...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Marin Malešević: Pakao, to smo svi mi

24.02.2016.

Domaći film "Apofenija" biće prikazan 29. februara u takmičarskoj selekciji ovogodišnjeg Festa. Time će ovo ostvarenje u kojem glavne uloge igraju Boris Komnenić, Ljuba Bandović i Aleksandar Đurica, doživeti premijeru, posle skoro pet godina od početka produkcije.

.

Koncept za dugometražni igrani film "Apofenija'' dobio je prvu nagradu društva flamanskih scenarista u okviru Briselskog filmskog festivala 2009 godine. Od tada do premijere prošlo je pet godina, što je sve češća priča sa domaćim filmovima, zbog nedostatka novca. Reditelj "Apofenije" Marin Malešević je poznat kao perfekcionista i kaže da produkcija nije morala da traje toliko dugo, ali i da je gotova onog trenutka kada je bio zadovoljan urađenim.

"Snimali smo iz dva puta: 2011. i 2012. godine su bila glavna snimanja, a od onda je film bio u prostprodukciji skoro četiri godine. Kod nas u kinematografiji se već odomaćio taj izraz 'postprodukcioni pakao', to je prosto nedostatak novca koji je na svim poljima pa i u filmu. Tu nema nekog kratkoročnog rešenja".

Uz tako dugu postprodukciju uvek se nameće pitanje da li je, u tom procesu, bio obeshrabren. Marin kaže da je taj osećaj normalna stvar u datim okolnostima

"Jesam više puta, ali drugačije je kada se film snimi. Onda nekako razmišljate šta god da bude, ipak ćete ga završiti. Veći je problem dok se ne krene u snimanje".

Apofenia je pronalaženje smislenog obrasca u nasumičnim podacima. U ovu pojavu Marin je stavio glavne junake uz napomenu da im životi neće biti promenjeni. On kaže da film govori o običnim ljudima u veoma neobičnim okolnostima.

"U principu, radi se o neka četiri nepovezana čoveka koji se u kratkom vremenu upoznaju, naprave neke veze i sticajem okolnostizavrše na spiritualnoj seansi. Ono što je nama bitno je što upoznamo likove, uđemo u neku njihovu intimnu sferu života i to ima sve neke veze kako se film završava, ali ne bih da otkrivam kraj".

Iz trejelera "Apofenije" provejava prilično mračna atmosfera, Marin ipak kaže da je to subjektivan utisak, a da publiku čeka puno komičniji film nego što se to iz najave da naslutiti.

"Mislim da je to negativna konotacija koja izbija iz kraja, ali ima i pozitivnih konotacija. Mislim da je linija kojom smo se kretali da, kao što Sartr kaže da su pakao neki drugi, mi kažemo da smo pakao svi mi. U pitanju je više ideja da neko društvo u kojem bismo želeli da živimo nemoguće. Ja nemam utisak da je film mračan. Ima mračnih scena, ali je dosta gledljiv i kroz ceo film provejava izrazito jak humor."

Marin kaže da svoju branšu prati tek nasumično jer već dugo živi u Roterdamu i da ne  vidi mnogo pomaka u filmskoj industriji.

"Tu se pojavilo nekoliko reditelja kojima pogoduje trenutni osećaj selektora koji puštaju određeni tip filmova. Oni će imati uspeha, ali nekako nisam siguran da još uvek imamo neka dela koja dobro prolaze kod domaće publike, a da imaju kvalitet. Ono što je kod naše publike prolazilo poslednjih 15 godina, realno nema kvalitet."

FEST se pretvorio u takmičarski festival. Naš sagovornik kaže da je to promena u dobrom pravcu jer, kao jedan od značajnijih filmskih festivala kod nas, može pomoći razvoju domaćeg filma.

"FEST onu ulogu koju je imao šesdesetih morao je da promeni, jer se zemlja promenila. Mislim da je dobro što je FEST preuzeo tu ulogu najreferentnijeg festivala domaće produkcije. Bilo je pokušaja na Palićkom festivalu i Cinema city-ju da se to uradi, ali nijedan od njih nije uspeo to da izvede do kraja. Nadam se da će FEST istrajati i da će pronaći svoje mesto u sadašnjim okolnostima."

Marin kaže da još nema ozbiljan projekat kojem bi se posvetio nakon što "Apofenija" završi bioskopski život, ali da je posvećen pisanju novih scenarija i razvoju nekih novih ideja. Koliko će mu trebati za njihov razvoj, ne može da kaže. I pored toga on ne brine, jer smatra da će dobro osmišljena i napisana priča uvek pronaći put do ostvarenja.

 

Apofenija (Trailer) from PROCEDURA on Vimeo.

P. K.

Možda te još zanima:

.

Konkurs za studentsko Bijenale scenskog dizajna

Bijenale scenskog dizajna poziva studente ili grupe studenata svih nivoa studija iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u…

.

Beldocs donosi bisere dokumentarnog filma

Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldocs" ove godine donosi publici 103 filma na jedanaest lokacija u Beogradu. Publika će imati priliku…

.

Vredi pročitati: "Čast"

Studentkinja treće godine pravnog fakulteta u Zenici i potpredsednica Sektora za akademske aktivnosti ELSA Zenica Jasmina Horić svim mladima preporučuje…

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo