...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Kultura / Film

"Athena" kao slika srca urbane pobune

25.09.2022.

Bes i očaj dve su reči koje krase aktere filma "Athena“ Romana Gavrasa, sina nadaleko poznatog Koste. Film koji preispituje rasizam, nejednakost i policijsko nasilje koji pustoše migrantske zajenoce u francuskim gradovima počinje veoma glasno.

.

Početna sekvenca filma, dok reditelj prati glavnog junaka kroz nerede, impresivan je filmski uradak, možda pomalo prenaglašen, ali svakako dovoljan da da se da naslutiti šta nas čeka.

Čuje se jeka televizijskih izveštaja u pozadini, oni govore o porastu policijske brutalnosti. Pojavljuje se Abdel (Dali Bensalah), francuski vojnik koji se tek vratio sa služenja u Maliju i brat 13-godišnjeg Idira koji je upravo postao žrtva policijskog nasilja.

athena1 jpg

Abdel je očajan, žedan je pravde, ali zadržava hladan vojnički stav dok poziva ljude iz svoje okoline da ga slede ispred policijske stanice. Tu pronalazi drugog brata Karima (Sami Slimane). On baca molotovljev koktel na vrata i pakao se otvara.

Započinje filmska sekvenca kakvu još nismo imali u ovogodišnjim filmovima, sekvenca koja nas uvlači u sav taj haos i bombarduje scenama nasilja, dima, borbe, glasnim eksplozijama i pretencioznom muzikom koja povremeno i nadglašava ovo ludilo.

"Athena“ je u stvari grčka tragedija koju je Gavras ispleo kao politički triler i urbanu dramu koja ima svu moć velikih bioskopskih filmovima, sa finesama televizijskih filmova.

Scenario je veoma inteligentno napisan, a napisali su ga Gavras, Elias Belkedar i Lad Li za dramu „Les Miserables“ sa sličnom tematikom. U njegovom središtu su braća u jednom francuskom getou koji predstavljaju tipične primere imigranata iz marginalizovane zajednice koji silom preuzimaju poluge moći sa kojima ne znaju šta da rade.

Jedan je sanjar koji misli da stvari mogu da se poprave, drugi oportunista koji će iz tog haosa pokušati da izvuče što je više moguće. Najmlađi među njima, Karim, je mlad, radikalan klinac spreman na sve ili ništa, mladić koji samo želi da vidim sistem u plamenu kako bi gradio novi.

athena3 jpeg

"Athena“ je film koji uspeva da na okupu drži besprekorno snimljenu akciju, realistično prikazano nasilje i scene pobune sa intimnim i dirljivim ljudskim sudbinama i stremljenjima. Zaplet je jednostavan, ali vizuelna rešenja teraju gledoca da razmisli o ovoj tematici daleko više nego inače.

Majstorluk mladog Gavrasa ne oslikava se samo u tome. Njegov izbor da prikaže ekstremno nasilne detalje pobune, a da nam ne dozvoli da vidimo i jednu kap krvi, u ovom slučaju ostavlja impresivan utisak na publiku.

Petar Klaić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Otvoren konkurs za festival DIY filma Naiva

Dom b612 ove godine organizuje četvrti po redu Festival amaterskog filma, koji će biti održan od 20. do 21. septembra…

.

Letnji bioskop u Novom Sadu: Francuski filmovi i olimpijska euforija

Francuski institut u Srbiji, Mreža kulturnih stanica i i EU info point Novi Sad pozivaju vas u "Francuski bioskop na…

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. jula

Prva nedelja jula donosi nekoliko zanimljivih događaja i mali predah pred narednu sedmicu, kada nas očekuje Exit festival.

.

Film na osnovu scenarija ChatGPTa bez premijere u bisokopu

Filmadžije se odavno interesuju za veštačku inteligenciju, a ova je s velikog platna prešla u stvaran život i počela da…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. juna

Poslednja nedelja juna ispunjena je događajima za sve ljubitelje muzike, filma, knjiga, a pre svega dobrog provoda i druženja.

.

Netfliks otvara dva zabavna kompleksa u Americi

Netflix planira da 2025. godine otvori dva "Netflix House" zabavna kompleksa u Dalasu u državi Teksas i mestu King of…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo