...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Zdravlje

U Hrvatskoj legalna medicinska marihuana

15.10.2015.

U Hrvatskoj se indijska konoplja može koristiti u medicinske svrhe, jer je na snagu stupio pravilnik Ministarstva zdravlja koji omogućava korišćenje indijske konoplje za obolele od multipleks skleroze, karcinoma, epilepsije i side.

.

Stupanjem na snagu pravilnika stvoren je pravni okvir za uvoz lekova na bazi indijske konoplje u Hrvatsku. To, međutim, ne znači da će pacijenti već danas u apotekama moći da kupe medikamente na bazi indijske konoplje, jer njih još nema.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da s obzirom na malo tržište, do sada nijedan proizvođač gotovog leka na bazi indijske konoplje nije iskazao interes za registraciju leka u Hrvatskoj, tako da ceo postupak može da potraje i nekoliko meseci. Pacijenti će se receptom lek moći da kupe u drugim državama i da ga bez straha unesu u zemlju.

Prema pravilniku koji je danas stupio na snagu medikamente koji sadrže tetrahidrokanabinol (THC), donabinol i nabilon mogu izdavati samo u apotekama na recept.

Te recepte mogu da prepišu izabrani porodični lekari, doktori zdravstvene zaštite predškolske dece i zdravstvene zaštite žena po preporuci doktora medicine specijalista neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije i specijalista pedijatra sa subspecijalizacijom iz neuropedijatrije na neponovljivi recept.

Recept će se moći propisivati za količinu leka potrebnog za lečenje do najviše 30 dana, a ukupna količina propisanog THC-a ne sme da bude veća od 0,75 grama.

Stručna komisija za legalizaciju medicinske marihuane osnovana je početkom godine, a rad je završila u avgustu donošenjem smernice za njenu upotrebu u medicinske svrhe, uz preporučene druge konvencionalne oblike lečenja.

Utvrđeno je da prikupljeni naučni dokazi pokazuju da nijedan preparat ;na bazi indijske konoplje nije sposoban da zaleči ili trajno izleči bolesti, ali da neki od njih smanjuju simptome, zbog čega je i dato "zeleno svetlo" za legalizaciju.

Prema evidenciji Kancelarije za suzbijanje droga s početka godine, 12 zemalja Evropske unije omogućilo je upotrebu kanabisa u medicinske svrhe i to Češka, Finska, Rumunija, Italija, Španija, Holandija, Francuska, Austrija, Portugal, Nemačka, Velika Britanija i Slovenija.

Izvor: RTV

Možda te još zanima:

.

Poluotvoreno kroz zatvorski život

Milan Čekrdžin Cef novosadski je tonac i binski radnik, organizator koncerata i čovek na koga ste sigurno naišli ukoliko ste…

.

Industrijska konoplja može da preporodi Srbiju

Uzgoj i prerada industrijske konoplje na ovim prostorima je nekada bila fundamentalna privredna grana. Decenije različitih događaja i okolnosti učinile…

.

O legalizaciji marihuane treba javno diskutovati

Prema poslednjem Alternativnom izveštaju o položaju i potrebama mladih za 2021. godinu koji je objavila Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS),…

.

Bolje biti ilegalno živ, nego legalno mrtav

Kanada, Čile, Kolumbija, Hrvatska, Kipar, Češka, Jamajka, Grčka, Finska, Nemačka, Izrael, Italija, Makedonija, Holandija, Poljska, Španija, Peru, Rumunija i Urugvaj…

.

Smem li da kažem konoplja?

Da li ćemo marihuanu, gandžu, džicu moći da koristimo za lečenje ili ne? To je bilo i glavno pitanje na…

.

Kanabis marš u subotu u Novom Sadu

Inicijativa za promenu zakonske regulative kanabisa (IRKA) organizovaće u subotu 24. septembra "Kanabis marš" u Novom Sadu, sa ciljem da…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo