.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Kultura / Film

Je l' može popust na indeks?

12.03.2019.

Odlazak u bioskop predstavlja način relaksacije, ali i priliku za kulturno uzdizanje. Oduvek je postojalo interesovanje kako starijih, tako i studenata, đaka i onih najmlađih. Međutim, za ovo zadovoljstvo potrebno je izdvojiti i određeni budžet, koji je najveći problem studentima u velikim gradovima.

.

Prema istraživanju Masterkarda, u Srbiji građani odlaze u bisokop jednom mesečno. Oko polovine ispitanika reklo je da bi češće išli u bioskop ukoliko bi imali više vremena, a više od jedne četvrtine bi to radilo ukoliko bi imali više novca. Student Fakulteta tehničkih nauka Stefan Bratić kaže da je za slabiji odlazak u bioskop pored nedostatka novca, kao najvećeg razloga, tu i sadržaj kojim nije zadovoljan.

"U bioskop ne idem često. Razloga ima više, prvo je to što su karte zaista skupe, bar za studente i ako bi eventualno i moglo da se priušti, onda je problem i sadržaj koji prikazuju", kaže Stefan.

Poslušajte i prilog o ovoj temi koji je emitovan u studentskoj emisiji Pokretač

Još jedan problem koji dovodi do slabije popularnosti bioskopa jeste masovna ekspanzija piraterije. Na sajtovima se mogu pronaći najnoviji filmovi, neposredno po njihovom izlasku, a neki čak i pre dolaska u bioskopske sale. Studentkinja žurnalistike Milena Zdravković kaže da pored novca kao glavnog razloga, u bioskop ne ide i upravo zbog toga što se ista ponuda može naći besplatno, sa nekoliko klikova.

"Slabije idem u bioskop zato što su karte preskupe. Lakše mi da kod kuće skinem preko torenta neki film i odgledam, ako me interesuje", navodi naša sagovornica.

cineplex promenada jpg

Cineplex u TC Promenada

Postoje i oni koji su redovni posetioci bioskopskih dvorana. Jedan od njih je student Pravnog fakulteta Marko Vujović, koji kaže da je bioskop, iako skup, idealna zanimacija.

"Idem u bioskop jednom nedeljno. Karte su skupe, ali radije bih odvojio pare za bioskop nego za neke druge aktivnosti. To mi je neki vid hobija", kaže Marko.

Ko nije u prilici da odvoji nekoliko stotina dinara i sebi priušti gledanje filma na velikom platnu, to može uraditi za manje novca ili čak besplatno u nekom od novosadskih kulturnih centara, kao što su Crna ovca, CK13, LAB i Dom B-612. Student Filozofskog fakulteta Igor Išpanović navodi da je upravo jedna od ovih institucija i njegov izbor.

"Ne posećujem ove klasične bioskope. Idem u Crnu kuću, zato što je, kao prvo, sadržaj besplatan, a i žanrovski je mnogo raznovrsnije", tvrdi Igor.

Uprkos tome što odvajanja ne baš male količine novca za bioskop može studentima da bude problem, PR menadžerka Arene Cineplex i Cineplex Promenade Jelena Galetin Žakić, objašnjava da je studentima ipak napravljen ustupak, u vidu popusta koje dobijaju koriteći svoj indeks.

jelena galetin jpg

Jelena Galetin Žakić

Prema njenim rečima, postoji popust na cene ulaznica utorkom, koje iznose 250 dinara za 2D i 370 dinara za 3D projekcije, što je jeftinije od kutije cigareta. 

"Studenti su, naravno, jedna od ciljnih grupa bioskopa i uopšte institucija ovog tipa i vrlo su dobrodošli. Stoga imamo i popuste za studente u Novom Sadu, zapravo za studente iz cele zemlje, ko god pokaže indeks na blagajnama dobija popust od pedeset dinara na cenu karte ponedeljkom i sredom", kaže Jelena.

Posećenost bioskopa svojevremeno je opala pojavom televizije, ali su filmovi na velikom platnu ipak donekle uspeli da povrate svoju popularnost. Ukoliko se poslodavci i vlasnici bioskopa angažuju u još većoj meri, ciljajući na pristupačnije cene karata i studentske i đačke popuste, ovaj vid zabave za studente mogao bi da ponovo bude popularan, kao što je to bio pre više od 50 godina.

Maša Vuković

.
Japansko srpski festival filma šesti put je ove godine u Beogradu spojio te dve kulture, a potom je, po prvi put, ovaj festival održan…
.
Filmski front: Međunarodni festival kratkometražnog filma biće održan od 24. do 27. oktobra u bioskopskoj sali Kulturnog centra…
.
Filmski festival Cinema City pokrenuo je Miloš Ignjatović sada već davne 2007. godine i zajedno sa svojim timom ljudi stigao do…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?