...
ORADIO UŽIVO

Kultura / Film

Film "Druga strana svega" u bioskopu Arena

17.01.2018.

Dokumentarni film Mile Turajlić "Druga strana svega" biće prikazan u petak 19. januara u 20 časova, u Sali 2 novosadske Arene Cineplex.

.

Film govori o zaključanim vratima unutar jednog beogradskog stana, koja su razdvajala porodicu od njene prošlosti više od 70 godina. Dok rediteljka započinje prisan razgovor s majkom, politički rascep koji potresa njihov dom otkriva kuću i državu koje progoni istorija.

Hronika o porodici iz Srbije pretvara se u bolan portret aktiviste u vreme velikog previranja, dovodeći u pitanje odgovornost svake generacije da se bori za svoju budućnost.

Ovo filmsko ostvarenje proglašeno je za najbolji dokumentarni dugometražni film 30. festivala IDFA u Amsterdamu, jednog od najznačajnijih i najprestižnijih festivala dokumentarnog filma u svetu.

Nakon projekcije filma u 22 časa u kafiću "The End" u sklopu Arene Cineplex publika će imati priliku da učestvuje u razgovoru sa  autorkom Milom Turajlić i njenom majkom Srbijankom Turajlić koja je i glavni pripovedač ove priče.

druga strana svega

Srbijanka Turajlić je pezionisana univerzitetska profesorka, borac za slobodu i ljudska prava, a krajem devedesetih godina delovala je i u okviru Narodnog pokreta Otpor. Razgovor će voditi novinar Igor Burić.

Projekciju organizuje novoosnovana organizacija OFF Novi Sad, koja je najavila da ovom projekcijom počinje misiju u kojoj će nastojati da afirmiše autorsku, angažovanu, aktuelnu i alternativnu umetnost.

Ulaz na projekciju filma je besplatan, ali su neophodne prijave na mejl offnovisad@gmail.com.

Možda te još zanima:

.

Ritam Evrope! ove godine od 7. do 10. maja

Ovogodišnja manifestacija Ritam Evrope! održava se od 7. do 10. maja u Novom Sadu i obuhvata četiri događaja. Kakos u…

.

Vredi pročitati: "Sloboda" i "Bodi artist"

Profesor filozofije u gimnaziji Jovan Jovanović Zmaj i muzičar u sastavima Professory i OSSA Quartet Aleksandar Turukalo ove nedelje nam…

.

Nedeljni vodič od 29. aprila do 5. maja

Prvu nedelju maja zauzeli su praznici, ali pronašli smo nekoliko zanimljivih događaja u toku ove praznične nedelje.

.

Poziv za buduće producente

Ukoliko te zanima kako nastaje jedan umetnički projekat i koja je uloga pozorišnog producenta u njemu, prijavi se na program…

.

Konkurs za studentsko Bijenale scenskog dizajna

Bijenale scenskog dizajna poziva studente ili grupe studenata svih nivoa studija iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u…

.

Beldocs donosi bisere dokumentarnog filma

Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldocs" ove godine donosi publici 103 filma na jedanaest lokacija u Beogradu. Publika će imati priliku…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo