...
TRENUTNO00:00 - 10:00Music Mix by Majkić

Kultura / Film

Festival "Slobodna Zona" od 7. do 12. novembra

31.10.2018.

Četrnaesto izdanje Filmskog festivala "Slobodna Zona" biće održano od 7. do 12. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. U Novom Sadu, filmovi će se prikazivati u Kulturnom centru grada.

.

Prema najavi organizatora, festivalska publika imaće priliku da pogleda više od 50 filmova, od kojih je 40 nacionalnih premijera, a koji se bave sećanjem i zaboravom, suočavanjem sa prošlošću, građanskom i ličnom neposlušnošću otporu i represiji, kao i porastom ekstremne desnice u Evropi i šire.

Na ličnom planu, akteri filmova iz celokupne ovogodišnje selekcije preispituju autoritete koje im država i društvo nameću i pokušavaju da pronađu smisao u svetu koji je sve više okrenut institucionalnom nasilju, korupciji i eroziji demokratskih vrednosti i građanskih i ličnih sloboda.

"Slobodnu Zonu" 7. novembra u sva tri grada svečano će otvoriti film "Leto" ruskog reditelja Kirila Serebrenikova, koji se trenutno nalazi u pritvoru.

Posebna pažnja u ovogodišnjem programu pripada filmu koji je na festivalu u Kanu proglašen za dokumentarac godine i koji je osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film. U pitanju je film "Srbenka" Nebojše Slijepčevića, koji se osvrće na događaj iz 1991. kada je u centru Zagreba ubijena dvanaestogodišnja devojčica srpske nacionalnosti, a generaciju kasnije, kontroverzni reditelj Oliver Frljić postavlja pozorišnu predstavu o slučaju Aleksandre Zec u riječkom HNK.


Selektori Regionalnog programa ovogodišnje "Slobodne zone" Ivan Bakrač i Jelena Maksimović odabrali su jedanaest uzbudljivih ostvarenja koja pozivaju na zajedničko promišljanje i preispitivanje ličnih doživljaja prošlosti i aktivno učešće u sadašnjem trenutku, navode organizatori festivala.

U okviru međunarodne selekcije u fokusu specijalne programske celine Ženska linija su suočavanje sa prošlošću, borba protiv diskriminacije, militarizacije i nacionalizma. Selekcija 14 plus obihvatiće pet filmova, a nagradu za najbolji film dodeliće sedmočlani srednjoškolski žiri Slobodne Zone Junior.

Karte za festivalske projekcije u prodaji su na blagajnama bioskopa u kojima će se filmovi prikazivati: Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda (blagajna Eventim i online), Art bioskopu Kolarac, Jugoslovenskoj kinoteci, Kombank dvorani, Domu kulture Studentski grad, Kulturnom centru Novog Sada i Niškom kulturnom centru.

Karte za svečano otvaranje i film "Leto" u prodaji su na blagajni Kombank dvorane, Eventima i online. 

Ceo program možete pogledati na oficijelnoj stranici festivala.

Možda te još zanima:

.

Besplatan filmski kamp za mlade iz cele Srbije

Konkurs za učešće u Kampovima društveno – angažovanog dokumentarnog filma za mlade iz cele Srbije, uzrasta od 15 do 26…

.

Desni populizam je pretnja celom svetu

Filmom "Leto" Kirila Serebrenikova 7. novembra počinje 14. Filmski festival "Slobodna zona", u okviru koga će do 12. novembra u…

.

Izložba učeničkih radova "Slobodna zona Junior"

U subotu 16. decembra u Kulturnom centru Reks u Beogradu biće organizovano javno vođenje kroz izložbu učeničkih radova nastalih kao…

.

Počinje Slobodna zona - u potrazi za promenom

Filmski festival Slobodna Zona, koji počinje večeras, ove godine će prikazati filmove koji pokreću, preispituju i stavljaju u prvi plan…

.

Slobodna zona tera na razmišljanje

Međunarodni filmski festival "Slobodna zona" biće od 10. do 15. novembra priređen u deset bioskopa u Beogradu, Nišu i Novom…

.

Prijavi se za Letnju džez akademiju

Kulturni centar Novog Sada otvorio je prijave za učešće na devetoj Letnjoj džez akademiji Novi Sad – Dortmund, koja će…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo