.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Kultura / Film

Fresh Danube Films – žene i intrigantne teme

06.06.2015.

Cinema City internacionalni filmski festival, pod sloganom Na pravom mestu u pravo vreme, predstavio je Takmičarski program Fresh Danube Films. Ova selekcija donosi najzanimljivija filmska ostvarenja debitanata iz regiona dunavskog basena prema izboru selektora Vladana Petkovića.

.

Publika će imati prilike da pogleda filmove različitih žanrova, od austrijskog horora Vidim vidim, preko mađarske bajke Liza, lisica-vila, do slovačkog dokumentarnog filma Felvidek: Između dve zemlje.

Selekciju karakterišu snažan autorski pečat i intrigantne teme, kao i dominantna prisutnost žena reditelja. Neki od filmova iz ove selekcije bili su veoma zapaženi i osvajali nagrade na značajnim evropskim i svetskim festivalima poput onih u Torontu (Lekcija, Bugarska), San Sebastijanu (Limbo, Nemačka), Roterdamu (Autoportret poslušne kćeri, Rumunija) i Sarajevu (Goli, Hrvatska), ističe Milan Stojanović, programski direktor festivala.

Najbolji film selekcije odabraće Laura Nankino iz magazina Cineuropa, koji će film nagraditi predstavljanjem u okviru sekcije In Focus svog portala.

Selektor Vladan Petković opisuje FDF selekciju kao "jedan sklop ličnih, porodičnih i političkih priča sa snažnim ženskim pečatom: od sedam filmova u selekciji, čak četiri su režirale rediteljke, od čega dva (Vidim vidim i Lekcija) u saradnji sa muškim ko-rediteljima". Petković smatra da je ovo značajan podatak u godini kada su se vode diskusije o diskriminaciji ženskih autorki - kao što je bilo na Oskarima i nedavno u Kanu.

Za ljubitelje art-house filma i one emotivno senzitivnije, savet programskog je da da nikako ne propuste upečatljive filmove o identitetu i sazrevanju koji dolaze od mladih autorki iz Rumunije - Autoportret poslušne kćeri i Nemačke - Limbo.

Domaći predstavnik u Fresh Danube Films selekciji je film reditelja i ko-scenariste Danila Bećkovića, čiji je ovo debitantski celovečernji igrani film. Mali Budo, je komedija mentaliteta u kome igra velika glumačka ekipa, među kojima su Petar Strugar kao Budo, Sergej Trifunović, Tihomir Tika Stanić, Petar Božović, Hristina Popović, Jelena Rakočević i mnogi drugi.

Osmo izdanje Cinema City internacionalnog filmskog festivala, održava se od 29. juna do 5. jula u novoj kreativnoj četvrti, koju čine Kineska četvrt i Limanski park u Novom Sadu. Publici će premijerno biti predstavljeno 70 filmskih ostvarenja u okviru šest raznovrsnih selekcija, među kojima je i takmičarska selekcija Fresh Danube Films koju smo ukratko predstavili za sve zainteresovane filmofile.

M.L.

.
Nova regionalna kantautorska scena se u poslednjih nekoliko godina pokazala kao vrlo kvalitetno tlo za muzičko stvaralaštvo. Ispostavilo…
.
Najbolji start jednog Spajdermen filma!
.
Otvoren je konkurs za deseto izdanje Međunarodnog festivala kratkog, nezavisnog i "uradi-sam" filma MikroFAF, koji ove godine nosi…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?