njihova funkcija i kako utiču na naš život. Govoriće psihološki savetnik Jovana Trbojević.

Izložba crteža "Crno-beli svet" Tatjane Nikolić Milić biće održana u 20 sati u klubu My place. Kao osobni, samouki umetnik, izlagala je na više kolektivnih i samostalnih izložbi u Novom Sadu, Beogradu, Kulpinu, a pomagala mnogim mladim, neafirmisanim umetnicima da predstave svoja dela.

   Reggae Dub Gerila se nastavlja i u maju. U Gerila Bar u 21 sat dolazi dub ambasador, selektor i MC Butchaa MessenJah član sastava Satta Flow i Little Šuja. Butchaa je car, tako da ćete sigurno uživati!

Petak 15. maj

World Kilo Tzar Rambo Amadeus nastupiće u Utopiji i svirka počinje u 22 sata! Rambo - genije fanka i naracije gostuje u Novom Sadu, karte su u pretprodaji 800 dinara, a na dan koncerta 1.000.

   U klubu Culture Exchange prvi put će u akustičnoj varijanti svirati bend Tu ima zvuka! Oni sviraju punk rock, a muziku stvaraju pod uticajem ex-YU bendova tog žanra, od kojih izdvajaju novosadsku, osječku, zagrebačku i istarsku scenu, kao i riječki bend Pasi. Pored njih, sviraće i Johnny Almost - novosadski power pop sastav oformljen krajem 2011. godine. Ne propustite žurku koja počinje u 21 sat!

   Petak sa psihoterapeutom, na kom će se govoriti o prokrastinaciji (odlaganju obaveza) i efikasnosti biće održan u u 17.30 sati u Fabrici. "Odgađajte kasnije", učinite sada i odmah sve što možete kako biste postali efikasniji. Kako se nositi sa prokrastinacijom odnosno, odgađanjem neprijatnih obaveza čućete odpsihoterapeuta Olivere Sekulić Bartoš.

Humanitarna svirka za malog Konstantina biće održana u 19 sati na glavnom ulazu Štranda, a nastupiće Nebo nad Berlinom, Uvertira, Against the Odds, Fyn i Borbena Organizacija. Ulazom od 150 dinara pomoći ćete Konstantinu koji usled nedostatka kiseonika prilikom rođenja kаsni u psihomotornom rаzvoju.

   Predavanje i razgovor o zelenoj arhitekturi i građenju biće održani u 18 sati u coworking prostoru Pionirska. Predavanje će držati Mirjana Uzelac Filipendin, diplomirana inženjerka arhitekture. Prijavite se u inboks Pionirske ili na coworkingpionirska [at] gmail.com.

   U Gerili će nastupiti Jelena Petošević a.k.a. Lady Jelena - mlada kantautorka iz Beograda, koja je shvatila da rečima, glasom i muzikom može da nasmeje, rastuži, uzbudi i naljuti. Upadljiv kontrast njenom milozvučnom glasu i minimalističkim jazz-pop ritmovima predstavljaju tekstovi koji obiluju seksualnim aluzijama, pošto na eksplicitan način tretiraju ljubav, odnosno intimu, parodirajući romantiku i žensko-muške odnose.

Žurka "Party like it's 1999!" biće održana u Firčijevom studiju, a muziku će vrteti di džej Moooka. Pored hitova današnjice podsetite se na najveće hitove Aaliyah, TLC, Timbaland, Prince, Destiny's Child, Snoop Dogga... Ulaz je najmanje 200 dinara.

Novi zvuk u Apolu u Pančevu para naše uši! Artan Lili - inovatori novog zvuka na domaćoj sceni, pesnici generacije, beskrupolozni akteri svake bine upriličiće svojim nastupom proslavu povodom 10. izdanja magazina "Draft". Ulaz je 300 dinara.

Organizacija United Noise predstavlja prvu žurku u serijalu Bass Rupture i spremili su mnogo kvalitetnog drum & bassa! U klubu Atina & Margo line up će biti Dark Dizkobar, Bane, Zola, a specijalni gost je High_Shb. Ulaz je 100 dinara.

Creamy žurka vol. 1 biće organizovana u klubu Mladost u Subotici i počinje u 22 sata. Domaćin je JovoJova, a očekuju vas edm, psy i hardcore. Ulaz je 200 dinara.

   Od 21 čas u Pozorišnom klubu u Bečeju - Daško i Mlađa Chabaret! Autorsko voditeljski par emisije (Uz)budilnik na B92, Mlađa i Daško, nastupaju kao stand up komičari u svom novom projektu "Chabaret" – Čabare. Na prepoznatljiv komičarsko-satirični način analiziraju stvarnost koja nas okružuje. Ulaz je 100 dinara.

Subota 16. maj

Noć Muzeja! U Novom Sadu su lokacije galerija, muzeja i institucija u centru grada, na Petrovaradinskoj tvrđavi i Kliničkom centru Vojvodine.

   U Fabrici će ceo dan biti jako jako jako zanimljivo! 11sati: berza stripa i audio tehnike i opreme; 14 sati: otvaranje prodajne izložbe stripa Nebojše Pejića; 15 sati: škola stripa i crtanja sa Pejićem; 18 sati: svirka Škola rock&rolla Amajlija sa No Way, Adaptiv, Ihitis i Uvertira bendovima.

  Mini buvljak će biti održan u Društvenom centru od 11 do 16 sati. Donesite odeću, knjige, predmete i šta god imate očuvano i upotrebljivo, a da vam više ne treba i ponudite to za razumnu cenu, poklonite ili zamenite za nešto što vam treba. U obzir dolaze i rukotvorine i nove stvari. Prijave i više informacija ovde.

Nakon mini buvljaka će nastupiti The Bayonets (streetpunk) iz Novog Sada, Crasso De Odio (streetpunk) iz Zadra i Arrested Denial (punk-rock) iz Hamburga. Nakon svirki slede projekcije filmova i after party sa ska i muzikom 80ih. Ulaz je donacija!

Peta žurka Cake beats ovog puta biće na otvorenom – u Borisovom ateljeu na Petrovaradinskoj tvrđavi. Muziku će vrteti Rasheed, Yeah Left i Pushta G, a čuće se hip hop | ghetto | booty | bass | beats | highlife | bashment | boogie | dance | pirate | soul | bangers | r'n'b | grime | afro | space | vegan | caribbean | future | chill | funk | burgers... | Ulaz je 200 dinara.

Green Love Festival biće održan na Spensu i ugostiće Pacoa Osuna, Sinišu Tamamovića i Klausa. Promo cena ulaznica je 690 dinara i možete da ih kupite u Gigstixu.

Def Sessions #3 predstavlja Sassju i promocija albuma "Taktički Praktično". Sanela Halilović aka SASSJA jedna od retkih ženskih MC-a u regionu! Odlično joj "leže" dub i reggae, a rime i beatovi su joj pitki i zarazni zbog čega je već pronašla put do šire publike. Domaća podrška su Eli Džejn i Sanjcaa. Karte su u pretprodaji 200 dinara, a na dan koncerta 400 dinara.

"Adrenaline Cyclo" rekreativci grada Sombora u saradnji sa Prvim Biciklističkim Kampom organizuje tradicionalnu Prolećnu Promo Vožnju! Okupljenje je na Apatinskom Putu br. 49 i start vožnje je u 10.30 sati. Svi zainteresovani mogu da se prijave na startu za degustaciju pasulja u kotliću, sokovi i piće će biti u ponudi nakon dolaska u kamp posle vožnje. Pasulj u kotliću je besplatan.

Noć muzeja biće održan i u Subotici, pa će u kafeu Grunf biti održan nastup grupe Hton u hologramskoj instalaciji i uživo promocija singlova "Srbija/Časovničarstvo pt. 4" i "Nụvǝja"! Pored toga će i biti održana izložba Sanje Stojilković "Luminosity". Nastup počinje u 21 sat.

Povodom Noć Muzeja Pozorište "Kosztolányi Dezső" organizuje interaktivni susret sa publikom. U 18 sati će glumci pozorišta dočekati publiku uz kafu i kolače. Druženje i razgovor sa glumcima o pozorištu i pozorišnim predstavama. Dobroj atmosferi tokom druženja doprineće i nastup grupe "OffGround". U 20 sati počinje šetnja po pozorištu. Ulaz je besplatan.

Salsa žurka u kuglani! U Jumanjiju u Subotici salsa plesači moći će da igraju i na stazama, a pre žurke koja počinje u 21 sat biće održano i takmičenje u kuglanju u 19 sati. Prijava za kuglaške ekipe je 300 dinara po osobi, a ulaz na žurku sa salsom, baćatom i kizombom je besplatan.

U Lavli Džavli u Zrenjaninu dolazi Goya! Više od deceniju on osvaja srca klabera svojim originalnim muzičkim ukusom, savršenom tehnikom miksanja i neodoljivim šarmom! Goya je jedan od utemeljivača ravničarske underground house scene i jedan od začetnika vojvođansa. Profilisao se kao kralj seksi bitova i muzički terapeut. Pored njega, tu su i Vlastimir Gajin (SubKontra) i Gaga (SdfkrZ).

   Paniks duo će nastupiti u Izlogu ideja u Bačkoj Topoli i svirka počinje u 22.30 sati. Oni su acoustic/balkan roots bend iz Subotice koji pleni svojim muzičkim umećem i neponovljivim performansom. Njihova uglavnom autorska muzika se može svrstati u etno jazz sa motivima tradicionalnog muzičkog nasleđa srpskih i balkanskih prostora.

Nedelja 17. maj

   Dramsko i filmsko veče sa spisateljicom Tonkom Alujević iz Splita biće održano u 20 sati na Spensu. Ona će predstaviti monodramu "Jubav u vrime kupusa" (55min) i dokumentarni film "Pol oriha", Festiva mora u Brestu (15min)

Somborski polumaraton počinje u 9.45 sati u ulici Kralja Petra I. Trka zadovoljstva na pet kilometara startuje zajedno sa polumaratonskom trkom i trči se potpuno istom trasom kao i polumaratonska trka. Prvih pet osoba koje završe polumaraton dobiće i novčane nagrade.

J.Ž.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

  • 18:45 Lampica
  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 19:10 Vredi pročitati
  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo