...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Zdravlje

Zabrane ne odvikavaju mlade od alkohola

19.04.2018.

Stepen alkoholizma kod mladih u poslednjih nekoliko godina, naglo je porastao. Postalo je sasvim normalno da se u svakom izlasku u grad, proslavi rođendana ili položenog ispita, popije i po koja više.

.

Prema istraživanju Instituta za zaštitu zdravlja "Batut", u našoj zemlji oko 50 odsto mladih povremeno pije alkoholna pića, 20 odsto se povremeno opija, a sedam odsto njih redovno pije. Istraživanja takođe pokazuju da se u proseku prvo pijanstvo u Srbiji doživljava sa 13 godina, a najkasnije u 20. godini života.

Prema istraživanjima, u vreme kada dete napuni pet godina, već ima formirane osnovne stavove i mišljenja o alkoholu. Tinejdžeri uče o alkoholu kroz vlastita iskustva ili posmatranjem članova porodice, prijatelja i drugih osoba iz svog okruženja.

U Krivičnom zakonu Republike Srbije postoji odredba prema kojoj je je deci mlađoj od 16 godina zabranjena prodaja alkohola. Iako su propisane određene novčane kazne ili zatvor u trajanju do šest meseci, ugostitelji i trgovci mahom ne mare za taj zakon.

Najmlađe dete ikada lečeno od alkoholizma u Srbiji imalo je svega tri godine. Mališan je šest meseci nesmetano konzumirao alkohol i završio na klinici. Za svega dve godine na lečenju od alkoholizma našlo se 112 maloletnika koji su zatražili pomoć stručnjaka ili su to za njih učinili roditelji. Strahuje se da je broj tinejdžera koji su zreli za odvikavanje i do pet puta veći od ovog broja. Stručnjaci ističu da ovi podaci ukazuju pre svega na činjenicu da je alkohol lako dostupan i da je njegovo konzumiranje postalo gotovo normalna pojava.

alkohol jpeg

Nebojša Đurasović iz udruženja "Prevent" kaže da, po istraživanjima o zdravlju stanovništva, mladi počinju  da piju sa osam godina.

"Kod nas je alkohol kulturološki ukorenjen, počev od pričešća u crkvi pa nadalje, do same porodice. Zanimljiv je podatak kako maloletnici uopšte dođu do alkohola, pored zakona o zabrani prodaje za maloletnike. Vrlo retko ćete videti da neko traži ličnu kartu deci kada kupuju pivo ili cigarete", kaže Đurasović.

Psiholog Goran Perović rekao je da je pubertet najproblematičnij period u životu maloletnika kada počinje da istražuje život i podložan je raznim uticajima.

"Tada se zadovoljavaju sve one radoznalosti nastale posmatranjem okoline, dakle u porodici i među prijateljima. Otprilike između devete i 13. godine kritično je vreme za početak konzumiranja alkohola i za sve druge štetne stvari", objašnjava Perović.

On kaže da želja za pijenjem alkoholnih pića pre svega dolazi iz grupe, odnosno čopora kojima adolescenti u tom uzrastu preterano teže.

"Mi se identifikujemo sa ponašanjem grupe u kojoj se nalazimo pa nam postane normalno da pijemo na koncertima, slavama, izlascima i uopšte uvek kada se napravi neka prilika, a kod nas su prilike brojne. Onda ti opšti običajni standardi budu mnogo jači od zabrana i ograničenja", kaže Perović.

On je ljude sklone alkoholizmu nazvao kukavicama.

"Važno je da mladi shvate da je alkoholičar ništa drugo do obična kukavica. Kukavice nisu u stanju da se suoče sa problemima u životu, pa onda traže nešto čime će da popravljaju svoja raspoloženja i stanja, što ih dovodi do zavisnosti", kaže Perović.

Nebojša Đurasović iz "Preventa" kaže da ne voli da etiketira ovisnike na bilo koji način, pa ni da ih naziva kukavicama.

"Kada pričamo o bilo kom obliku zavisnosti tu moramo reći da nije posredi samo volja čoveka da koristi te supstance već ima i mnogo uticaja samih supstanci. Posle određenog vremena supstanca se uvuče u svaku poru tela, organizam se navikne i jednostavno se stvara zavisnost i povećava se potreba za korišćenjem da bi se postigao isti efekat", kaže Đurasović.

Istraživanje savetovališta za mlade novosadskog Doma zdravlja, koje je sprovedeno među decom od sedmog razreda osnovne, do drugog razreda srednje škole, pokazalo je da su mladi u 89 odsto slučajeva prvi put probali alkohol u bliskom, porodičnom okruženju. Alkohol je u našem društvu prihvaćen kao deo tradicije, a ne kao moguć put ka trovanju ili zavisnosti. Adolescenti u izlaske odlaze uglavnom prethodno pripiti, a opijanje nastavljaju u toku noći, te je osnovni problem neumerenost, navode u Savetovalištu za mlade, koje se bavi prevencijom alkoholizma za uzrast od 11 do 19 godina.

Koliki efekti zabrana prodaje alkohola mogu biti, kako su to rešile neke druge države i šta u ovom problemu mora da uradi država, a šta porodica poslušajte u kompletnoj emisiji "Za i protiv" na našem podkastu.

P.K.

 

Možda te još zanima:

.

Prevencija alkoholizma počinje od malih nogu

Alkoholizam je jedna od najrasprostranjenijih bolesti zavisnosti. Ispoljava se kao gubitak sposobnosti uzdržavanja od prekomerne upotrebe alkohola, što dovodi do…

.

Kaznene karte: Ne vozite pod dejstvom alkohola!

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, u Srbiji godišnje pogine oko 80 ljudi zbog vožnje pod dejstvom alkohola. Svaka četvrta…

.

Sve manje duvana, sve više droge među mladima

Svaki osmi učenik prvog razreda srednje škole u Srbiji probao je marihuanu, pokazalo je najnovije istraživanje Instituta za javno zdravlje…

.

Društvo, ko vozi kući sa Tvrđave?

Iako je festival mesto na kojem sebi dajemo oduška od svakodnevnih stvari i zaboravljamo na pravila, ipak određene postulate ne…

.

Studentske ekskurzije - zabava ili razmena znanja?

Studentske ekskurzije, poznatije kao "jade", sve su popularnije među srpskim studentima koji smatraju da je provod na nekom primorju dobra…

.

Važan je provod, o riziku se ne razmišlja

Gotovo celu Srbiju obišle su fotografije novosadskog keja punog smeća. Veče uoči ukidanja vanrednog stanja, na ovom mestu mogla se…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo