.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Kultura

Doček 7526. godine na 21 lokaciji u Novom Sadu

01.01.2018.

Fondacija "Novi Sad 2021" najavila je da će ovog 13. januara na 21 lokaciji u gradu biti organizovan doček Nove godine po Julijanskom kalendaru. Ovaj događaj, kao i ranije već najavljeni doček Nove godine 31. decembra, deo su priprema za 2021. godinu kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture.

.

Laibach će se ponovo pojaviti pred Novosađanima (foto: Wikimedia commons)

"Predstavljena kroz razliku dva računanja vremena, kao i dva kalendara, gregorijanskog i julijanskog, tako će i dva programska koncepta dočeka Novih godina biti drugačija. I dok se Дoček 2018. dešava 31. decembra tokom celog dana, uglavnom na otvorenim prostorima i samo u centru grada, 13. januara dočekaćemo 7526. godinu samo u toku večeri, isključivo u zatvorenim prostorima, po celom gradu", navodi se u saopštenju Fondacije "Novi Sad 2021".

Ove događaje, kako se dalje navodi, spaja most interkulturalnosti u kojem se prepliću delovi visoke estetike sa popularnom kulturom, čime visoka kultura dobija novu publiku, a masovna dobija nove standarde i vrednosti, čineći je boljom i kvalitetnijom.

Programi će se odvijati na više od 21 lokacije u gradu, među kojima su kulturna, administrativna, poslovna i obrazovna zdanja, ugostiteljski objekti i potpuno neočekivana mesta.

docek 7526

Pored ostalih, Slobodan Trkulja i bend Imar iz Škotske nastupiće u maloj sali Srpskog narodnog pozorišta, pevačica duhovne muzike Divna Ljubojević u pozorišnoj sali NIS-a, slovenački bend Laibach sviraće u velikoj sali Srpskog narodnog pozorišta, dok će makedonska pop zvezda Kaliope nastupiti u Pozorištu mladih.

Matija Dedić i Zoran Predin pojaviće se pred publikom u Novosadskoj sinagogi, Dečja filharmonija nastupiće u Gradskoj kući, a opera za decu udruženja Visoko C biće u Eđšegu. U Studiju M publika će videti spoj tamburaških sastava iz Osijeka i Novog Sada predvođenih Dušanom Svilarom, moderan cirkus i kabare Ludifiko biće u Zapadnom holu SPENS-a, a različita kulturno-umetnička društva iz Zone 021 nastupiće u holu Železničke stanice.

Budući Youth Creative Polis, predstaviće programe na četiri lokacije u Kineskoj četvrti, za ljubitelje tehno zvuka i rep muzike: Paul Ritch iz Francuske, Lag, Klaus i Vladimir Aćić nastupiće u Fabrici, a Necone, Friday Swag, Janchezz, Rasheed i Yeah Left u Quarteru.

Na početku godine koja je proglašena godinom evropskog kulturnog i istorijskog nasleđa, slaveći dva računanja vremena i dva kalendara kao delove evropske, ali i srpske nematerijalne kulturne baštine, kroz otvaranje programa najrazličitijim žanrovima i izvođačima iz cele Evrope širom Novog Sada, Fondacija “Novi Sad 2021” nastavlja svoj rad na ostvarivanju zadatih ciljeva, a to su internacionalizacija i decentralizacija kulture sa što većim uključivanjem i učešćem građana, zaključuje se u saopštenju.

.
Zanimljivi događaji još bolje idu uz sneg i novogodišnje lampice..
.
Bend TBF je krajem godine na svoju turneju ubacio i Novi Sad i nakon dve godine vratio se novosadskoj publici kako bi još jednom…
.
"Kada su pročitali moje ime i rekli da ću ići u polufinale, nisam mogla da verujem. Bila sam presrećna, ali i malo uplašena.…
Program
Kalendar događaja
Decembar 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
Anketa

Da li vas hvata potrošačka groznica  pred praznike?