...
TRENUTNO13:00 - 13:10Pre podne na O radiju

Kultura / Film

FILMOSKOP: MAD MAX - FURY ROAD

16.05.2015.

Ima tih filmova koji, osim što se publici urežu u sećanje, protresu pravila žanra do temelja. Takav je bio Alien 2 ili Terminator 2. Die Hard je pandursku akciju uveo u potpuno novu dimenziju dok je prvi deo Matrix trilogije presložio naučnu fantastiku uvođenjem ledeno sveže estetike. 

.

Ocena: 10/10

Prošlo je mnogo godina i filmadžije su u međuvremenu pravile nezamislivo maštovite blokbastere zahvaljujući kompjuterskoj animaciji koja je preuzela svet od glumaca, režisera, kaskadera, šminkera... Svih đuture!

A onda je Džordž Miler, sedamdesetogodišnji australijski filmski veteran, odlučio da reanimira jednu od najvećih ikona osamdesetih – Pobesnelog Maksa koji je sa podnaslovom "Autoput besa" ovih dana stigao u bioskope širom sveta. Čovek je rekao saradnicima: "Hajde da uzmemo ove nove digitalne kamere, zaboravimo na kompjutersku animaciju i snimimo još jednog Maxa onako kako zaslužuje." I stvorio je remek-delo!

ZAPLET: U distopijskom postapokaliptičnom svetu, koji se vrti oko ostataka nafte, vode, municije i neumrlih V8 motora, Maks Rokatinski (Tom Hardi) postaje zarobljenik bande koju predvodi Imortan Džo (Hju Kiz Birn). Kada Imperator Furiosa (Šarliz Teron) odluči da pobegne iz tog sveta u nabudženoj drumskoj krstarici i povede sa sobom šest devojaka koje u tom svetu služe za nastavak loze glavnog zlikovca, počinje dvosatni filmski pakao. Furiosa, Max i ekipa pokušavaju da se domognu mitske Zelene zemlje dok ih neprestano gone tri udružene bande.

Ovih nekoliko rečenica sasvim je dovoljno da opiše glavne crte, inače veoma jednostavne, radnje, a da vas ne iznerviraju spojlerima.

max2 jpg

Šta je to Džordž Miler svetu doneo, a da već ranije nije pokazao?

Pre svega, doslednost u ikonografiji sveta Pobesnelog Maksa, a onda i fantastičnu nadgradnju postapokaliptičnog sveta koji je zamislio pre 36 godina. Ovakvu kamaru steam-punk luđaka videli smo i u ranijim delovima, ali im je estetika produbljena do te mere, da mi je teško da zamislim bilo koji postapokaliptični film koji bi mogao da je prevaziđe.

Film je, nadalje, sniman na realnim lokacijama i preko 80 odsto čine ga scene snimljene sa pravim ljudima, vrhunskim kaskaderima iza kojih gruvaju autentične eksplozije i prevrnuti automobili. U dvočasovnom filmu kompjuterska animacija iskorištena je za scenu velike oluje koja guta begunce i poteru kao i za Furiosinu veštačku ruku. I to je to. Ostatak materijala rezultat je šestomesečnog snimanja po pustinjama i nadrealno precizne, dobre i uzbudljive koreografije neustrašivih kaskadera zbog kojih pojedini delovi izgledaju kao nastupi čuvenog kanadskog Cirque de Soleil. I razlika se vidi sa neba. Naspram scena snimljenih u Pobesnelom Maxu, one iz Avengers-a izgledaju kao crtani film za decu do 12 godina.

GLUMA: Imao sam izvesnih bojazni zbog izostanka Mela Gibsona kojeg je lik Maksa Rokatinskog izveo na put zvezda. No, Tom Hardi je ponovo pokazao da je veliki glumac. Ne samo da je uspešno zamenio velikog Mela nego je (zamislite tek to) uspeo da doda liku par nijansi ludila više u odnosu na prethodnika. Toliko se dobro snašao u liku da mi nijednog trenutka nije zafalio Gibson.

Na istom fonu je i Šarliz Teron koja uz malo reči i golom mimikom pokazje da je jedna od najvećih glumica današnjice. Oslikala je lik toliko autentičan da ćemo je još dugo povezivati sa Furiosom.

I ostatak ekipe odradio je fantastičan glumački posao. Možda nasimpatičniju sporednu ulogu odigrao je Nikolas Holt koji se našao u liku Nuksa, jednog od vojnika Imortan Džoa. Njegov urlik "What a day! What a lovely day!" bio je na tragu kultnog statusa još sa pojavom trejlera, našao se na konačnom plakatu i očekujem čitav buljuk majica, šolja i drugih drangulija sa ovim sloganom.

max3 jpg

Fury road ima desetak sporednih likova kojima nije dato puno vremena, a stiče se utisak da su svi odradili posao kako valja jer, i u ono malo scena i replika, uspevaju da ostanu zapamćeni i izgrađeni kao karakteri. A, to je, priznaćete, zanatska tajna koju iz aktera umeju da izvuku samo vrhunski znalci. 

Mad Max: Fury road je film koji je zanatski besprekorno snimljen i sastavljen. Svaka scena je pokazna vežba kako se manipulacijom položaja kamere, dobrim rezom i montažom dolazi do kultnih slika. Radnja je jednostavna do uvredljivosti, ali veličina ovog filma leži baš u činjenici da je Miler čak i tako jednostavnom pričom iz publike i kritike uspeo da izvuče potpuno oduševljenje. Gledaoci su od početka do kraja filma uvučeni u taj postapokaliptični svet koji ih drži na ivici bioskopske stolice, te ih neretko natera da viknu "vau!"

Ovaj film sasvim sigurno neće zaraditi milijarde Avengers-a, Star Wars-a i drugih nacrtanih filmova, ali će ostalim režiserima u amanet ostaviti potpuno redefinisan opis akcionog filma. Kristofer Nolan je kolege naterao da superherojima daju koliko toliko realističan izgled. Miler će ih naterati da ustanu od tastature, ponovo izađu na žive lokacije i snime žive ljude u stvarnim vratolomijama. Sve ispod toga biće sramota.


Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Vredi pročitati: "Blank"

Urednik omladinskog programa BHRT-a, Vedran Prodić kaže da u obavezno štivo treba uvrstiti knjigu "Blank" glumca Feđe Štukana, a u…

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

.

Openhajmer eksplodirao na dodeli Oskara

Film "Openhajmer" Kristofera Nolana dobitnik je nagrade Oskar za najbolji film i apsolutni je pobednik ceremonije u Dolbi teatru. "Openhajmer"…

  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo