...
TRENUTNO18:30 - 18:45Album nedelje

Kultura / Film

Iranskom disidentu Zlatni medved

15.02.2015.

Iranski film "Taksi" reditelja Džafara Panahija laureat je nagrade Zlatni medved, kao najbolje ostvarenje 65. Berlinskog filmskog festivala.

.

   Ovo je treći film Džafara Panahija, iranskog disidenta, snimljen kada je autor dobio zvaničnu zabranu da snima filmove 2010. godine.

   Kao po nekom filmskom scenariju autor je uspeo da prokrijumčari kopiju filma pa je publika u Berlinu dobila priliku da ga vidi. Panahi nije mogao da prisustvuje projekciji, ali se pojavila njegova supruga i rođaka Hana, koja je u ime reditelja primila nagradu. 

   "Ograničenja često primoravaju umetnika da još bolje radi ali te granice umeju ponekad da budu toliko represivne da unište projekat ili dušu umetnika. Umesto da dozvoli takvo uništavanje Panahi je napisao ljubavno pismo kinematografiji", rekao je predsednik žirija, američki reditelj Daren Aronofski.

   Filmska kritika je dobro prihvatila “Taksi”, uz brojne pohvale delu koje oslikava savremeni Teheran i iransko društvo puno problema. Film je sniman u automobilu kojim upravlja Panahi sa pozicije taksiste, dok mu se slučajni putnici ispovedaju kako to obično biva u jednom taksiju. 

   Panahi je već osvojio Srebrnog medveda, 2013. godine, za scenario filma “Closed Curtain”, dok je 2006. godine njegov film “Offside” takođe nagrađen Srebrnim medvedom. 

   Nagradu za najboljeg reditelja ove godine podelili su Radu Jude iz Rumunije za film "Aferimi" i Poljakinja Malgoržata Šumovska za film "Telo".

 P. K.

Možda te još zanima:

.

Španska drama "Alcarras" najbolji film ovogodišnjeg Berlinala

Zlatnog medveda, nagradu za najbolji film ovogodišnjeg Berlinala, dobio je španski film "Alcarras" rediteljke Karle Simon.

.

Prevozom na Exit

Tokom Exita u gradu se stvaraju velike gužve. Broj stranaca u Novom Sadu se naglo poveća, a svi idu u…

.

Letćim taksijem do aerodroma u Čikagu

Putnici koji sleću ili putuju sa međunarodnog aerodroma O'Her u Čikagu uskoro će moći da koriste usluge avio taksija kako…

.

Letećim taksijem po Parizu

Kompanija Volocopter pripremila je leteći taksi sa osamnaest propelera. Novo transportno sredstvo je uspešno prošlo sve testove, pa se očekuje da se pojavi…

.

Leti leti taksi

Leteći taksi bi uskoro mogao da postane stvarnost, zahvaljujući novoj tehnologiji baterija, koja je trenutno u fazi razvoja...

.

Muzika iz celog sveta na jednom mestu

Jedan francuski bend osmislio je sajt na kome je moguće preslušavati muziku iz celog sveta. I šta je tu novo,…

  • 17:00 Rodnopravnost
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje
  • 18:45 Lampica
  • 19:00 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo