...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Kultura / Film

Festival evropskog filma na Paliću - kvalitet i opuštenost!

19.07.2016.

Prvog dana nakon napornih festivala Exit i Sea dance, došli smo i na Palić na Festival evropskog filma, za koji vam treba vremena da se priviknete, ukoliko ne pratite evropski film. Često nam se čini da su ovi filmovi spori i nedinamični u odnosu na holivudske, ali čim prođe jedan dan, shvatite da su veoma vredni i nabijeni emocijama u dugačkim kadrovima.

.

A na Paliću je selekcija zaista sjajna! Iako je ove godine organizovan sa manje novca u odnosu na prethodne godine, Festival je i dalje zadržao svoje specifinosti – kvalitet, ali i opuštenost!

Svakog dana možete da pogledate više od deset filmova na Letnjoj pozornici i bioskopu Abazija na Paliću, u Otvorenom univerzitetu i bioskopu Aleksandar Lifka, u takmičarskom programu i selekcijama Novi mađarski film, Paralele i sudari, Eko dox, Mladi duh Evrope i ove godine Baltik u fokusu i Oči u oči.

Naravno, kao i svake godine, jedna od omiljenih selekcija je Novi mađarski film, a ovog ponedeljka drugi igrani film Atile Tila "Kills on Wheels" bio je deo takmičarskog programa. Akcona komedija o bandi ubica u invalidskim kolicima nije politički korektan, već je iskren, sirov i dotiče se tema kao što su odbacivanje, nemogućnost kretanja, ljubav, fikcija i stvarnost! Vođeni strahom i očajom što postaju beskorisni, dvadesetogodišnji mladić i njegov prijatelj, bivši vatrogasac, nude svoje usluge mafiji. Takve nestvarne priče mađarski režiseri na veoma lagan i prijemčiv način umeju da približe publici, dotičući se ozbiljnih tema i problema, zbog čega je preporuka mnogih gostiju na festivalu da se prati upravo mađarski film.

kills on wheels

Kills on Wheels

Ovogodišnji laureat nagrade Underground spirit, koja se dodeljuje za izuzetan rad na polju nezavisnog filma i jedinstvenu autorsku poetiku izgrađenu van glavnih tokova filmske industrije, jeste jugoslovenski i slovenački reditelj Karpo Aćimović Godina.

"U Vojvodini sam počeo svoju karijeru! Iako sam studirao režiju, Želimir Žilnik me je uzeo za kamermana na filmu 'Rani radovi' 1969. Imali smo samo 25 godina i Žilnik mi je rekao: 'Karpo, ti ne znaš kako da snimaš, ja ne znam da režiram, pa valjda će nešto od ovoga ispasti.' I dobili smo Zlatnog medveda! U Vojvodini smo imali slobodu da radimo ono što smo zaista želeli. Onda su vlasti izmislile da smo radili neke crne filmove, pa su nas rasterali. Poslednji put sam na Paliću bio '68, a sad sam opet tu i lepo mi je", rekao je Godina tokom primanja nagrade.

Karpo Aćimović Godina je slovenački snimatelj i reditelj. On je jedan od najznačajnijih predstavnika jugoslovenskog filmskog pokreta "crnog talasa", koja je proizvela brojne društveno-kritičke filmove između 1964. i 1973.

Danas će u 19 sati u bioskopu Abazija biti prikazano pet filmova Karpa Aćimovića Godine, a u takmičarskom programu u 21h očekuju vas rumunski film "Matura", o kompromisima i implikacijama roditeljstva i u 23.10h koprodukcija Izraela, Nemačke i Belgije sa filmom "Iza brda i planina", koji istražuje pomešana osećanja mnogih Izraelaca koji pokušavaju da racionalizuju osećaj ičnog identiteta nasuprot disfunkciji države.

J. Ž.

Možda te još zanima:

.

Loša deca polako dolaze i spasiće svet!

Završen je Festival evropskog filma na Paliću, a ove godine tamo je bilo zaista mnogo mladih ljudi, ne samo u…

.

Zlatni toranj otišao komediji "Toni Erdman"!

Zlatni toranj za najbolji film na Festivalu evropskog filma na Paliću dobio je nemački film "Toni Erdman" u režiji Maren…

.

Nizak budžet, studenti, jedan stan - nagrada u Karlovim Varima

Zamislite da studirate kameru i vaš profesor, koji je veoma cenjen režiser, pozove vas da radite zajedno na filmu! Ali…

.

Na Paliću i kratki filmovi uz apsurdno i realno

Festival evropskog filma na Paliću domaćin je i drugih festivala! Sinoć je počela revija kratkih filmova nominovanih za nagradu Evropske…

.

Palić: Amateri donose inovacije i prava osećanja

Mnogi režiseri odlučuju se da u filmovima ne angažuju profesionalne glumce, već likove koji su stvarni učesnici određenih priča. Na…

.

Palić: Pomeranje granica filmske umetnosti!

Sinoć je na Festivalu evropskog filma na Paliću prikazano četiri filma Karpa Godine, dobitnika nagrade Underground spirit, koja se dodeljuje…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo