.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Kultura / Film

Evropski filmski svet u Kulturnom centru

05.12.2014.

Filmski urednik ovog festivala, Đorđe Kaćanski najavio je čak 25 izvanrednih evropskih filmova, nagrađivanih na svim važnim festivalima od Kana do Venecije. Pored toga, on je najavio i nekoliko premijera filmova novosadskih reditelja, koji će kako kaže prvi put osetiti oštar kritički sud novosadske publike.

.

foto: KCNS  

   Novosadski evropski festival filma „Euro In“, osamnaesti po redu, sinoć je svečano otvoren u Kulturnom centru Novog Sada. Otvaranje festivala obeležio je program u tri segmenta, a publiku je prvo privukla zanimljiva izložba studenata Akademije umetnosti u Beogradu „Body limits“, a potom i interesantan niz filmskih plakata iz 20. veka.

   Izložbu je otvorio pozorišni i filmski reditelj, Milan Belenišanin, koji će na ovom festivalu ujedno održati i radionicu za sve one koji žele da nauče nešto više o filmu. On se zahvalio na ukazanoj časti, a publici O radija je poželeo da posete festival jer kako kaže, "čovek ne treba da bude sam, niti otuđen zbog dinamike sveta u kojem živimo."

kcns2 jpg

    „Body limits“, izložba koja je kroz kostime i instalacije pokazala kako stres može da utiče na čovekove emocije privukla je veliku pažnju, a autorka ove izložbe, profesorica Ljiljana Petrović kaže da su studenti prepoznali suštinu tako što su sve sagledali kroz fokus umetnika i sopstvenih primera.

    - Kao deo izložbe koji ima posebnu pozadinu i poruku, izdvojila bih rad studentkinje Lare Popović, koji je inspirisan tragičnim udesom košarkašice Nataše Kovačević, ali i  film koji govori o ovoj sportiskinji.

    Filmski urednik ovog festivala Đorđe Kaćanski najavio je čak 25 izvanrednih evropskih filmova, nagrađivanih na svim važnim filmskim festivalima od Kana do Venecije. Pored toga, on je najavio i nekoliko premijera filmova novosadskih reditelja, koji će "prvi put osetiti oštar kritički sud novosadske publike."

kcns3 jpg

    Prvo veče, publika je imala priliku da pogleda film „Crni ugalj – tanak led“, koji je dobio glavnu nagradu u Berlinu. Tokom festivala planirana su i brojna predavanja i radionice, a interesantno je to što će jedan deo biti posvećen i Sajmu filma, koji će okupiti distributere i prikazivače filmova u Srbiji. Pored toga, biće otvoren i konkurs za prikazivanje kratkih filmova mladih režisera. Više informacija o konkursima i celokupnom programu festivala pgledajte na ovom sajtu

   Festival će trajati od 4. do 28. decembra, a repertoar se uvek može pogledati na sajtu Kulturnog centra i zvanične stranice festivala. Cena ulaznica za sve filmske projekcije je 120 dinara, a topla preporuka O radija je film Levijatan, pobednik Kanskog festivala, čiji trejler možete pogledati ovde.

   Nataša Šaru 

 

.
Najbolji start jednog Spajdermen filma!
.
Otvoren je konkurs za deseto izdanje Međunarodnog festivala kratkog, nezavisnog i "uradi-sam" filma MikroFAF, koji ove godine nosi…
.
Vojvođanski građanski centar otvorio je konkurs za program "Prvi kadar Sarajevo/Prizren", koji pruža priliku mladim ljudima iz…
Program
Kalendar događaja
Jul 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?