...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Zdravlje

Vejping: Štetni tend koji se pretvara u epidemiju

11.11.2022.

Elektronske cigarete i aparati postali su deo trenda koji dobija masovne proporcije u Srbiji. Pušenju e-cigareta ili "vejpovanju" sklono je oko 37 odsto mladih i tinejdžera, pokazalo je istraživanje koje je ove jeseni sprovelo udruženje “Roditelj”.

.

Kako kažu iz ove organizacije, elektronske cigarete su nedopustivo lako dostupne maloletnicima od 13 do 17 godina, u maloprodaji. Zabrana prodaje duvana i duvanskih proizvoda deci do 18 godina odavno je na snazi, ali to u trgovnama niko ne kontroliše.

Čak 83 odsto tinejdžera tvrdi da do elektronskih cigareta dolaze lako i da ih prilikom kupovine ne pitaju koliko imaju godina.

Anketa je pokazala i da najveći broj tinejdžera koji konzumiraju "vape", to kupuje posle škole, a značajno manji procenat odgovora glasi "na odmoru" i "vikendom, u slobodno vreme". Veći deo ispitanika, njih 62 odsto, izjasnilo da ne koristi elektronske cigarete, dok su 37,5 konzumenti.

vaping2 jpeg

Aleksandra, prodavačica elektronskih cigareta i dodataka, za Oradio kaže da su e-cigarete daleko manje štetne od duvana, te da mladi pre svega od te činjenice polaze kada odluče da kupuju vejpove.

"Dolaze najviše mladi, možda između 17 i 30 godina i mogu reći da je ta populacija ubedljivo najbrojnija među vejperima. Mlađi traže ulja koja ne sadrže nikotin, a što su stariji, sve je veći broj onih koji žele i nikotin. Oni su najčešće i bivši pušači koji na ovaj način žele da ostave cigarete", kaže Aleksandra.

Vesna Imbronjev iz Doma zdravlja Novi Sad, već godinama radi na programu odvikavanja od pušenja. Ona kaže da su elektronske cigarete vrlo nesiguran način da se skinemo sa duvana.

"Elektronske cigarete se reklamiraju kao zdrava alternativa duvanu, ali to nije tačno. I e-cigarete izazivaju zavisnost, a pune su i toksičnih materija kojih nema u duvanu. Sa druge strane, nema ugljen monoksida, čađi i drugih čestica koje dobijamo sagorevanjem”, kaže Vesna.

Ona kaže da je potpuno svejeno hoće li neko pušiti duvan ili vejpovati, jer se pokazuje da ni jednu od ove dve navike nije lako odbaciti i iskoreniti.

Ovom problematikom sve vreme bavi se i Svetska zdravstvena organizacija.

"Utvrđeno je da aerosol, odnosno tečnost u okviru e-cigareta, obično uključuje različite hemijske supstance. Mnoge od ovih hemikalija su toksične i poznato je da mogu uticati na zdravlje, što za rezultat ima patološke promene u različitim organima", poručuju iz SZO.

Oni upozoravaju da se u različitim elektronskim cigaretama koristi oko 8.000 aroma, čiji efekti po zdravlje čoveka još nisu poznati.

vaping3 jpg

Pulmolog Saša Milićević ističe da je vejping značajno manje rizičan od duvana, ali da niko ne može da kaže da nije štetan.

“Pluća su veoma prokrvljen organ. Šta god u njih unosimo u deliću sekunde dospeva u krv, pa u sve organe, a naročito mozak. Toksini se na ovaj način prenose lako. Pomislite samo na činjenicu da astmatičari lek dobijaju inhalacijom. To se radi jer je olakšanje trenutno, pošto lek dospeva u krv sekund nakon inhaliranja. Isto je i sa toksinima iz e-cigareta", kaže Milićević.

I dok u EU postoji zakonska regulacija koja s godinama postaje sve oštrija, u Srbiji e-cigarete i vejperi nesmetano cirkulišu među najmlađima, ne poštuju se zabrane pušenja u zatvorenim prostorima i ovaj trend među mladima preti da postane veći od pušenja duvanskih proizvoda.

Imajući u vidu sve navedeno, udruženje "Roditelj“ smatra da bi u narednom periodu trebalo sprovesti niz aktivnosti koje će biti, pre svega, usmerene na podizanje svesti o ovom problemu, ali i konkretnih koraka u zaštiti maloletnika.

Celu emisiju Za i protiv o ovoj temi, poslušajte na našem podkastu:

P. K. 

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Zabranom pušenja šaljemo poruku o osnovnim ljudskim pravima

Dve trećine građana u Srbiji su pušači, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije. Većinu čine aktivni pušači. Svakog dana se popuši…

.

Vredi pročitati: "Kontraendorfin" i "Atlas pseudomitologije"

Autor zanimljive zbirke pesama pod nazivom "Pušenje Korone", naš sugrađanin Jovan Jakšić, preporučio nam je da ove nedelje pročitamo dve…

.

Dnevnik korone u stihovima

Novosađanin Jovan Jakšić nedavno je za izdavačku kuću Kulturanova, u ovkiru edicije "Iza barikade", objavio zbirku pesama "Pušenje Korone" inspirisanu…

.

Teme oko kojih su se najviše lomila koplja u 2019.

Kraj je godine i vreme je da sumiramo ono što smo ove godine uradili u emisiji "Za i protiv". Od…

.

Teme koje su ostavile najveći utisak na vas

Prošla je još jedna sezona naše emisije "Za i protiv", prilično uspešno reklo bi se. Obradili smo tridesetak vrućih i…

.

Kockarnice sve popularnije među omladinom

Najmlađi kockar u Novom Sadu ima samo 12 godina, dok je prosek godina mladih koji se patološki kockaju 17 godina.…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo