...
TRENUTNO22:00 - 00:00DiskOradio

Društvo / Zdravlje

Nedostatak informacija budi strah od osoba zaraženih HIV-om

01.12.2023.

Svetski dan borbe protiv side okuplja ljude iz celog sveta kako bi se podigla svest o HIV/AIDS-u i kako bi se pokazala međunarodna solidarnost, tolerancija i razumevanje. Iako je ovo jedan od najpriznatijih međunarodnih dana, predrasude, stigma i diskriminacija su i dalje tu. O tome, ali i o prevenciji i podršci razgovarali smo sa dr med farm. spec. Markom Davidovićem, DPST savetnikom (dobrovoljno poverljivo savetovanje i testiranje na HIV).

.
Kakva je situacija u Srbiji, na čemu najviše treba da radimo kada je ova tema u pitanju?

U Srbiji su od januara do novembra ove godine dijagnostikovane i prijavljene 124 osobe inficirane HIV-om, a deset osoba je preminulo od AIDS-a. U odnosu na prošlu godinu dijagnostikovano je manje inficiranih HIV-om, ali je broj preminulih veći. U našoj zemlji se godišnje testira manje od osam odsto stanovništa, a najveći broj njih se testira u Beogradu i Vojvodini. Povećanje svesti o važnosti testiranja i povećanje znanja o HIV-u je ono na čemu treba najviše da radimo, kao i na razvijanju podrške ljudima koji žive sa HIV-om ili su u povećanom riziku od infekcije.
 
Koji su najčešći stereotipi i predrasude kada je ova tema u pitanju?

Mnogi ljudi misle o HIV-u kao o bolesti kojoj su podložne samo određene društvene grupe - muškarci koji imaju seksualne odnose sa muškarcima ili osobe koje injektiraju droge. Prisutna je i samostigma, koja se dešava kada sama osoba koja je obolela od HIV-a prihvati stereotipe o ljudima koji žive sa HIV-om i počne da ih primenjuje na sebe. Ta vrsta stigme može da dovede do osećaja srama, straha od otkrivanja statusa, izolacije... Nedostatak informacija i svesti u kombinaciji sa zastarelim predubeđenjima budi strah od osoba zaraženih HIV-om.
 
stidcanvacom
 
Šta je važno znati kada je prevencija u pitanju, pogotovo kada pričamo o mladima?

Edukacija je najvažnija u prevenciji i ujedno je najbolje sredstvo kojim se borbimo protiv diskriminacije.
 
Šta sve pomaže podsticanju diskriminacije prema obolelima od HIV-a, a šta pomaže destigmatizaciji?

Diskriminaciju podstiče, na primer, zdravstveni radnik koji odbija da pruži negu ili usluge osobi koja boluje od HIV-a, zatim Izbegavanje kontakta sa nekim ko živi sa HIV-om, te izolovanje iz neke zajednice zbog HIV statusa. Najbolje sredstvo za destigmatizaciju je opet, edukacija. Da jasno znamo kako se prenosi i na koji način ne mozemo biti inficirani.

Kako treba podržati HIV pozitivne osobe?
 
Za emocionalno blagostanje svakome je potrebna podrška, pa tako i osobama koje žive sa HIV-om. Važno je pružitu razumevanje i empatiju. Obezbediti besplatnu psihološku podršku i aktivnosti u zajednici, kroz koje će se plasirati tačne informacije o novim terapijama i prevenciji. Važno je i ukazivati na postojanje stigme i diskriminacije, kako bi se povećao nivo svesti o tome. Takođe, treba raditi na tome da se obezbedi lakši pristup PrEP-u (PreEkspoziciona Profilaksa, odnosno, prevencija, sprečavanje infekcije pre izlaganja virusu), jer je i on pored redovne i pravilne upotrebe kondoma deo prevencije HIV infekcije, ali treba naglasiti da su uz PrEP neophodne redovne kontrole drugih polno prenosivih infekcija i kontrole funkcije bubrega.
 
J. Božić

Foto: Canva.com

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Dan studenata: ostale su samo uspomene i žurke

Dan studenta obeležavamo danas, 4. aprila, u znak sećanja na stradanje studenta prava i komuniste Žarka Marinovića tokom studentskih demostracija…

.

Hive - alternativa za Twitter

Od trenutka kada je Ilon Mask preuzeo Twitter, mnogi korisnici ove mreže počeli su da se sele na druge slične…

.

Za kraj, visoko podigni ruke

Posle tri intenzivna festivalska dana stavljena je tačka na ovogodišnji Arsenal fest. Konstrakta, Darko Rundek i ekipa, Thievery Corporation i…

.

Archive 81: Serija posle koje ne možete da spavate

Serija "Archive 81" objavljena je 14. januara na Netfliksu, a već se nalazi na ubedljivom prvom mestu po gledanosti na…

.

Diskriminacija i predrasude - svakodnevica osoba koje žive sa HIV-om

Prvi decembar je dan kada se u celom svetu obeležava Svetski dan borbe protiv HIV-a/AIDS-a. Na samom početku ovog teksta,…

.

Vakcina protiv HPV-a nije jednako pristupačna mladima u Srbiji

Iako je vakcina protiv HPV virusa u Srbiji dostupna od 2017. godine i spada u red preporučenih vakcina i dalje…

  • 15:00 Vaš DJ sat
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 22:00 DiskOradio

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo