...
TRENUTNO22:00 - 23:00Strip o vedač

Društvo / Zdravlje

Sistematski pregled: izbor ili obaveza?

18.03.2020.

Pored zdravog načina života, periodični sistematski pregledi ostaju najvažnija mera u prevenciji različitih oboljenja i unapređenju kvaliteta života. Njih treba raditi jednom godišnje da bi se sa lekarima pričalo o zdravlju, a ne o bolesti. 

.

foto: pixabay

Ljudi koji obraćaju pažnju na preventivu i sistematske preglede imaju duži životni vek, bolji kvalitet života, vitalniji su i manje vremena provode u bolnicama. Upravo to su razlozi zbog kojih su sistematski pregledi "obavezni" na našim fakultetima.

Specijalistkinja opšte medicine, Snežana Gašić, kaže da se sisetematski pregledi za studente sastoje iz generalne provere kod lekara opšte prakse, kontrole kod stomatologa i ginekologa za studentkinje.

"Lekar ili specijalista opšte prakse na pregledu utvrđuje da li postoji potreba za laboratorijskom dijagnostikom, odnosno, dodatnim pregledima kod drugih specijalista, da li postoji potreba za pregledom očnog lekara, interniste, dermatologa, fizijatra", ističe doktorka Gašić.

Studenti pri dolasku na sistematski pregled rade dva upitnika. Jedan je skrining na depresiju, a drugi skrining na psihopatogene bolesti. Ukoliko se na osnovu ovih upitnika stvore osnove za dalja ispitivanja, studenti bivaju usmereni na psihologa ili psihijatra, kao i u savetovalište za mentalno zdravlje.

studentska ambulanta jpg

Studentska ambulanta, foto: Oradio

Doktorka Gašić ističe važnost sistematskog pregleda, pogotovo za one koje ove provere nisu prošli u osnovnoj i srednjoj školi.

"Jedan veliki deo dece jeste kontrolisan u školskim dispanzerima tokom godina, ali postoji i određeni broj onih koji promaknu i koji su možda bili u sredinama u kojima se to nije tako pažljivo pratilo. Često mi budemo ta  prva, važna karika za njihovo dalje lečenje i upravo kod nas se sazna nešto što je vrlo važno za njihovo zdravlje i njihovu budućnost. Ako želimo zaista da na vreme u mladoj populaciji otkrijemo neke ozbiljne bolesti, a nije da ih nemamo i nije da se ne dešavaju, sistematski pregledi su veoma važni i nekad su od životne važnosti", kaže doktorka Gašić.

Ovaj pregled za studente Novosadskog univerziteta obavezan je u prvoj i trećoj godini, kako bi oni mogli da overe semestar ili čak upišu drugu, odnosno četvrtu godinu studija. Međutim, iako Ministarstvo zdravlja i Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata vode redovnu evidenciju i apeluju na važnost ovih pregleda, pojedini fakulteti ne poštuju ovu odluku.

ocni pregled jpg

ilustracija: pixabay

Razgovarali smo sa studentima različitih fakulteta i dok su neki redovno obavljali sistematske preglede, jer bez toga nisu mogli da overe semestar, neki to nikada nisu radili, a pritom su nesmetano overavali semestre i upisivali godine.

Naša sagovornica takođe kaže da se studenti pozivaju na sistematski pregled i da svi oni koji ne dođu u zakazano vreme, bivaju naknadno pozivani sve dok ga ne obave, kao i to da je fakultetima redovno ukazivano na važnost ovih pregleda.

Međutim, prema informacijama do kojih smo došli, studenti Filozofskog fakulteta, Educonsa i Fakulteta za privredu i pravosuđe nesmetano overavaju semestre i upisuju godine i bez obavljenih sistematskih pregleda. Pokušali smo da saznamo od uprave Filozofskog  fakulteta kako je to moguće, ali nažalost, niko iz administracije ovog fakulteta nije bio voljan da sa nama o tome razgovara.

Jovana Živković

Možda te još zanima:

.

2019. review: Knjige, filmovi, fudbal, održiva moda

Nije ništa neobično što nas kraj kalendarske godine, kao i svake prethodne, tera da sumiramo prethodnih 365 dana, promislimo, svedemo…

.

Sajt koji beleži svaku vašu aktivnost

Kada otvorite jednu običnu veb stranicu ni ne slutite koje sve podatke ona preuzme o vama i vašem računaru. U…

.

Ne budi sam svoj lekar za korona virus

O dosadašnjem lečenju korona virusa znamo da je lečenje usmereno na ublažavanje simptoma i može uključivati: sredstva protiv bolova, sirup…

.

"Moja škola" na jezicima nacionalnih zajednica na Jutjubu

Radio-televizija Vojvodine počela je sa emitovanjem serijala školskih časova "Moja škola" (RTS), titlovane na četiri jezika nacionalnih zajednica – mađarskom,…

.

I u onlajn životu treba razumevanja

U marketingu se kaže da ako danas nisi onlajn, ne postojiš. To se trenutno čini kao globalni ultimatum. Za samo nekoliko…

.

Koliko su efikasna onlajn predavanja?

S obzirom na trenutnu situaciju, pojedini fakulteti odlučili su se za onlajn nastavu, putem različitih aplikacija. Međutim, pitanje je koliko…

  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 21:00 90 u 60
  • 22:00 Strip o vedač
  • 23:00 Alt Šou

Anketa

Da li se pridržavate preporuke o ostajanju kod kuće tokom epidemije korona virusa? 

Oradio logo