.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Društvo / Zdravlje

Slepi nevidljivi za Grad

01.12.2014.

Taktilne staze: skup i beskoristan "ukras" Novog Sada

.

   Građani Novog Sada više godina imaju problem s životom u gradu nepristupačnom za pešake. Taktilne staze, koje slepim i slabovidim osobama služe za lakše kretanje, ne pomažu im mnogo, a postoje primeri toliko nefunkcionalnih i pogrešno postavljenih taktilnih staza da je njihova upotreba bukvalno opasna.

zmaj jovina (1) jpg

   Gradska organizacija slepih je u više navrata iskazala negodovanje u vezi sa pristupačnošću grada pešacima, navodeći da su taktilne staze napravljene za ukras i potpuno nefunkcionalne. Predsednica ove organizacije Neza Đurkić navodi kako već duže vreme pokušava da sazna ko je učestvovao u projektovanju taktilnih staza i ploča, ali za sada neuspešno.

  - Niko od slepih i slabovidnih osoba nije pozvan da učestvuje u kreiranju nečega što će upravo njima služiti. Osim taktilnih staza, postoje brojni problemi i što se tiče zvučnih semafora i taktilne ploče pored Katedrale, rekla je Neza i dodala da ovakvo stanje na žalost nije samo u Novom Sadu već i u drugim većim gradovima Srbije. Iz Zavoda za izgradnju grada navode kako su sve faze investicija kontrolisane i nadzirane sa aspekta pristupačnosti.

kralja petra (1) jpg

  - To znači da se još kod izrade projektne dokumentacije, na osnovu koje se kasnije izvode radovi, posebno vodi računa o usklađenosti sa Pravilnikom o tehničkim standardima pristupačnosti, navodi ZIG.  Na žalost, ZIG nam nije odgovorio  koliko će vremena biti potrebno dok se sadašanje “ukrasne” taktilne staze ne zamene novim, funkcionalnim.

   U Nacrtu strategije pristupačnosti koji važi od 2011 do 2018, obuhvaćene su mnoge izmene u vezi sa poboljšanjem pristupačnosti grada. Kao Specifični cilj 2.2 navodi se izvršavanje rekonstrukcije postojećih taktilnih staza za slepe, raskrsnica, parking mesta zatim i uvođenje zvučnih semafora.

   Ono što je do sada urađeno su siromašno opremljeni semafori sa zvučnom signalizacijom. Kao i taktilna ploča kod Katedrale, za koju građani tvrde da ne pokazuje realnu sliku grada,  taktilne staze naše slepe i slabovidne sugrađane prečesto vode do bandere, zida, gradilišta, kante za otpatke ili neke od bašta ugostiteljskih objekata.

   Lea Kotlica

 

.
Da je Dunav zagađen fekalijama nije nova informacija, ali bi činjenica da je najviše zagađen na našem delu toka, uz one u Rumuniji…
.
"Ne želim nikoga da opteretim". Ova rečenica glavni je izgovor zbog kojeg ljudi izbegavaju da se obrate za pomoć kada se osećaju…
.
Evropa trenutno proživljava porast broje slučajeva sifilisa čemu su, između ostalog, doprinele i aplikacije za pronalaženje partnera…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?