...
TRENUTNO15:00 - 15:40Leto na O radiju

Društvo / Zdravlje

Željena cifra na vagi ne znači i zdravlje

27.04.2020.

Iz godine u godinu sve je popularnija zdrava ishrana. Gotovo na svakom ćošku možemo videti natpise – bez glutena, bogato proteinima, niska energetska vrednost... Ljudi odvajaju velike svote novca kako bi kupili baš taj najzdraviji proizvod. Međutim, često je cilj toga samo smršati, a ne zaista konzumirati zdrave namirnice.

.

U toj trci vrlo često podlažemo zabludama. Verujemo dobro osmišljenim reklamama, popularnim dijetama, ali i neretko se vodimo samo time da gledamo koliko određena namirnica ima karorijsku vrednost, što je veoma pogrešno.

Prva i veoma raširena zabluda je da su light proizvodi zdravi i da ćemo uz njihovu pomoć brzo izgubiti kilograme. Nažalost, to nije tačno. Proizvodi koji ne zadrže šećer imaju druge zaslađivače koji daju slatkoću proizvodu i koji zavaravaju telo da je dobilo hranu bogatom energijom. Kada organizam shvati da je prevaren, dobija želju za pravim šećerom i tada nastupa velika glad. Time je postignut gori efekat.

Rašireno je i mišljenje da svi šećeri goje. Istina je da samo prosti šećeri izazivaju gojaznost i to ukoliko se konzumiraju u velikoj količini. Složeni šećeri mnogo se sporije razlažu u organizmu i na taj način doprinose osećaju sitosti.

Još jedna stvar u kojoj mnogi greše jeste da misle da mogu da jedu proteina koliko žele. Svakako da oni održavaju i leče tkiva, ali prekomeran unos dovodi do viška kilograma. Potrebno je da unosete onoliko proteina koliko vam je zaista potrebno, u zavisnosti od kilaže i fizičke aktivnosti.

hrana2 jpg

Kada je reč o proteinima, mnogi greše misleći da ih je moguće pronaći jedino u mesu. Međutim, veliki broj biljnih namirnica obiluje proteinima. Orašasti plodovi, pečurke, mahunarke, pogotovo pasulj, bogati su izvori ovog graditelja mišića. Mnogi nutricionisti navode da je moguće zadovoljiti potrebe organizma za proteinom konzumirujući samo voće, povrće i žitarice. Naravno, ukoliko svaki obrok bude sadržao ove sastojke.

Nažalost, zastupljena je i zabluda o tome da ne možete da smršate ukoliko ne izbacite ugljene hidrate. Možda ćete brže izgubiti kilograme ukoliko ih eliminišete, ali to ne znači da je takav način ishrane zaista zdrav. Ugljeni hidrati su veoma važni za naš organizam, predstavljaju njegovo gorivo i on teško funkcioniše ukoliko ih totalno izbegavate. Konzumirajte ih, ali trudite se da to bude u jutarnjim časovima.

Nije retkost ni da mnogi misle da su jaja nezdrava. Takvo mišljenje vlada zbog velike količine holesterola koji ova namirnica poseduje, međutim, on u organizmu povećava procenat dobrog holesterola. Takođe, jaja su puna vitamina, minerala, ali i antioksidanta. Zato, nemojte izbegavati ovaj izvor proteina, sem ukoliko nemate neki probavni problem.

Možda i najopasnija zabluda je da možemo koliko hoćemo da unosimo brzu i nezdravu hranu, ukoliko sve te kalorije sagorimo u toku dana. Da, ovim načinom nećete se ugojiti, ali ćete naneti itekako veliku štetu organizmu. Zbog takve ishrane on neće moći da crpi potrebne vitamine i minerale za fukncionisanje, a prekomerna fizička aktivnost dodatno će iscrpiti organizam. Potrebno je ponekad razmisliti o tome da li željena brojka na vagi nužno znači i zdravlje.

M. M.

Možda te još zanima:

.

Fotografisanje nije samo "klik"

Višnja Šešum (Milić) je devojka koja je pre nekoliko godina odlučila da izađe iz velike korporativne mašine i krene putem za…

.

Kolači bez šećera postoje!

Da li možete da zamislite ukusan kolač bez šećera i brašna? Gotovo je nezamislivo. Ukoliko vam kažemo da takve poslastice…

.

Kidana svinjetina iz rerne

Kako bismo vas nagovorili da vreme i dalje provodite kod kuće, pripremili smo recept koji zahteva mnogo vremena, ali malo…

.

Zapečene tikvice

Potrebno: pet mladih tikvica srednje veličine, 500 grama mešanog mlevenog mesa, 300 grama pirinča (okruglog zrna, lepše je), pola litra soka od paradajza,…

.

Naučite da kuvate na najlakši način

Jedan od najboljih načina kako možemo iskoristi višak slobodnog vremena je posvetiti se čarima kuvanja.

.

Zdravlje čine male stvari

Ljudsko telo i način kako ono funkcioniše još uvek je velika misterija, čak i najeminentijim naučnicima. Kada se malo bolje…

  • 13:20 Gost O radija
  • 14:00 Škripa
  • 15:00 Leto na O radiju
  • 15:40 O tome se priča
  • 15:50 Leto na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo