...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Zdravlje

Uz groznicu Zapadnog Nila oprez, ne panika

22.08.2018.

I ovog leta, kao i poslednjih deset, mediji izveštavaju o groznici Zapadnog Nila, stiče se utisak, više tabloidno nego informativno. Ipak, panici mesta nema, jer su šanse da sretnete zaraženog komarca veoma male, tvrde stručnjaci. 

.

Virus kod najvećeg broja ljudi ne izaziva nikakve posledice, ali kod malog broja, obično hroničnih bolesnika, može dovesti do ozbiljnih komplikacija kao što upala mozga i moždanih ovojnica, pa čak i smrti.

Tu statistiku potvrđuje i slika sa terena. Naime, u julu mesecu su registrovana četiri smrtna ishoda na teritoriji Srbije i u sva četiri slučaja žrtve su bolovale od nekih hroničnih oboljenja. Dr Vesna Turkulov iz Kliničkog centra Vojvodine kaže da su obilne kiše pogodovale da epidemija krene nešto ranije ove godine, ali da ni izbliza nema mesta panici.

"Trenutno imamo 24 pacijenta koji se leče pod dijagnozom infekcije virusom groznice Zapadnog Nila. Moram, reći da je ove godine epidemija krenula znatno ranije nego prošle. Kod nas su 2012. godine prvi put registrovani ovi neuroinvazivni oblici bolesti, ali ove godine je to najranije od tada. Verovatno su poplave i kiše pogodovale većem razvoju komaraca u prirodi i već početkom jula smo primetili povećan broj obolelih. Inače epidemija normalno kreće tek krajem avgusta i tokom septembra meseca", objašnjava Dr Turkulov.

klinika jpg

Oko 20 odsto zaraženih osoba ima blagu groznicu, glavobolju, mučnine i povraćanja, što može da bude praćeno otokom limfnih žlezda ili pojavom osipa na koži grudi, leđa ili stomaka. Obično pomenuti simptomi prolaze u roku od par dana, kažu lekari mada su zabeleženi slučajevi kada je oboljenje trajalo i više nedelja. Kod jednog obolelog na 150 inficiranih dolazi do razvoja teške kliničke slike.

Za lečenje ove bolesti ne postoji posebna terapija niti vakcina, već je lečenje simptomatsko. Međutim, od komaraca koji prenose virus možemo se zaštiti na nekoliko prilično efikasnih načina, kaže epidemiološkinja Dr Smiljana Raičević.

"Osnovna je upotreba repelenata, odnosno sredstava za odbijanje komaraca, izbegavanje boravka u prirodi periodima kada su komarci najaktivniji, a to su jutro i povečerje. Takođe, treba koristiti zaštitne mreže na prozorima i vratima, treba izbegavati mesta gde se komarci roje u većem broju, poput jezera, bazena itd. Treba čak obratiti pažnju i na vaze i saksije i sve objekte u kući gde se zadržava voda i pogodne su za polaganje jajašaca i komaraca", kaže dr Raičević.

bolnica jpeg

Iz Instituta Batut kažu da će virus Zapadnog Nila biti aktuelan do novembra, odnosno do nestanka komaraca iz ekosistema. Virus će se ipak zadržati u pticama do nove sezone, a važno je znati da virus ne može preći sa čoveka na čoveka, što epidemiju svrstava u one veoma niskog intenziteta.

Najveće šanse da dođete u dodir sa zaraženim komarcima su pored reka, jezera i močvara, odnosno mesta na kojima prvenstveno borave divlje ptice koje su osnovni izvor virusa, samim tim i komarci na tim lokacijama su delom zaraženi.  Zaraženi komarci su primećeni u 53 regiona u Srbiji i na svim tim mestima se delovalo insekticidima pa posle tretmana tamo više nije bilo traga virusu.

Stručnjaci poručuju da nije velika verovatnoća dolaska u kontakt sa zaraženim komarcem jer ne prenose sve vrste komaraca ovu bolest, a i u onim vrstama koje to mogu, nisu svi komarci zaraženi.

P. K.

Možda te još zanima:

.

Kako su sajtovi nekada izgledali

Ako je tokom ove godine krenula da vas "puca" nostalgija za davnim i možda lepšim vremenima, nudimo vam mogućnost da…

.

Nagrada novinarima Oradija za izveštavanje o siromaštvu

Novinari Oradija Jelena Mijatović i Petar Klaić dobitnici su ovogodišnje nacionalne nagrade za dostojno izveštvanje o siromaštvu i socijalnoj isključenosti…

.

Tribina "Društvene mreže i mentalno zdravlje mladih" otvara Oradio žurku

Društvene mreže su nešto što čini važan momenat u životu, naročito kod mladih koji odrastaju uz njih i ne znaju…

.

Suptilne emocije Nemog pesnika

Nemi pesnik je novosadski bend koji je u februaru 2018. godine, kako oni kažu, nastao iz niza slučajnosti. Bend čine Milan Marković (pevač),…

.

Izložba "Laboratorija prostora 2.0" u Rektoratu

Izložba radova studenata, asistenata i nastavnika Departmana za arhitekturu i urbanizam nastalih u periodu od 2016. do 2019. godine pod…

.

Novi sajt i aplikacija za peti rođendan!

Slavimo peti rođendan Oradija! U ovih pet godina bilo je svega: uspona, padova, pobeda, poraza, dolazaka, odlazaka, suza i smeha...…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo