.
Trenutno
Reinženjering
 Vladimir Kozbašić
Kultura / Film

Cinema City donosi debitantska ostvarenja iz regiona i Evrope

03.08.2017.

Cinema City, internacionalni filmski festival, održaće se od 1. do 3. septembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, u sklopu Gradić festa. Kao i prethodnih godina, ovogodišnje izdanje donosi zanimljiv filmski program fokusiran na mlade autore i njihove prve i druge filmove.

.

Posetioci će imati priliku da uživaju u filmskim ostvarenjima u tradicionalnim selekcijama Cinema City-ja kao što su Nacionalna klasa, 360 stepeni, Fresh Danube Films, Up to 10 bucks i Planet Rock, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Prvi naslovi na ovogodišnjem Cinema City-ju obeležiće selekciju Fresh Danube Films (FDF). Ovo je selekcija koja promoviše autore i ostvarenja iz zemalja podunavskog regiona pokušavajući da oživi sećanja na veliku reku i obale na kojima stasavaju i rastu "neki novi klinci". Da bi se film našao u ovoj selekciji, treba da bude prvi ili drugi film autora. Ovogodišnja Fresh Danube Films selekcija predstavlja četiri filmska ostvarenja iz Hrvatske, Crne Gore, Slovačke i Rumunije.

cinema jpg

"Ne gledaj mi u pijat" je dirljiva drama hrvatske produkcije koja govori o porodičnim odnosima, ljubavi, stegama i slobodi, u režiji Hane Jušić. Ovo je njen prvi dugometražni igrani film u svojstvu scenaristkinje i rediteljke. "Igla ispod praga" je satirična komedija crnogorskog reditelja Ivana Marinovića i prvi je dugometražni igrani film ovog autora. Drama "Prljavština", slovačke autorke Tereze Nvotove je njeno prvo ostvarenje kada je igrani film u pitanju. Film nas vodi kroz unutrašnje putovanje, suočavanja sa preživelom traumom glavne junakinje, sedamnaestogodišnje Lene. Paul Negoescu, režiser iz Rumunije, predstaviće se na festivalu komedijom "Dva loto listića", koja će gledaoce nasmejati, rastužiti i navesti da se zapitaju šta zaista sreća jeste.

Selektor Vladan Petković ističe kako ova selekcija ukazuje na dva značajna trenda u podunavskoj kinematografiji.

"Ovogodišnja, po obimu manja, ali vrlo raznovrsna selekcija, pokazuje dva značajna trenda u kinematografijama podunavskih zemalja. S jedne strane, tu su dva filma koji se na gotovo bolno iskren način bave odrastanjem mladih žena u veoma patrijarhalnim okruženjima, a s druge strane, imamo priliku da vidimo kako se neki mladi autori, uprkos sistemu finansiranja koji favorizuje arthouse produkcije, okreću kvalitetnom repertoarskom filmu, prijemčivom širokoj publici sa zdravim smislom za humor", kaže on.

J. Z.

.
Film "Najlepša zemlja na svetu" reditelja i scenariste Želimira Žilnika biće prikazan na otvaranju Festivala evropskog i nezavisnog…
.
Filmski festival "Balkan Beyond Borders" (BBB), sa 30 kratkih takmičarskih filmova koje su tokom godine proizveli mladi umetnici…
.
Filmom "Leto" Kirila Serebrenikova 7. novembra počinje 14. Filmski festival "Slobodna zona", u okviru koga će do 12. novembra u…
Program
Kalendar događaja
Decembar 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
Anketa

Da li vas hvata potrošačka groznica  pred praznike?