...
TRENUTNO10:30 - 10:45Tehnologija

Društvo / Zdravlje

Zabrane ne odvikavaju mlade od alkohola

19.04.2018.

Stepen alkoholizma kod mladih u poslednjih nekoliko godina, naglo je porastao. Postalo je sasvim normalno da se u svakom izlasku u grad, proslavi rođendana ili položenog ispita, popije i po koja više.

.

Prema istraživanju Instituta za zaštitu zdravlja "Batut", u našoj zemlji oko 50 odsto mladih povremeno pije alkoholna pića, 20 odsto se povremeno opija, a sedam odsto njih redovno pije. Istraživanja takođe pokazuju da se u proseku prvo pijanstvo u Srbiji doživljava sa 13 godina, a najkasnije u 20. godini života.

Prema istraživanjima, u vreme kada dete napuni pet godina, već ima formirane osnovne stavove i mišljenja o alkoholu. Tinejdžeri uče o alkoholu kroz vlastita iskustva ili posmatranjem članova porodice, prijatelja i drugih osoba iz svog okruženja.

U Krivičnom zakonu Republike Srbije postoji odredba prema kojoj je je deci mlađoj od 16 godina zabranjena prodaja alkohola. Iako su propisane određene novčane kazne ili zatvor u trajanju do šest meseci, ugostitelji i trgovci mahom ne mare za taj zakon.

Najmlađe dete ikada lečeno od alkoholizma u Srbiji imalo je svega tri godine. Mališan je šest meseci nesmetano konzumirao alkohol i završio na klinici. Za svega dve godine na lečenju od alkoholizma našlo se 112 maloletnika koji su zatražili pomoć stručnjaka ili su to za njih učinili roditelji. Strahuje se da je broj tinejdžera koji su zreli za odvikavanje i do pet puta veći od ovog broja. Stručnjaci ističu da ovi podaci ukazuju pre svega na činjenicu da je alkohol lako dostupan i da je njegovo konzumiranje postalo gotovo normalna pojava.

alkohol jpeg

Nebojša Đurasović iz udruženja "Prevent" kaže da, po istraživanjima o zdravlju stanovništva, mladi počinju  da piju sa osam godina.

"Kod nas je alkohol kulturološki ukorenjen, počev od pričešća u crkvi pa nadalje, do same porodice. Zanimljiv je podatak kako maloletnici uopšte dođu do alkohola, pored zakona o zabrani prodaje za maloletnike. Vrlo retko ćete videti da neko traži ličnu kartu deci kada kupuju pivo ili cigarete", kaže Đurasović.

Psiholog Goran Perović rekao je da je pubertet najproblematičnij period u životu maloletnika kada počinje da istražuje život i podložan je raznim uticajima.

"Tada se zadovoljavaju sve one radoznalosti nastale posmatranjem okoline, dakle u porodici i među prijateljima. Otprilike između devete i 13. godine kritično je vreme za početak konzumiranja alkohola i za sve druge štetne stvari", objašnjava Perović.

On kaže da želja za pijenjem alkoholnih pića pre svega dolazi iz grupe, odnosno čopora kojima adolescenti u tom uzrastu preterano teže.

"Mi se identifikujemo sa ponašanjem grupe u kojoj se nalazimo pa nam postane normalno da pijemo na koncertima, slavama, izlascima i uopšte uvek kada se napravi neka prilika, a kod nas su prilike brojne. Onda ti opšti običajni standardi budu mnogo jači od zabrana i ograničenja", kaže Perović.

On je ljude sklone alkoholizmu nazvao kukavicama.

"Važno je da mladi shvate da je alkoholičar ništa drugo do obična kukavica. Kukavice nisu u stanju da se suoče sa problemima u životu, pa onda traže nešto čime će da popravljaju svoja raspoloženja i stanja, što ih dovodi do zavisnosti", kaže Perović.

Nebojša Đurasović iz "Preventa" kaže da ne voli da etiketira ovisnike na bilo koji način, pa ni da ih naziva kukavicama.

"Kada pričamo o bilo kom obliku zavisnosti tu moramo reći da nije posredi samo volja čoveka da koristi te supstance već ima i mnogo uticaja samih supstanci. Posle određenog vremena supstanca se uvuče u svaku poru tela, organizam se navikne i jednostavno se stvara zavisnost i povećava se potreba za korišćenjem da bi se postigao isti efekat", kaže Đurasović.

Istraživanje savetovališta za mlade novosadskog Doma zdravlja, koje je sprovedeno među decom od sedmog razreda osnovne, do drugog razreda srednje škole, pokazalo je da su mladi u 89 odsto slučajeva prvi put probali alkohol u bliskom, porodičnom okruženju. Alkohol je u našem društvu prihvaćen kao deo tradicije, a ne kao moguć put ka trovanju ili zavisnosti. Adolescenti u izlaske odlaze uglavnom prethodno pripiti, a opijanje nastavljaju u toku noći, te je osnovni problem neumerenost, navode u Savetovalištu za mlade, koje se bavi prevencijom alkoholizma za uzrast od 11 do 19 godina.

Koliki efekti zabrana prodaje alkohola mogu biti, kako su to rešile neke druge države i šta u ovom problemu mora da uradi država, a šta porodica poslušajte u kompletnoj emisiji "Za i protiv" na našem podkastu.

P.K.

 

Možda te još zanima:

.

Izlaz iz začaranog kruga alkoholizma je moguć

Istraživanje Instituta za zaštitu zdravlja Batut pokazuje da polovina mladih u Srbiji povremeno pije alkohol, petina se opija, dok njih…

.

Na mladima je da kažu "NE!" za stvari koje im ne odgovaraju

Centar za omladinski rad, uz podršku Ministarstva turizma i omladine, organizovao je predstavu "Šta radiš večeras?" čija je tema šetnost…

.

Izlaz iz zavisnosti je moguć

Novembar se obeležava kao mesec borbe protiv bolesti zavisnosti. U toku ovog meseca vode se posebne kampanje u cilju podizanja…

.

Facebook može da predvidi rizik od zavisnosti od alkohola

Istraživanje sa Državnog univerziteta Severne Karoline i Univerziteta u Ohaju otkriva da je objavljivanje o upotrebi alkohola na sajtovima društvenih…

.

Kroz javne akcije do rešenja problema alkoholizma među mladima

Alkoholozam među maloletnicima je problem koji već godinama muči naše društvo. Potpuno je normalno da osoba mlađa od 18 godina…

.

Quiz Night "Kako nas alkohol čini neravnopravni(ji)m"

U okviru nedelje globalnog obrazovanja Centar za omladinski rad organizuje Quiz Night "Kako nas alkohol čini neravnopravni(ji)m". Quiz Night će…

  • 10:10 Pesma dana
  • 10:20 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Dnevna soba

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo