.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Društvo / Zdravlje

U Hrvatskoj legalna medicinska marihuana

15.10.2015.

U Hrvatskoj se indijska konoplja može koristiti u medicinske svrhe, jer je na snagu stupio pravilnik Ministarstva zdravlja koji omogućava korišćenje indijske konoplje za obolele od multipleks skleroze, karcinoma, epilepsije i side.

.

Stupanjem na snagu pravilnika stvoren je pravni okvir za uvoz lekova na bazi indijske konoplje u Hrvatsku. To, međutim, ne znači da će pacijenti već danas u apotekama moći da kupe medikamente na bazi indijske konoplje, jer njih još nema.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da s obzirom na malo tržište, do sada nijedan proizvođač gotovog leka na bazi indijske konoplje nije iskazao interes za registraciju leka u Hrvatskoj, tako da ceo postupak može da potraje i nekoliko meseci. Pacijenti će se receptom lek moći da kupe u drugim državama i da ga bez straha unesu u zemlju.

Prema pravilniku koji je danas stupio na snagu medikamente koji sadrže tetrahidrokanabinol (THC), donabinol i nabilon mogu izdavati samo u apotekama na recept.

Te recepte mogu da prepišu izabrani porodični lekari, doktori zdravstvene zaštite predškolske dece i zdravstvene zaštite žena po preporuci doktora medicine specijalista neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije i specijalista pedijatra sa subspecijalizacijom iz neuropedijatrije na neponovljivi recept.

Recept će se moći propisivati za količinu leka potrebnog za lečenje do najviše 30 dana, a ukupna količina propisanog THC-a ne sme da bude veća od 0,75 grama.

Stručna komisija za legalizaciju medicinske marihuane osnovana je početkom godine, a rad je završila u avgustu donošenjem smernice za njenu upotrebu u medicinske svrhe, uz preporučene druge konvencionalne oblike lečenja.

Utvrđeno je da prikupljeni naučni dokazi pokazuju da nijedan preparat ;na bazi indijske konoplje nije sposoban da zaleči ili trajno izleči bolesti, ali da neki od njih smanjuju simptome, zbog čega je i dato "zeleno svetlo" za legalizaciju.

Prema evidenciji Kancelarije za suzbijanje droga s početka godine, 12 zemalja Evropske unije omogućilo je upotrebu kanabisa u medicinske svrhe i to Češka, Finska, Rumunija, Italija, Španija, Holandija, Francuska, Austrija, Portugal, Nemačka, Velika Britanija i Slovenija.

Izvor: RTV

.
Tribina pod nazivom "(Pseudo)nauka i mentalno zdravlje" biće održanau petak, 18. oktobra u Kulturnoj stanici Svilara sa početkom…
.
Art terapija - sredstvo isceljenja, blagostanja i razvoja biće održana u Kulturnoj stanici Eđšeg u četvrtak, 17. oktobra. Cilj…
.
Književno popodne "Čitanjem kroz krizu" biće održano u knjižari Bulevar books u sredu, 16. oktobra sa početkom u 17 časova.
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?