...
TRENUTNO12:00 - 12:30Pre podne na O radiju

Društvo / Zdravlje

Bolje biti ilegalno živ, nego legalno mrtav

17.01.2018.

Kanada, Čile, Kolumbija, Hrvatska, Kipar, Češka, Jamajka, Grčka, Finska, Nemačka, Izrael, Italija, Makedonija, Holandija, Poljska, Španija, Peru, Rumunija i Urugvaj su zemlje koje su legalizovale upotrebu marihuane u medicinske svrhe. Neke druge zemlje imaju posebna ograničenja kada je u pitanju upotreba kanabinoida, pa dozvoljavaju samo određene, kao na primer Velika Britanija i Francuska gde je dozvoljeno koristiti samo Sativex. U Španiji, Holandiji i Urugvaju marihuanu možete kupiti bez recepta. U Meksiku je nivo THC-a u medicinskoj marihuani ograničen na jedan odsto, isto ograničenje važi i u Švajcarskoj, ali vam za njenu kupovinu takođe nije potreban recept. U Americi i Australiji zakoni variraju od jedne do druge savezne države. 

.

Prošle godine u ovo vreme održana je javna rasprava o predlogu izmena Zakona o kontrolisanim psihoaktivnim supstancama. Izmene Zakona trebalo je da omoguće upotrebu medicinskog kanabisa obolelima od raka, leukemije, multipla skleroze, HIV-a i drugih teških oboljenja. Do danas ovaj zakon nije ušao u skupštinsku proceduru, a bolesni svesno krše zakon jer kako kažu "Bolje biti ilegalno živ, nego legalno mrtav".

Sagovornica O radija, koja je želela da ostane anonimna, ispričala nam je kako je lečila svoju majku.

"Moja mama se razbolela pre otprilike pet godina i to je za našu porodicu bio veliki šok. Prognoze lekara nisu baš bile pozitivne, imajući u vidu da je u pitanju mikrocelularni karcinom pluća, dakle jedna od najagresivnijih vrsta kancera, da je već bio u pooodmakloj fazi, dakle sa lokalnim i regionalnim metastazama. Prognoze nisu bile dobre. Otprilike su lekari procenjivali da ne veruju da može da poživi duže od tri do šest meseci uključujući terapiju konvencionalnim metodama."

Kako si čula za ulje od kanabisa? 

"Pre pet godina se nije o tome toliko pričalo, zapravo, pre svega sam istraživajući na internetu saznala da je to jedna od mogućih alternativnih terapija. U periodu kada se moja mama razbolela napustila sam svoj posao i svakodnevno sam satima iščitavala sve o toj vrsti kancera, kao i o metodama lečenja što konvencionalnim, što alternativnim."

Čula si za ulje i odlučila da ga nabaviš. Kako si došla do ulja i kako si se odlučila da svesno prekršiš zakon?

"U tim situacijama, kada vam je član porodice bolestan nemate mnogo izbora, osim da uradite apsolutno sve što je moguće. To je borba za život i ponekad je zaista neophodno prekršiti zakon koji uopšte ne bi trebalo da postoji. Istraživajući na netu saznala sam da ulje najboljeg kvaliteta dolazi iz Holandije i nije bilo lako doći do njega. Nekih pet ili šest meseci sam pokušavala da stupim u kontakt sa ljudima koji ga prave u Holandiji i tek onda sela u auto, otišla u Holandiju i nabavila to ulje. Izuzetno je važno odakle se ovo ulje nabavlja, nije svejedno kakvo je ulje i od koje sorte kanabisa se dobija. Tokom ovog petogodišnjeg iskustva nailazila sam na ulja različitog kvaliteta, na različite ljude koji govore da imaju ulje za lečenje ovako teških bolesti, ali sam se isto tako uverila da to vrlo često nije slučaj. Moj savet svima koji se odluče za ovo, iako to nije u skladu sa domaćim zakonodavstvom, da jako dobro provere izvor ulja i ukoliko je moguće da ga i testiraju na jačinu. Zaista je važno koja je sorta u pitanju i odakle se nabavlja."

marijuana1 jpg

Koliko brzo je alternativna terapija počela da daje rezultate?

"Istraživala sam različite alternativne metode, ulje kanabisa nije bilo jedino koje smo u tom trenutku koristili. Hteli smo da iskoristimo sve moguće opcije i da vidimo šta će da deluje. Imajući u vidu da smo paralelno koristili različite stvari, ne mogu sa potpunom sigurnošću da kažem da je ulje to koje je bilo presudno, ali zaista nam se čini da je ono najviše pomoglo. Trebalo je između šest meseci i godinu dana da se primete neki značajniji rezultati. Koliko sam uspela da saznam, to zavisi i od dijagnoze, koliko je kancer uznapredovao, koje je vrste i da da li je uopšte u pitanju kancer ili neka druga bolest i u kakvom je prethodnom stanju. U svim tim studijama piše da, ukoliko je osoba bila izložena velikoj količini konvencionalnih metoda lečenja, tipa radijacije ili hemo terapije, u tom slučaju potrebno je malo duže lečiti uljem nego što bi inače trebalo da je kancer pronađen na vreme i da se koristilo zajedno sa konvencionalnom terapijom." 

Šta kažu lekari vaše majke danas kada dođe na kontrolu bez posledica kancera koji je imala?

"Njeni lekari su zaista veoma iznenađeni, jer je u pitanju bila takva dijagnoza koja se zaista retko preživljava. Procenat preživljavanja nakon pet godina, kada je reč o ovoj dijagnozi raka pluća zaista je mali i nju, kada se pojavi svakih šest meseci na kontroli, posmatraju kao neko medicinsko čudo. Njena lekarka je imala razumevanja za sve alternativne metode lečenja koje smo koristili uključujući i ulje kanabisa, što je dobro, tako da nas je podržavala u tome da uradimo sve što je moguće, naročito kada je ovako teška dijagnoza u pitanju.

Nadam se da ćemo izmene Zakona o kontrolisanim psihoaktivnim supstancama uskoro dobiti. Ako pratimo medije možemo videti da se o medicinskoj upotrebi kanabisa sve više priča u čitavom svetu. Nedavno je Kalifornija donela zakon o potpunoj legalizaciji marihuane, tako da, prateći trend koji postoji na globalnom nivou, verujem da će i naša država u jednom trenutku prepoznati značaj ovoga, pre svega u terapiji teških bolesnika koji zapravo i nemaju neki drugi izbor.

Jako mi je važno da kažem da se na nekim sajtovima govori da je ulje kanabisa zamena za konvencionalno lečenje. Nekada to jeste tako, zavisno od dijagnoze, ali nekada i nije. Ako se neko odluči samo za alternativnu terapiju kanabisom, a odbije konvencionalnu, to može da bude greška. Kada su u pitanju kanceri koji se jako brzo šire i gde je replikacija kancerogenih ćelija izuzetno brza, zapravo je tu potrebno kupiti vreme. U slučaju moje mame i njenog kacinoma u pitanju su bili bukvalno dani. Ona jeste išla na konvencionalnu hemo terapiju i to je nama dalo određeno vreme da možemo da tražimo alternativu i bojim se da to vreme ne bismo imali bez konvencionalne terapije. Zaista savetujem oprez i pri biranju alternativnih terapija lečenja i pri kombinovanju alternativnih sa konvencionalnim terapijama, ali i u traženju informacija o tome koje ulje uzeti i kakav je njegov kvalitet. Zaista na tržištu ima raznih stvari, kao i lažnih reklamiranja i preparata koji su u okviru zakona, kao i onih ilegalnih. Savetujem da mnogo vremena uložite u istraživanje pre nego što se odlučite za terapiju."

marijuana2 jpg

Nacionalna akademija nauka, inženjerstva i medicine u SAD pobrojala je brojne učinke kanabisa i dala preporuke za naredna istraživanja.

Naučnici pozivaju sve da se pre konzumiranja dobro informišu, jer bez obzira na većinski optimističan stav laika o temi, sa naučne strane je i dalje potrebno mnogo istraživanja.

Izveštaj je rezultat analiziranja više od deset hiljada studija i o svemu je izvučeno gotovo stotinu zaključaka, a među njima su i oni da postoje ubedljivi ili čvrsti dokazi da su kanabis ili kanabinoidi efikasni za lečenje hroničnog bola kod odraslih, lečenje mučnine i povraćanja izazvanih hemoterapijom i poboljšanje kod simptoma spazma koje prijavljuju pacijenti kod multipla skelroze.

Više o ovim rezultatima možete pročitati na sajtu organizacije Prevent, a kompletnu emisiju "U kakvoj zemlji želim da živim" posvećenu medicinskom kanabisu možete poslušati na podkastu O radija.

Alma Kovčić

Možda te još zanima:

.

Devet godina O radija

Pre devet godina održane su 23. Zimske olimpijske igre. Aleksandar Doba je pre devet godina bio prva osoba u istoriji…

.

EcoMan 2023: I Oradio u trci za očuvanje prirode

Posle uspešne prve EcoMan trke, koja je održana u septembru prošle godine, udruženje Zeleni Sad odlučilo je da ovaj događaj…

.

Zoom kafica o karijeri u HR-u

Ako te zanima karijera u HR-u, a ne znaš šta sve ona tačno podrazumeva, ili ako te zanima šta radi…

.

Vibro-akustičko inženjerstvo - novi master program

Univerzitet u Novom Sadu, prvi na ovim prostorima, otvara master program za vibro-akustičko inženjerstvo.U okviru ovog programa možete se opredeliti…

.

Prijavi se na BASF Innovation Hub

Prijave za konkurs iz oblasti održivog razvoja BASF Innovation Hub otvorene su do 30. septembra u ponoć.

.

Amazon protiv lažnih ocena

Amazon je blokirao oko 3.000 online prodavaca koji su povezani sa 600 kineskih elektronskih brendova. Amazon navodi da to nije anti-kineska…

  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo