...
TRENUTNO16:00 - 16:10Popodne na O radiju

Društvo / Zdravlje

Ukidanje prava na abortus je vraćanje nekoliko vekova unazad

05.07.2022.

Nedavno je Vrhovni sud SAD doneo odluku da ukine prvo na abortus, koje je prethodno bilo Ustavom garantovano punih pedeset godina. Ova odluka navela je brojne stanovnike SAD, ali i celog sveta, na glasne reakcije, osude i upozorenja o tome da je reč o nazadovanju odavno stečenih ljudskih prva. Sud je, odlukom za koju je glasalo šestoro sudija (troje je bilo protiv), podržao zakon američke države Misisipi koji zabranjuje abortus nakon 15 nedelja trudnoće.

.

Posle ove odluke, u celom svetu javlja se strah tome šta mogu biti sledeći koraci, odluke i ishodi. Studenti sa kojima smo mi razgovarali smatraju da je ukidanje prava na abortus nazadovanje i kršenje ljudskih prava: 

"To je sedam koraka unazad našeg čovečanstva, pogotovo na kontinentu koji se diči nekim progresom i američkim snom i kontinentom koji se zalaže za nekakvu demokratiju i slobodu. Tu slobode nema, mogu da skinu i onaj spomenik i sve što je ikada bilo vezano za bilo kakvu slobodu izbora, jer to tamo očigledno ne postoji više."

"Mislim da je takva odluka strašna, u najmanju ruku. Strašno je ma u kojoj se državi dogodila. Ono što me takođe brine je što se tako nešto dogodilo tamo gde nam se čini da je sve dosta liberarno, da su ljudska prava na visokom nivou. Brine me kako će to uticati na dozvoljenost abortusa u nekim drugim državama." 

"Bilo koja država koja odluči da se meša u tuđi fizički integritet, pa čak i mentalni, ne zaslužuje nikakvo poštovanje. To mislim o Americi, nikako je ne poštujem i definitivno je jedna od poslednjih država koje bih posetila, u ovom momentu, bar dok se stvari na neki način ne reše po tom pitanju." 

abortus png

Urednica Glasa Podrinja Tanja Trifković, ističe negativna osećanja koja ima povodom ove odluke. 

"Bila sam vrlo besna kada sam čula za tu odluku. Isto tako me i sada 'radi' bes, poprilično. Pogotovo zbog toga što sam ja pripadnica ženske populacije koja nikada nije želela decu. Mislim da je to moje pravo, da ne želim nešto. Suludo mi je da u 21. veku žene moraju ponovo da se bore, prvo za pravo da odlučuju o sopstvenom životu, a posle i o svom telu i tome kakvu porodicu žele ili ne žele da imaju", ističe Tanja. 

Tanja dodaje i da je ovaj potez vraćanje u neka prošla vremena.

"Mislim da nas je to svakako unazadilo ne za par godina, već za par vekova."

Urednik omladinskog programa BHRT-a Vedran Prodić se takođe slaže da je ovo veliki korak unazad, koji može da utiče na ostatak sveta.

"Ako je čitav taj zakon star 50 godina, mislim da nas je to još tri puta 50 godina vratilo. Ohrabruje me to da je već jedna država suspendovala odluku Vrhovnog suda. Apsolutno sam protiv toga, mislim da svako mora imati pravo da raspolaže svojim telom, životom i budućnošću onako kako on misli da treba. Pošto je to Amerika, a znamo da se odatle sve preslikava na ostale delove sveta, bojim se da to može otići mnogo šire, pa evo doći i do nas", zaključuje Vedran. 

Postoje i zemlje u Evropi u kojima se ograničava pravo na abortus, kao na primer Poljska, ali u većini slučajeva, za sada, to je legalni medicinski zahvat. 

J. Božić

Foto: Canva.com

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Pravo na abortus mora biti prepoznato kao ustavno i ljudsko pravo

Francuska je početkom meseca postala prva zemlja u svetu u čijem se ustavu nalazi pravo na abortus, tačnije "garantovana sloboda…

.

Šta sve slučaj zakona o abortusu u Poljskoj može da nas nauči

Protesti u Varšavi i još osamdesetak mesta izbili su nakon što je tridesetogodišnja trudnica umrla u bolnici. U 22. sedmici…

.

Abortus je i dalje tabu tema

Protesti u Poljskoj traju već danima. Počeli su odmah nakon odluke Ustavnog suda da je abortus u slučaju kada je…

.

Abortus: Između dogme i ličnih prava

Od kada je patrijarh Irinej svim ženama u Srbiji poručio da su "dužne da rađaju decu po božijem blagoslovu" ne…

.

Pravo na abortus mora biti prepoznato kao ustavno i ljudsko pravo

Francuska je početkom meseca postala prva zemlja u svetu u čijem se ustavu nalazi pravo na abortus, tačnije "garantovana sloboda…

.

EU na putu ka "Velikom bratu"

Evropska unija je na pragu značajnih izmena u svojoj regulativi o veštačkoj inteligenciji, koje bi mogle da omoguće znatno širu…

  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Music mix by Anja
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana
  • 16:20 Popodne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo