...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music mix by Anja

Kultura / Film

Cinema city osvaja barokno Podgrađe

29.08.2017.

Filmski festival Cinema city ove godine slavi deseti rođendan u okolnostima kada su budžeti za kulturu i ove vrste manifestacija drastično smanjeni. Iako će trajati kraće, uz redukovan broj filmova, organizatori su se potrudili da ovaj festival zadrži ono najbolje: dobre selekcije, maštovite lokacije za projekcije i vrhunsku opremu. 

.

Foto: cinemacity.org

Uz to, Cinema city je ove godine deo Gradić festa zajedno sa Festivalom uličnih svirača što će na tri dana potpuno oživeti podgrađe Petrovaradinske tvrđave. Direktor Cinema city-ja Miloš Ignjatović za Oradio kaže da se ideja o udruživanju pojavila prošle godine kada je održan Festival uličnih svirača uz slogan – Budimo Gradić. Tada se inicijativi pridružio i Cinema City za čije kreatore je logično da se on menja iz godine u godinu.

"Više puta smo menjali format festivala, menjali smo lokacije. Od SNP-a, preko Katoličke porte, Dunavskog parka, pa smo se preselili kod Banovine, zatim u Limanski park i Kinesku četvrt. Shvatili smo da smo mi festival koji se stalno menja, promišlja i prezentuje i da je najbolje da se ove godine udružimo sa Festivalom uličnih svirača u događaj koji smo zajednički brendirali kao Gradić fest. To je i logičan potez jer smo na taj način mnogo jači", objašnjava Miloš.

Pokrajina je ove godine značajno smanjila budžet za kulturu što je pre svega pogodilo Cinema city, ali i Palićki filmski festival i neke druge. Miloš kaže da je u takvim okolnostima preteško organizovati bilo kakav kulturni događaj, a kamoli Cinema city. Zato je moralo da dođe do prepakivanja sadržaja na takav način, da on, gubitkom kvantiteta, ne izgubi na kvalitetu.

"Sa vrlo limitiranim sredstvima odlučili smo se da napravimo format koji možda neće kvanitativno pratiti ranija izdanja festivala. Mi smo uglavniom imali više od 100 filmova, a ove godine ih imamo 60. Festival će trajati tri dana na četiri lokacije. Trudili smo se da kvalitativno bude ispoštovano sve ono što je bila karakteristika festivala: velika platna, vrhunska projekciona oprema, dobar zvuk i naši selektori su se potrudili da program ne zaostaje za prethodnim izdanjima ni malo", tvrdi Miloš.

cinemacity1 jpg

Cinema city je poznat kao dobar promoter kratkog filmskog metra i mladih autora. On će to ostati i ove godine zbog čega Miloš publici posebno preporučuje selekciju "Up to 10 000 bucks".

"Posebno sam ponosan na selekciju Do 10 000 dolara koja je i karakteristika Cinema city-ja, nešto što je jedinstveno, jer retko koji festival ima nešto slično. Prijavljeno nam je više od 1200 filmova i selektor Miloš Pušić je imao ogroman zadatak da prvo pogleda te filmove i svede selekciju na nekih 30 naslova. Potrudili smo se zato da ove godine selekcija Do 10 000 dolara dobije svoju lokaciju i da time damo na značaju, mahom, mladim umetnicima, ali i publici koja je s godinama pokazala da posebno voli upravo ovu selekciju", objašnjava Miloš. 

Naš sagovornik je ove godine birao selekciju "Planet rock". On kaže da je izbor bio lagan i da će publika biti veoma zadovoljna izborom.

"Pogledaćemo zajedno film 'One more time with feelings' o Niku Kejvu i snimanju njegovog novog albuma, kroz borbu sa tragedijom koja ga je zadesila. Tu je i dokumentarac o Igiju Popu i njegovom bendu The Stooges 'Gimme danger' ", kaže Miloš. 

Cinema city će imati četiri lokacije. Kapija Open Air Cinema smeštena iza Beogradske kapije, sa leve strane ulice. Nazorova open air cinema je u Ulici Vladimira Nazora, na levoj strani Podgrađa.  Beogradska indoor cinema uređena je u zatvorenom prostoru na uglu Beogradske i ulice Lisinskog, a tu je i Rampin put open air cinema, na putu koji vodi od crkve Sv. Juraja ka Tvrđavi. Festival otvara film Bojana Vuletića "Rekvijem za gospođu J", a zatvoriće ga dokumentarac o alternativnoj sceni Novog Sada Mihajla Obrenova "Kontakt".

Lokacije bioskopa možete videti ovde, a evo i satnice svih projekcija. Vidimo se od petka do nedelje u baroknom Podgrađu.

 

O RADIO PREPORUČUJE:

"Ne gledaj mi u tanjir" (Hana Jušić) - Nazorova open air cinema, petak u 23 sata.

Odlična drama o odrastanju tinejdžerke koja iskušava granice svoje slobode. Ovaj film dobio je 16 nagrada i prikazan je na 30 festivala u svetu.

"Rekvijem za gospođu J" (Zoran Vuletić) - Kapija open air cinema, petak u 20.30 sati.

Crna komedija o sredovečnoj ženi koja, pre nego što se ubije želi da obezbedi svoju porodicu, što je vodi kroz birokratsku džunglu začinjenu tranzicionim besmislicama. 

"Adrijanin pakt" (Lisete Orosko) - Kapija open air cinema, subota u 23.30 časova

Lisete snima dokumentarni film o svojoj tetki koja se iz Australije vraća u Čile gde je čeka hapšenje pod optužbama da je radila za tajnu policiju diktatora Pinočea. Mlada autorka istražuje prošlost svoje tetke i dolazi do priče koja će vas oduševiti.

"Kontakt" (Mihajlo Obrenov) - Rampin put open air, nedelja u 23.30 časova

Poslastica za sve ljudbitelje underground muzičke scene u Novom Sadu. Priča traje od 1989. do 2017. godine u kojoj je autor ugostio oko 160 sagovornika i odlično je svedočenje o generacijama koje su se muzici posvetile iz čiste ljubavi.

P. Klaić

Možda te još zanima:

.

Sin Seekas: Univerzalni jezik muzike

Vojvodina, kao multinacionalna sredina neguje nasleđe, jezik, kulturu, običaje svih naroda koji žive na ovim prostorima. Ipak, čini se da…

.

Tarantinov saundtrek iz srca Banata

Tajna uspeha filmova Kventina Tarantina svakako leži u više nivoa i aspekata kroz koje se analizira i oseća jedno filmsko…

.

Makedonska muzika za ceo svet

Prva knjiga Nenada Georgievskog na engleskom jeziku, u kojoj se nalaze kritički tekstovi o savremenoj makedonskoj muzici, nosi naziv "Press &…

.

Fimska produkcija je onakva kakva je i država

Filmski festival Cinema City pokrenuo je Miloš Ignjatović sada već davne 2007. godine i zajedno sa svojim timom ljudi stigao…

.

Prijave za Producentski forum do 20. avgusta

Tokom Gradić festa, od 28. do 30. avgusta, biće održan Producentski forum koji će na tribinama i radionicama okupiti eksperte…

.

Učestvuj u snimanju TV emisije "Heroj"

Ako te zanima kako izgleda proces snimanja i produkcija TV emisije, a imaš između 16 i 25 godina, Udruženje Cinema City…

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo