...
TRENUTNO13:00 - 14:00RetroTips

Kultura / Film

Metal lords: Dajte rifa, hoću lom!

17.04.2022.

Uklapanje u sredjoškolsku sredinu sigurno nije lako, ali broj filmova koji govore o tome može se nazvati cunamijem popularne kulture. Netflix se potrudio da nam donese još jedno takvo delo, potpuno u sopstvenom maniru snimanja filmova za koje ne možete da odlučite da li su loši ili zaista dobri.

.

U režiji američkog režisera Pitera Soleta, film "Metal Lords" prati najbolje prijatelje Kevina (Džejden Marte, kojeg se sećamo iz filma "It“) i Hantera (Adrian Grinsmit) koji pokušavaju da oforme metal bend. Tačnije, Hanter voli metal, a Kevin samo želi da se uklopi, da ima prijatelja. Tako nastaje neprincipijelna koalicija oličena u vokalno-instrumentalnom sastavu poetičnog naziva "Skullfucker".

Oni provode vreme u podrumu, Hanter na gitari, a Kevin za bubnjevima, vežbajući Black Sabbath rifove. Ostatak škole je ono što ostatak škole jeste u svakom vremenu. Vršnjaci slušaju šta god je u tom trenutku IN - Imagine dragons, Ed Širen, potpuno je svejedno.

metal2 jpg

Zaplet priče vrti se oko takmičenja "Bitka bendova", na kojem Skalfakersi žele da učestvuju, ali im nedostaje bar još jedan član benda. Jedan podzaplet prati Hantera koji čini sve moguće tinejdžerske nepodopštine pritisnut veoma lošim odnosom sa svojim, poprilično kretenskim likom od oca. U drugom podzapletu, vidimo Kevina koji se zaljubljuje u čelistkinju Emili, devojčicu iz Engleske koja ima ozbiljan problem sa opalim nivoom seratonina, što uzrokuje nezaustavljive napade besa.

Njih troje čine neajneuklopljiviju trojku koja će pokušati zajedno da odsvira nešto mnogo žešće od svega što sami predstavljaju.

"Metal lords" celim tokom igra na ivici klišea. Odbačeni protiv popularnih, svađa dva tinejdžera zbog devojke, želja da se uklope protiv želje da se bude autentičan, sve su to motivi koje pratimo ovde, kao i u milion drugih filmova. Iz klišea se izleće retko, pa vidimo jako pristojnog klinca iz suparničkog benda, školski sistem koji nema nikakav problem sa metal muzikom i slično.

To, kao i činjenica da film sve teme koje otvara drži na površini, čini i njega pomalo površnim. Jer, zavisnost od droge, razorene porodice i emocionalni poremećaji ne vode nas nikuda u ovom filmu, pošto su tek malo više od detalja za radnju filma.

Troje mladih glumaca pristojno je uradilo svoj posao, zabavno ih je gledati i dostojni su uloga koje su im dodeljene. No, ovaj film, iako pravljen da oda počast klincima koji se lože na metal, propustio je da bude pravi metal film.

metal3 jpg

Reditelj u jednu scenu uvodi bukvalno najveće hard rok legende koji se bave Kevinovim ljubavnim životom. Tu su Tom Morello iz RATM, Kirk Hammet iz Metallice, Rob Halford iz Judas Priest, Scot Ian iz Antraxa. Ovaj simpatičan i komičan filmski pasaž, koliko god nam drag bio, prosto nije dovoljan da nas uveri da gledamo film o posvećenosti muzici.

"Metal lords" je pristojan tinejdžerski film, ima svoje biserne momente i vredan je pažnje, ali je do kraja samo uspeo da nas podseti kako bi ponovo trebalo da pogledamo "School of rock".

Petar Klaić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

.

Počinje festival "Slika u pokretu"

Osmi festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” počinje u petak 15. decembra u 19 časova filmom "Čuvari formule" u Kulturnom…

.

Celuloidni plafon: Nejednake šanse za muškarce i žene u filmskoj industriji

Žene zaposlene u filmskoj industriji izložene su različitim oblicima rodne diskriminacije i nasilja, bez obzira na to da li se…

.

U Beogradu i Novom Sadu počinje smotra dokumentarnog filma DokZima

Smotra dokumentarnog filma DokZima bića održana od 6. do 28. decembra u Beogradu i Novom Sadu. U pitanju je novi projekat…

.

Tarantinov saundtrek iz srca Banata

Tajna uspeha filmova Kventina Tarantina svakako leži u više nivoa i aspekata kroz koje se analizira i oseća jedno filmsko…

  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv
  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo