.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Kultura / Film

Hari Poter uživo u Beogradu!

18.05.2015.

Ako ste ljubitelj univerzuma Harija Potera, onda ste sigurno znali da se u Beogradu dešavala konvencija posvećena čarobnjačkom svetu!

.

Puna sala mladih, a ne dece - većina su srednjoškolci i studenti i nestrpljivo čekaju u koju će kuću biti razvrstani. Grifindor je, naravno, omiljena kuća, jer su u njoj i tri glavna junaka priče o Hariju Poteru, ali i Sliterin, Haflpaf i Rejvenklo sa uzbuđenjem su dočekivali svoje buduće učenike, odnosno ovog puta takmičare.

Kuće su se takmičile u znanju o knjigama i filmovima o Hariju Poteru, traženju Zlatne skrivalice, slaganju puzli, kostimima, crtanju i mnogo čemu drugom i tako skupljali bodove za svoje kuće.

sortinghat

Tokom čitavog dana organizovana su i predavanja, pa smo se tokom jednog dotakli i teme realnosti čarobnjačkog sveta i šta su nas Hari Poter knjige naučile o toleranciji i "normalskom svetu".

"To nije klasična izmišljena priča, već postoje čarobnjaci koji žive u paralelnom svetu, a i Normalci i oni koji se služe magijom iščuđavaju se svetom onih drugih. Meni su najzanimljivije pozadinske priče, kao kad se godpodin Vizli oduševio utičnicom ili koliko bi se tek obradovao mobilnom telefonu, jer šta će ti igrice kada možeš štapićem da zapravo dobiješ dva zmaja koji bi se tukli, pa bismo dobili uživo Mortal Kombat", kaže Petar Živković, osnivač prvog srpskog foruma o Hariju Poteru.

kostimi

Razgovaralo se i o razlici između knjiga i filmova, pa je mnogo ljudi nezadovoljno nedoslednostima koje postoje u ekranizovanim viđenjima knjiga. Jedan od banalnih primera je položaj Hagridove kuće u odnosu na dvorac, gde je jedne godine ta kuća na ravnici, drugi put je u podnožju brda, koje nije ni postojalo u prethodnom filmu.

"Knjige su svaka za sebe i kao saga - univerzum. Vidimo samo delić toga na ekranu, koji nije uvek verno prenesen i opterećen je marketinškim trikovima da bi zadržao pažnju, pa tako, na primer, u filmovima imamo lažne romanse između Harija i Hermione. Neke scene su potpuno na drugačiji način prenesene, jer nas je knjiga vodila drugim putem koji savršeno ima smisla, a onda na filmu dobiješ nešto drugo i ljutiš se kao ja", kaže ljubiteljka univerzuma Harija Potera Vladica Jovanović.

Na konvenciji su mogli da se kupe i proizvodi iz knjiga i filmova o Hariju Poteru, pa je bilo nakita, krem piva, napitaka, ali i magičnih štapića. Nemanja Petrović iz Hari Poter čarobnih štapića kaže da se trudio da njegovi štapići budu što sličniji onima iz knjiga i filmova, pa su svi drveni, tačnih dimenzija, a dizajn im je iz filmova.

ljubavninapitak

"Svako različito drvo ima svoje karakteristike, kaže se da štapić bira čarobnjaka, a ne obrnuto. Temperamentniji bi dobili alder drvo, a oni staloženiji brezovinu. Dužina štapića se određuje u odnosu na veličini ruke i visini osobe, a ljubitelji najviše kupuju Starozovni štapić, kao i Harijev i Hermionin, dok Ronov i nije toliko popularan", dodao je Nemanja.

Pitali smo fanove Hari Poter sage zašto im je taj sve toliko fantastičan, pa su mnogi istakli da je Džoana Rouling uspela da prenese realnost u čarobnjački svet, sa međuljudskim odnosima, prijateljstvima i izazovima sa kojima se susreću likovi. Mnogi su uz knjige odrastali, sviđa im se borba protiv zla i lako je poistovetiti se sa likovima iz knjiga.

Pobednička kuća sa najviše poena bila je Sliterin, a po broju posetilaca na konvenciji, očigledno je da priča o Hariju Poteru i dalje živi i da je veoma popularna, iako hype oko nje više ne postoji.

Jasna Žugić

.
Nova regionalna kantautorska scena se u poslednjih nekoliko godina pokazala kao vrlo kvalitetno tlo za muzičko stvaralaštvo. Ispostavilo…
.
Najbolji start jednog Spajdermen filma!
.
Otvoren je konkurs za deseto izdanje Međunarodnog festivala kratkog, nezavisnog i "uradi-sam" filma MikroFAF, koji ove godine nosi…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?