.
Trenutno
Tehnologija
 Novinari O radija
Kultura / Film

Iranskom disidentu Zlatni medved

15.02.2015.

Iranski film "Taksi" reditelja Džafara Panahija laureat je nagrade Zlatni medved, kao najbolje ostvarenje 65. Berlinskog filmskog festivala.

.

   Ovo je treći film Džafara Panahija, iranskog disidenta, snimljen kada je autor dobio zvaničnu zabranu da snima filmove 2010. godine.

   Kao po nekom filmskom scenariju autor je uspeo da prokrijumčari kopiju filma pa je publika u Berlinu dobila priliku da ga vidi. Panahi nije mogao da prisustvuje projekciji, ali se pojavila njegova supruga i rođaka Hana, koja je u ime reditelja primila nagradu. 

   "Ograničenja često primoravaju umetnika da još bolje radi ali te granice umeju ponekad da budu toliko represivne da unište projekat ili dušu umetnika. Umesto da dozvoli takvo uništavanje Panahi je napisao ljubavno pismo kinematografiji", rekao je predsednik žirija, američki reditelj Daren Aronofski.

   Filmska kritika je dobro prihvatila “Taksi”, uz brojne pohvale delu koje oslikava savremeni Teheran i iransko društvo puno problema. Film je sniman u automobilu kojim upravlja Panahi sa pozicije taksiste, dok mu se slučajni putnici ispovedaju kako to obično biva u jednom taksiju. 

   Panahi je već osvojio Srebrnog medveda, 2013. godine, za scenario filma “Closed Curtain”, dok je 2006. godine njegov film “Offside” takođe nagrađen Srebrnim medvedom. 

   Nagradu za najboljeg reditelja ove godine podelili su Radu Jude iz Rumunije za film "Aferimi" i Poljakinja Malgoržata Šumovska za film "Telo".

 P. K.

.
U okviru strip izložbe ''Ona se budi/ BD égalité", u medijateci Francuskog instituta možete pratiti i ciklus projekcija ''Strip…
.
Ove nedelje očekuje vas obeležavanje mnogobrojnih rođendana Boba Marlija, radionice i svirke...
.
Ciklus projekcija ''Strip na filmu/ BD au Cinéma'' biće održan u medijateci Francuskog instituta, u okviru strip izložbe ''Ona…
Program
Kalendar događaja
Februar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
   
Anketa

Koliko vodite računa o zaštiti svojih podataka na internetu?