...
TRENUTNO17:00 - 21:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Evropski filmski svet u Kulturnom centru

05.12.2014.

Filmski urednik ovog festivala, Đorđe Kaćanski najavio je čak 25 izvanrednih evropskih filmova, nagrađivanih na svim važnim festivalima od Kana do Venecije. Pored toga, on je najavio i nekoliko premijera filmova novosadskih reditelja, koji će kako kaže prvi put osetiti oštar kritički sud novosadske publike.

.

foto: KCNS  

   Novosadski evropski festival filma „Euro In“, osamnaesti po redu, sinoć je svečano otvoren u Kulturnom centru Novog Sada. Otvaranje festivala obeležio je program u tri segmenta, a publiku je prvo privukla zanimljiva izložba studenata Akademije umetnosti u Beogradu „Body limits“, a potom i interesantan niz filmskih plakata iz 20. veka.

   Izložbu je otvorio pozorišni i filmski reditelj, Milan Belenišanin, koji će na ovom festivalu ujedno održati i radionicu za sve one koji žele da nauče nešto više o filmu. On se zahvalio na ukazanoj časti, a publici O radija je poželeo da posete festival jer kako kaže, "čovek ne treba da bude sam, niti otuđen zbog dinamike sveta u kojem živimo."

kcns2 jpg

    „Body limits“, izložba koja je kroz kostime i instalacije pokazala kako stres može da utiče na čovekove emocije privukla je veliku pažnju, a autorka ove izložbe, profesorica Ljiljana Petrović kaže da su studenti prepoznali suštinu tako što su sve sagledali kroz fokus umetnika i sopstvenih primera.

    - Kao deo izložbe koji ima posebnu pozadinu i poruku, izdvojila bih rad studentkinje Lare Popović, koji je inspirisan tragičnim udesom košarkašice Nataše Kovačević, ali i  film koji govori o ovoj sportiskinji.

    Filmski urednik ovog festivala Đorđe Kaćanski najavio je čak 25 izvanrednih evropskih filmova, nagrađivanih na svim važnim filmskim festivalima od Kana do Venecije. Pored toga, on je najavio i nekoliko premijera filmova novosadskih reditelja, koji će "prvi put osetiti oštar kritički sud novosadske publike."

kcns3 jpg

    Prvo veče, publika je imala priliku da pogleda film „Crni ugalj – tanak led“, koji je dobio glavnu nagradu u Berlinu. Tokom festivala planirana su i brojna predavanja i radionice, a interesantno je to što će jedan deo biti posvećen i Sajmu filma, koji će okupiti distributere i prikazivače filmova u Srbiji. Pored toga, biće otvoren i konkurs za prikazivanje kratkih filmova mladih režisera. Više informacija o konkursima i celokupnom programu festivala pgledajte na ovom sajtu

   Festival će trajati od 4. do 28. decembra, a repertoar se uvek može pogledati na sajtu Kulturnog centra i zvanične stranice festivala. Cena ulaznica za sve filmske projekcije je 120 dinara, a topla preporuka O radija je film Levijatan, pobednik Kanskog festivala, čiji trejler možete pogledati ovde.

   Nataša Šaru 

 

Možda te još zanima:

.

Otvorene prijave za "Balkans Beyond Borders"

Organizatori Filmskog festivala kratkometražnih filmova "Balkans Beyond Borders" pozivaju sve umetnike iz regiona, do 35 godina starosti, da pošalju svoje filmove…

.

Bioskop za komšije

Četvrti 21114 - Film fest na Novom naselju, biće održan od 6. do 9. septembra na nekoliko lokacija u ovom…

.

Počinje Šumadijski internacionalni filmski festival

Drugi Šumadijski internacionalni filmski festival održaće se od 14. do 17. decembra u Kragujevcu. Publika će videti filmove u dokumentarnom…

.

Loša deca polako dolaze i spasiće svet!

Završen je Festival evropskog filma na Paliću, a ove godine tamo je bilo zaista mnogo mladih ljudi, ne samo u…

.

Zlatni toranj otišao komediji "Toni Erdman"!

Zlatni toranj za najbolji film na Festivalu evropskog filma na Paliću dobio je nemački film "Toni Erdman" u režiji Maren…

.

Nizak budžet, studenti, jedan stan - nagrada u Karlovim Varima

Zamislite da studirate kameru i vaš profesor, koji je veoma cenjen režiser, pozove vas da radite zajedno na filmu! Ali…

  • 15:00 Bluegrass
  • 16:00 Strip o vedač
  • 17:00 Music Mix by Bea
  • 21:00 Music mix by Marko

Anketa

Da li se pridržavate preporuke o ostajanju kod kuće tokom epidemije korona virusa? 

Oradio logo