...
TRENUTNO11:00 - 12:00Y2K

Kultura / Film

Palić: Amateri donose inovacije i prava osećanja

20.07.2016.

Mnogi režiseri odlučuju se da u filmovima ne angažuju profesionalne glumce, već likove koji su stvarni učesnici određenih priča. Na ovogodišnjem Festivalu evropskog filma na Paliću mnogo je takvih filmova, a razgovarali smo sa Atilom Tilom, režiserom ostvarenja "Kills on Wheels" u kom gangstere glume osobe sa invaliditetom.

.

Foto: PalicFilmFestival.com

Jedinstveni miks komedije, akcije i trilera, kao i neverovatne priče učiniće da se gledalac u potpunosti saživi sa likovima filma "Kills on Wheels" ili kako je kod nas preveden "Ubica čistog srca". To je apsurdna priča o momcima sa invaliditetom koji vođeni strahom i očajom što postaju beskorisni, nude svoje usluge mafiji.

Režiseru Atili Tilu je bilo važno da angažuje ljude koji zaista ne mogu da hodaju ili imaju neki deformitet, jer kako kaže, želeo je da stvarno osetimo njihove živote, a ne da se divimo glumačkom umeću.

"U mom filmu ima mnogo likova koji nisu profesionalni glumci. Ali šta znači biti profesionalac? Uvek kažem: veoma dobar amater je mnogo bolji od lošeg profesionalnog glumca (smeh). Volim način snimanja kada koristite likove, a ne glumce", kaže Til za O radio.

Film govori o bolu, ljubavi, očinskoj figuri, ali i mafiji, ubistvima i druženju. Tokom gledanja toliko verujete likovima koji su veoma specifični, da zaboravite da gledate film, već se ubacite u njihovu stvarnost, za koju se kasnije ispostavlja da je fikcija.

"Uglavnom kada pišem scenario, prvo pokušavam da nađem ljudska bića, dobre karaktere, dobra ili veoma loša lica, kul ljude, a pitanje da li je neko glumac jeste samo drugi korak za mene", dodaje Til.

kills on wheels

Scena iz filma "Kills on Wheels"

Atila Til za O radio kaže da kada govori o filmu, važni su pripovedanje, filmski jezik, dobra ideja i mašta da ispričate priču, a načina na koji možete da napravite film ima beskonačno mnogo.

"Ako imate dovoljno vremena da se bavite neglumcima i da im objasnite sve u vezi sa pričom i da ih osmislite kao glumce, to može da bude dobro. Za ovaj film smo imali mnogo vremena za probu i to je sjajna igra za sve – na primer, nađemo se u sobi i zamislimo da imamo scenu u kojoj svi oni sede za stolom i pričaju o ljubavi. To je bilo u isto vreme i grozno i dobro, ali sa iskusnim glumcima biste uvek dobili isto", zaključuje režiser.

Na festivalu je bilo govora i o filmovima Želimira Žilnika u kojima skoro uvek učestvuju amateri, a Karpo Godina je pričao i o njegovom iskustvu sa Žilnikom, kada su obojica bili veoma neiskusni, a osvojili Zlatnog medveda. Zato, ukoliko želite da glumite, a ne uspevate da upišete Akademiju, ne očajavajte! Možda će vas neki dobar režiser angažovati, jer imate upečatljivu ličnost.

J. Ž.

Možda te još zanima:

.

Loša deca polako dolaze i spasiće svet!

Završen je Festival evropskog filma na Paliću, a ove godine tamo je bilo zaista mnogo mladih ljudi, ne samo u…

.

Zlatni toranj otišao komediji "Toni Erdman"!

Zlatni toranj za najbolji film na Festivalu evropskog filma na Paliću dobio je nemački film "Toni Erdman" u režiji Maren…

.

Nizak budžet, studenti, jedan stan - nagrada u Karlovim Varima

Zamislite da studirate kameru i vaš profesor, koji je veoma cenjen režiser, pozove vas da radite zajedno na filmu! Ali…

.

Na Paliću i kratki filmovi uz apsurdno i realno

Festival evropskog filma na Paliću domaćin je i drugih festivala! Sinoć je počela revija kratkih filmova nominovanih za nagradu Evropske…

.

Palić: Pomeranje granica filmske umetnosti!

Sinoć je na Festivalu evropskog filma na Paliću prikazano četiri filma Karpa Godine, dobitnika nagrade Underground spirit, koja se dodeljuje…

.

Loša deca polako dolaze i spasiće svet!

Završen je Festival evropskog filma na Paliću, a ove godine tamo je bilo zaista mnogo mladih ljudi, ne samo u…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv
  • 13:00 RetroTips

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo