...
ORADIO UŽIVO

Društvo / Zdravlje

Vakcina protiv HPV-a nije jednako pristupačna mladima u Srbiji

20.12.2023.

Iako je vakcina protiv HPV virusa u Srbiji dostupna od 2017. godine i spada u red preporučenih vakcina i dalje je mali procenat mladih vakcinisan njom. Jedan od razloga za to leži i u činjenici da je vakcina besplatna samo za devojčice i dečake uzrasta od 9 od 19 godina. Mlade osobe koje imaju više od 19 godina za nju moraju da izdvoje oko 450 evra. 

.

Foto: Pexels

Humani papiloma virus (HPV) vodeći je uzorčnik raka grlića materice kod žena - bolesti od koje u Srbiji svakog dana obole četiri, a umru dve žene. Vakcina protiv HPV-a štiti od raka grlića materice, ali ima i brojne druge benefite, navodi ginekološkija u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata u Novom Sadu doktorka Bogdanka Brašanac.

"Humani papiloma virusi izazivaju i druge malignitete, kao što je rak penisa, rak anusa, orofarengijalni karcinomi… Zatim, kod žena može da dovede kod raka stidnice, raka vagine. A tu su i kondilomi koji su jako dosadna mada benigna bolest, tako da ova vakcina štiti i od tih bolesti", kaže dr Brašanac. 

Studentkinje i studenti vakcinu mogu dobiti i u studentskoj poliklinici u Novom Sadu. Međutim, oni su u periodu studija već u uzrastu u kojem je neophodno platiti vakcinu. 

"Naši pacijenti imaju od 18 do 26 godina. Vakcina je besplatna do 19 godina starosti i ona je distrbuirana po domovima zdravlja i pedijatrijskim odeljenjima. Pacijentkinje starije od 19 godina nažalost kupuju same vakcinu, koja nije baš jeftina. Daju se u tri doze, a svaka košta oko 150 evra, tako da kompletno vakcinisanje košta oko 450 evra”, navodi doktorka Brašanac.

Divna Prusac je mlada žena iz Novog Sada i ima 28 godina. Ove godine se vakcinisala protiv HPV-a. Kako kaže, glavni motiv joj je bila prevencija raka grlića materice. Divna priča i kako je za nju izgledao sam proces vakcinacije.

"Što se tiče samog pregleda i vakcinacije, meni su u domu zdravlja u kom sam vakcinu primila rekli da je dovoljno da im pokažem rezultate prethodnih papa testova, kako bi se utvrdilo da nisam imala zabeležen slučaj HPV virusa u svom telu. Ali, znam da postoje i neki domovi zdravlja koji zahtevaju da se urade konkretni testovi baš za to pred vakcinaciju. Proces vakcinacije izgleda tako što se vakcina prima u tri ture. Primite jednu vakcinu, za mesec dana primite drugu, a treću, poslednju, primate šest meseci od prve vakcinacije. Meni su napisali recept za vakcinu u domu zdravlja i rekli mi gde da kupim vakcinu, onda su je iz apoteke direktno slali domu zdravlja, tako da ja nju nikad nisam imala u rukama", kaže naša sagovornica. 

Međutim, pošto je Divna već imala više od 19 godina kada je vakcina postala dostupna u Srbiji, morala je da je plati.

"Ukupno tri ture vakcinacije su koštale oko 45 hiljada dinara, što je jako mnogo i, zapravo, popriličo diskriminišuće prema onima koji to ne mogu da priušte. Mislim da na tome mora da se radi. Samo jedna moja drugarica se vakcinisala i ona mi je rekla gde to u Novom Sadu mogu da obavim", priča Divna.

Divna-Prusac-licnaarhiva

Divna Prusac, foto: lična arhiva

Nakon svog iskustva sa vakcinacijom protiv HPV-a naša sagovornica kaže da bi svakome preporučila da se vakciniše. Problem jeste cena vakcine, koja samim tim nije svima podjednako dostupna. 

"Naročito bih volela da skrenem pažnju na to da, iako rak grlića materice najčešće ima posledice na žensko telo, svakako mislim da je važno da se i dečaci i momci vakcinišu kako HPV virus ne bi bio toliko rasprostranjen koliko je sada", zaključuje Divna Prusac. 

Ginekološkija u Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata u Novom Sadu doktorka Bogdanka Brašanac naglašava da je važno vakcinu primiti u što ranijem uzrastu, to jest, pre kontakta sa samim virusom, jer je onda zaštita gotovo stoprocentna. Ipak, ona navodi da neka istraživanja pokazuju da je vakcina efikasna i kod žena koje do 40. godine prime vakcinu. Takođe i velika stopa vakcinisanih u populaciji smanjuje rizik za pojavu raka grlića materice.

"U zemljama gde je obuhvat vakcinacije više od 90 odsto primećen je drastičan pad obolevanja od raka grlića materice. Primećene su i pojave unakrsnog imuniteta, što znači da su žene zaštićene i od onih tipova virusa kojih nema u vakcini, a postignut je i kolektivni imunitet, što znači da je primećen drastičan pad od obolevanja i kod nevakcinisanih osoba. Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da ako bi se 90 posto svetske populacije vakcinisalo do 2030. godine, ova bolest bi bila iskorenjena", ističe dr Brašanac.

Naša sagovornica dodaje da je zbog toga veoma važna i vakcinacija muške populacije protiv HPV-a. Studenti koji žele da se vakcinišu za to se mogu javiti službi opšte prakse u studentskoj poliklinici. Međutim, i interesovanje među mladim ženama, a i generalno među mladima za dobijanje vakcine protiv HPV-a trenutno nije dovoljno.

"Interesovanje postoji, ali nedovoljno. Ne znam šta je uzrok tome, verovatno da je cena. Naravno, kad god neko pokaže interesovanje mi objasnimo o čemu se radi. Obično pre vakcinisanja bude primenjen individualni zdravstveno-vaspitni rad, kada upoznajemo pacijentkinje sa vakcinom, sastavom, kontraindikacijama, mogućim neželjenim dejstvima i benefitima, tj. zaštitom koju pruža ova vakcina. Ali, cena je odlučujući faktor", kaže doktorka Brašanac. 

Pored informisanosti o dostupnosti ali i o benefitima same vakcine, važno je prepoznati i dezinformacije koje se mogu pojaviti o njoj. Kao i o mnogim drugim vakcinama, naši sagovornici i sagovornice kažu da tako postoje određene zablude i o vakcini protiv HPV-a. Kako kaže tehnički službenik za bolesti koje se mogu sprečiti vakcinom i imunizacijom u Regionalnoj kancelariji svetske zdravstvene organizacije za Evropu Brett Craig, jedna od češćih zabluda je ta da je vakcina protiv HPV-a nova vakcina. Naprotiv, reč je o vakcini koja je dugo u upotrebi i čije su efikasnost i bezbednost potvrđene istraživanjima.

"Vakcina se koristi više od 15 godina. Postoje brojni dokazi o tome koliko je vakcina bezbedna i ne samo bezbedna, već i koliko je efikasna. Sada kada je u upotrebi dugi niz godina i u mnogim zemljama, može se izmeriti smanjenje raka grlića materice u tim zemljama, i tako znamo koliko je vakcina efikasna. Nije nova i nije eksperimentalna vakcina", ističe Craig. 

vakcina png

Foto: Pexels

Kate Ndocko, omladinska ambasadorka u ACL-u (Association of European Cancer Leagues), navodi da je takođe prisutna zabluda o tome da nam vakcina protiv HPV-a nije potrebna, zato što postoje skrining testovi kojima se može otkriti rak grlića materice.

"Treba vam vakcinacija koja će značajno smanjiti rizik od obolevanja, ali trebaju vam i redovni pregledi. Druga zabluda sa kojom se srećemo je ta da se vakcina protiv HPV-a odnosi samo na zaštitu od raka grlića materice i da je zbog toga usmerena samo ka ženama, što, naravno, nije tačno. Zbog toga vakcinacija mora da bude rodno neutralna, tj. da obuhvati i mušku populaciju", kaže Kate.

Na internetu je svakako moguće pronaći još mnogo dezinformacija o vakcini protiv HPV-a, kao što je ona da izaziva neplodnost kod devojčica. Međutim, sva istraživanja i sami lekari objašnjavaju da je vakcina bezbedna. 

"Vakcina protiv HPV-a spada u ekstremno bezbedne vakcine, što znači da su neželjena dejstva retka i blaga. Obično se radi o crvenilu, otoku, svrabu na mestu davanja… Od opštih simptoma mogu se javiti blago povišena temperatura, mučnina, glavobolja, povraćanje. U retkim slučajevima, a to je jedan na milion slučajeva, moguća je anafilaktička reakcija, kao kod svih drugih injekcija i lekova", kaže doktorka Bogdanka Brašanac.

Brett Craig iz Svetske zdravstvene organizacije savetuje svim mladim ljudima koji razmišljaju o tome da se vakcinišu, a imaju pitanja u vezi sa samom vakcinom, da o njima otvoreno razgovaraju sa svojim izabranim lekarima. Naglašava da je važno informisati se ne samo o vakcini, već i o bolesti koju ona sprečava.

"Kod vakcinacije je uvek važno da razumemo zašto se vakcinišemo, šta sprečavamo time i koliko je opasno ako se ne vakcinišemo. U ovom slučaju, važno je da mlade devojke znaju koliko je rak grlića materice česta pojava u njihovoj zemlji i zašto to žele da spreče i zašto žele da se zaštite. To je veoma važno, kao i to da znaju koliko je vakcina bezbedna i koliko je dobra u pružanju zaštite", zaključuje Craig.

U Srbiji je u poslednjih godinu dana besplatnom vakcinacijom protiv HPV-a obuhvaćeno 27 hiljada devojčica i dečaka uzrasta od 9 do 19 godina. Ovaj broj je neuporedivo manji kada je reč o starijoj populaciji mladih, koja vakcinu mora da plati. Zbog toga je neophodno uvođenje vakcine protiv HPV-a o trošku zdravstvenog osiguranja, kako bi svima bila podjednako dostupna. 

Celu epizodu Rodnopravnosti možete poslušati u plejeru: 


Irena Čučković

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Organizovana imunizacija najefikasniji način zaštite od HPV infekcije

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV vakcina), kao najbolja prevencija kod mladih, stvara imunitet i sprečava infekciju određenih tipova HPV-a.…

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Organizovana imunizacija najefikasniji način zaštite od HPV infekcije

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV vakcina), kao najbolja prevencija kod mladih, stvara imunitet i sprečava infekciju određenih tipova HPV-a.…

.

"Pseći život" na letovanju

Do pre dve godine bio sam zakleti protivnik držanja pasa u stanu. Sa prezirom bivših pušača koji zvocaju uživaocima duvana,…

.

Obavezna vakcinacija od medicinskog postala političko pitanje

Obavezna vakcinacija protiv virusa Kovid-19 mera je koja se sve češće pominje u Evropi. U Srbiji o tome još uvek…

.

Korona je i društveni i medicinski problem

Pandemija koronavirusa je sa sobom, na žalost, donela i neke druge boljke: stereotipe, predrasude, nepoverenje u struku i nauku i…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo