...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo

Stojanović: Živimo u društvu pokvarenih ogledala

06.09.2015.

Treći dan PDP konferencije počeo je nastavkom radionica Lete Sobierajski, Marine Milanović, Isidore Nikolić i Sanje Polovine iz organizacije Liceulice i fotografskog kolektiva Belgrade Raw. Dok su jedni stvarali poetsko-vizuelne radove na pisaćim mašinama, drugi su pravili redi-mejdove sa kojima su se fotkali i pravili autoportrete, a neki su saznali i kako izgleda Novi Sad bez šminke.

.

Šarmantna i neposredna njujorčanka Leta Sobierajski održala je svoje predavanje u SKC Fabrici. Letu već verovatno poznaju svi učesnici konferencije jer je, osim što je već održala predavanje u Američkom kutku i dvodnevnu radionicu, vrlo je komunikativna i raspoložena za druženje sa svakim ko se nađe u Kineskoj četvrti.

Jedno od većih imena koje je posetilo PDP konferenciju jeste Slavimir Stojanović, srpski dizajner. Iako voli sebe da naziva Jugoslovenom, Slavimir živi i radi u Beogradu. Njegovo stvaralaštvo traje već čitavih 30 godina, a radove koje je stvarao tokom ovog perioda možete pogledati na izložbi monografije u Beogradu. Slavimir kaže kako čak i posle toliko godina rada i svih nagrada koje je postigao, dobiti prostor za izložbu je bilo veoma teško.

7 png

"To je onaj momenat kada shvatite da vam niko u životu neće sam pružiti priliku. Sve što želite da uradite, morate sami da gurate. Eto, nakon 30 godina koliko stvaram morao sam sam da se izborim za prostor” rekao je poznati dizajner i dodao da želja za dokazivanjem uvek mora da postoji.

Kroz njegovo predavanje publici je predstavio i svoj  život. Od samih početaka njegovog stvaranja kao tinejdžer zaljubljen u hip hop kulturu, i njegovih prvih pokušaja repovanja kada se predstavljao kao B Wild.

5 png

"Jako je strašno kada se toga setim. Imali smo svoju grupu, a moje stejdž ime bilo je B Wild. Inače da znate, bio sam štreber sa svim peticama tako da, toliko o tome".

Kako Stojanović kaže lični identitet dizajnera usko je vezan za nešto što čoveka formira u mladosti, zato uvek moramo biti iskreni prema sebi.

"Ne sme da vam se pokvari ogledalo, uvek morate gledati na stvari onakve kakve jesu. Činjenica je da živimo u društvu pokvarenih ogledala, i to nije šala. Ja ću se uvek truditi da moje ogledalo najiskrenije reflektuje ono što jesam." podvukao je Slavimir.

2 png

Za sam kraj, Stefan Jovanović i Vlad Smolyakov izveli su svoj audiovizuelni performans. Stefanove hipnotišuće vizuelizacije i Vladov autentičan zvuk nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

3 png

Ukoliko ste kojim slučajem propustili ovo neuobičajeno izvođenje, Vladovu muziku možete čuti ovde, a Stefanove vizuelizacije možete videti na njegovom Vimeo profilu.

Sofija Balać

Lea Kotlica

Možda te još zanima:

.

Zanimljive radionice u okviru PDP konferencije

PDP konferencija će i ove godine organizovati radionice koje će se održavati u KC Labu, od 10. do 18. oktobra. Svi učesnici…

.

Predavanja na PDP konferenciji dostupna onlajn

Ovogodišnje izdanje PDP konferencije (Print, Design, Photography) biće održano od 16. do 18. oktobra u Novom Sadu u potpuno drugačijem…

.

Konkurs PDP konferencije za izložbu grafičkih radova

Organizatori PDP konferencije pozvali su dizajnere, ilustratore i druge vizuelne stvaraoce da se prijave na konkurs grafičkih radova na temu…

.

Ljubavi nikad nije previše

U okviru nedavne PDP konferencije, gost Novog Sada bio je samouki muralista iz Kanade Ben Džonston. Za Oradio je govorio…

.

PDP konferencija uz dizajn i vizuelnu umetnost

Jedanaesto izdanje PDP konferencije biće održano od 10. do 13. oktobra u Kulturoj stanici Svilara u Novom Sadu. Ove godine…

.

Otvoren konkurs za PDP konferenciju

Ovogodišnje izdanje PDP konferencije biće održano od 10. do 13. oktobra u Kulturnoj stanici Svilara. Organizatori pozivaju dizajnere, ilustratore, fotografe…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo