...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Iranskom disidentu Zlatni medved

15.02.2015.

Iranski film "Taksi" reditelja Džafara Panahija laureat je nagrade Zlatni medved, kao najbolje ostvarenje 65. Berlinskog filmskog festivala.

.

   Ovo je treći film Džafara Panahija, iranskog disidenta, snimljen kada je autor dobio zvaničnu zabranu da snima filmove 2010. godine.

   Kao po nekom filmskom scenariju autor je uspeo da prokrijumčari kopiju filma pa je publika u Berlinu dobila priliku da ga vidi. Panahi nije mogao da prisustvuje projekciji, ali se pojavila njegova supruga i rođaka Hana, koja je u ime reditelja primila nagradu. 

   "Ograničenja često primoravaju umetnika da još bolje radi ali te granice umeju ponekad da budu toliko represivne da unište projekat ili dušu umetnika. Umesto da dozvoli takvo uništavanje Panahi je napisao ljubavno pismo kinematografiji", rekao je predsednik žirija, američki reditelj Daren Aronofski.

   Filmska kritika je dobro prihvatila “Taksi”, uz brojne pohvale delu koje oslikava savremeni Teheran i iransko društvo puno problema. Film je sniman u automobilu kojim upravlja Panahi sa pozicije taksiste, dok mu se slučajni putnici ispovedaju kako to obično biva u jednom taksiju. 

   Panahi je već osvojio Srebrnog medveda, 2013. godine, za scenario filma “Closed Curtain”, dok je 2006. godine njegov film “Offside” takođe nagrađen Srebrnim medvedom. 

   Nagradu za najboljeg reditelja ove godine podelili su Radu Jude iz Rumunije za film "Aferimi" i Poljakinja Malgoržata Šumovska za film "Telo".

 P. K.

Možda te još zanima:

.

Muzika iz celog sveta na jednom mestu

Jedan francuski bend osmislio je sajt na kome je moguće preslušavati muziku iz celog sveta. I šta je tu novo,…

.

Ulepšaj se u taksiju

Serbia Fashion Week će se i ove jeseni pobrinuti da pripadnice nežnijeg pola nauče nešto novo o šminkanju, da stignu…

.

Mladi traže ljubav, a ne znaju ko su

S taksistom, brokerom nekretninama, blogerom i gradskom facom Ćazimom Salihijem pričali smo o životu, društvu, mladima, taksiranju, automobilima, asfaltu i…

.

Vredi čitati Patrika Nita

Tamara Popović, 24-godišnja muzičarka iz Beograda koja stvara pod pseudonimom tam, preporučila nam je dva naslova: "Musungu Džim i veliki poglavica Tuloko"…

.

Komplikovano odrastanje stendap komedije

Kada je avgusta 2015. godine Robin Vilijams odlučio da prekine sopstveni život, svet je na trenutak osetio gorku knedlu u…

.

Vredi pročitati "Četrdeset dana"

Mladi pisac Danilo Todorović preporučio nam je knjigu svog kolege iz Smedereva Uroša Timića koji je pažnju ljubitelja fantastike privukao…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo