...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo / Zdravlje

Srbija nema vakcinu protiv žute groznice

20.02.2015.

   O istom problemu sa vakcinama mediji su pisali i u avgustu ove godine, kao i prethodnih godina zbog čega bi se moglo zaključiti da se ove vakcine poseduju u malom broju i retko, iako se prema pravilima Svetske zdrastvene organizacije ne možete vratiti u Evropu iz pojedinih zemalja Afrike i Azije ukoliko prethodno niste primili vakcinu.

.

   Srbija i dalje nema vakcine protiv žute groznice koja je potrebna putnicima u zemlje Azije i Afrike. Kako kažu u Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, vakcina nema već neko vreme, a kao razlog navode problem sa dobavljačima koji kasne sa isporukom.

   Kako bi se vakcinisali, državljani Srbije moraju da po vakcinu odu u zemlje regiona, a većina ih se zbog velikih troškova odlučuje da ode u Zagreb ili Bar, gde vakcina košta u proseku 45 evra, dok bi ih u Srbiji koštala samo 2.500 dinara.

   Tako je i lekar iz Kragujevca Nemanja Spasojević morao da otputuje u Bar po vakcinu protiv žute groznice, jer su mu u “Batutu” rekli da ne znaju kada će imati vakcinu, a njemu je preko potrebna kako bi mogao da otputuje u Dubai gde ga čeka posao na brodu.

    “Kada sam ih pozvao rekli su mi da vakcine trenutno nema, ali sa sigurnošću znam da je nije bilo ni pre mesec dana kada je moja drugarica zvala sa istom namerom”, izjavio je Spasojević.

    O nestašici vakcina u Srbiji mediji su pisali u avgustu, kao i prethodnih godina, iako se prema pravilima Svetske zdrastvene organizacije putnik ne može vratiti u Evropu iz pojedinih zemalja Afrike i Azije ukoliko prethodno nije primio vakcinu.

   “Ambulanta ne raspolaže vakcinom protiv žute groznice poslednjih nekoliko nedelja zbog kašnjenja u isporuci od strane dobavljača. Sam proces nabavke ove vakcine nešto je složeniji, u pitanju je jedan regionalni proizvođač i jedan dobavljač vakcine u našoj zemlji”, pisalo je u saopštenju Instituta za javno zdravlje Srbije upućenom redakciji O radija.

   Iz Instituta “Torlak” nismo dobili odgovor na pitanje da li se u Srbiji mogu praviti ove vakcine.

   Ukoliko planirate putovanje u tropske krajeve potrebno je da se javite u ambulantu šest do osam nedelja pre polaska na i da se detaljno raspitate o tome gde možete dobiti obaveznu preventivnu vakcinu, u zavisnosti od toga kuda putujete. 

Nataša Šaru

 

Možda te još zanima:

.

Mediji i mladi: Prostor koji treba osvojiti!

Ako pogledamo poslednji dostupan izveštaj "Mladi u medijskom ogledalu" iz 2022. godine, koji je objavila Krovna organizacija mladih SrbijI, videćemo…

.

EBRD ulaže u infrastrukturu mobilnih tornjeva u regionu

Kao deo svoje težnje za podrškom digitalnoj tranziciji na Zapadnom Balkanu, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pridružila se…

.

Studiraj u Srbiji

Fondacija Tempus organizuje vebinar namenjen stranim studentima zainteresovanim za upis ili nastavak studija u Srbiji u petak, 26. januara od…

.

Zapadni Balkan ne prepoznaje mlade

Petina stanovnika rođenih na Zapadnom Balkanu otišla je da živi u inostranstvo. To je nedavno izjavila Generalna sekretarka za regionalnu…

.

Šta kažeš na to da probaš bejzbol?

Iako se na ovim prostorima igrao pre gotovo 90 godina, bejzbol nikada nije stekao širu popularnost u Srbiji. Ipak, mnogi…

.

U Srbiji ima mnogo toga što vredi čuvati

Kada razmišljamo o Srbiji, uz sve probleme koje ova naša balkanska zemlja ima, nemoguće je ne pomisliti i na one…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo