...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Kultura

Doček 7526. godine na 21 lokaciji u Novom Sadu

01.01.2018.

Fondacija "Novi Sad 2021" najavila je da će ovog 13. januara na 21 lokaciji u gradu biti organizovan doček Nove godine po Julijanskom kalendaru. Ovaj događaj, kao i ranije već najavljeni doček Nove godine 31. decembra, deo su priprema za 2021. godinu kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture.

.

Laibach će se ponovo pojaviti pred Novosađanima (foto: Wikimedia commons)

"Predstavljena kroz razliku dva računanja vremena, kao i dva kalendara, gregorijanskog i julijanskog, tako će i dva programska koncepta dočeka Novih godina biti drugačija. I dok se Дoček 2018. dešava 31. decembra tokom celog dana, uglavnom na otvorenim prostorima i samo u centru grada, 13. januara dočekaćemo 7526. godinu samo u toku večeri, isključivo u zatvorenim prostorima, po celom gradu", navodi se u saopštenju Fondacije "Novi Sad 2021".

Ove događaje, kako se dalje navodi, spaja most interkulturalnosti u kojem se prepliću delovi visoke estetike sa popularnom kulturom, čime visoka kultura dobija novu publiku, a masovna dobija nove standarde i vrednosti, čineći je boljom i kvalitetnijom.

Programi će se odvijati na više od 21 lokacije u gradu, među kojima su kulturna, administrativna, poslovna i obrazovna zdanja, ugostiteljski objekti i potpuno neočekivana mesta.

docek 7526

Pored ostalih, Slobodan Trkulja i bend Imar iz Škotske nastupiće u maloj sali Srpskog narodnog pozorišta, pevačica duhovne muzike Divna Ljubojević u pozorišnoj sali NIS-a, slovenački bend Laibach sviraće u velikoj sali Srpskog narodnog pozorišta, dok će makedonska pop zvezda Kaliope nastupiti u Pozorištu mladih.

Matija Dedić i Zoran Predin pojaviće se pred publikom u Novosadskoj sinagogi, Dečja filharmonija nastupiće u Gradskoj kući, a opera za decu udruženja Visoko C biće u Eđšegu. U Studiju M publika će videti spoj tamburaških sastava iz Osijeka i Novog Sada predvođenih Dušanom Svilarom, moderan cirkus i kabare Ludifiko biće u Zapadnom holu SPENS-a, a različita kulturno-umetnička društva iz Zone 021 nastupiće u holu Železničke stanice.

Budući Youth Creative Polis, predstaviće programe na četiri lokacije u Kineskoj četvrti, za ljubitelje tehno zvuka i rep muzike: Paul Ritch iz Francuske, Lag, Klaus i Vladimir Aćić nastupiće u Fabrici, a Necone, Friday Swag, Janchezz, Rasheed i Yeah Left u Quarteru.

Na početku godine koja je proglašena godinom evropskog kulturnog i istorijskog nasleđa, slaveći dva računanja vremena i dva kalendara kao delove evropske, ali i srpske nematerijalne kulturne baštine, kroz otvaranje programa najrazličitijim žanrovima i izvođačima iz cele Evrope širom Novog Sada, Fondacija “Novi Sad 2021” nastavlja svoj rad na ostvarivanju zadatih ciljeva, a to su internacionalizacija i decentralizacija kulture sa što većim uključivanjem i učešćem građana, zaključuje se u saopštenju.

Možda te još zanima:

.

Više od 150 izvođača na dočeku 7526. godine

Organizatori dočeka pravoslavne Nove godine, simbolično nazvanog Дoček 7526. u Novom Sadu, saopštili su da za taj događaj vlada veliko…

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Atheist Rap u subotu u Hali 2 Novosadskog sajma

Slavljenički koncert novosadske pank-rok grupe Atheist Rap biće održan u subotu 6. apruila u KC Hala 2 na Novosadskom sajmu.

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

.

Profesori ne pristaju na ultimatume, pozivaju na razgovor o slobodi govora

Ispred Filozofskog fakulteta u Novom Sadu održan je skup podrške koji je organizovala grupa profesora i zaposlenih na tom fakultetu,…

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo