...
TRENUTNO00:00 - 10:00Music Mix by Majkić

Društvo / Zdravlje

Savet psihologa može samo da koristi

08.12.2016.

Problemi, nedoumice, dileme, stres i pritisak, na fakultetu, u međuljudskim, partnerskim ili porodičnim odnosima, nezaobilazan su deo adolescentskog doba i odrastanja. Neke od njih možemo sami da rešimo, za neke će prijatelji priskočiti u pomoć, ali ima i onih za čije rešavanje nam treba pomoć nekoga ko se za to školovao. Uz pomoć psihologa ili psihoterapeuta istražujemo nove mogućnosti, drugačiju perspektivu ili nova rešenja za neke probleme koji nam se mogu učiniti velikim i nerešivim. Omladinski info centar Infopolis od nedavno je mesto na koje mladi mogu doći i dobiti besplatno psihološko savetovanje, bilo da dolaze samostalno, u paru ili sa roditeljima.

.

Psihološko savetovalište namenjeno je mladima koji žele da rade na sebi i razvoju svojih potencijala, da se posavetuju u vezi sa konkretnim problemima ili emotivnim patnjama sa kojima se suočavaju, te problemima i dilemama koje ih prate u individualnom razvoju, porodičnom životu ili partnerskim odnosima. Savetovalište vodi dugogodišnja volonterka Infopolisa, Nina Nađalin, master psiholog i trener asertivne komunikacije, koja se usavršava u sistemskoj porodičnoj psihoterapiji. Ona kaže da odlazak kod terapeuta ili na psihološko savetovanje u našem društvu još uvek jeste tabu, ali da se i taj tabu polako urušava.

"Neko ko dolazi na terapiju, na savetovanje, ne mora nužno da ima neki problem zbog koga ne može da funkcioniše u svakodnevnom životu, već jednostavno može da ima nešto na čemu želi više da radi. Savetovanje je takođe za to i ono pruža mnogo mogućnosti. Bilo bi lepo da ljudi ne gledaju na to kao na nešto što će ih obeležiti ili kao da su ludi, jer to zaista ne znači to", kaže ona.

Devojke i momci sa kojima smo razgovarali tvrde da savetovanje sa psihologom može imati samo pozitivne efekte, a tokom adolescentskog perioda i odrastanja, pregršt je razloga i tema za savetovanje. Mladi tvrde da je odrastanje samo po sebi puno dilema i preispitivanja.

"Prvi put se susrećemo sa nekim stvarima od kojih smo kao deca nekako bili zaštićeni, živeli smo 'pod staklenim zvoncem' i čuvali su nas mama i tata, a sada se prvi put suočavamo s nekim stvarima poput droge, alkohola, sa nekim ozbiljnim stvarima o kojima bi roditelji trebalo možda ranije da pričaju sa svojom decom i da ih upute", kaže jedna od studentkinja sa kojom smo razgovarali.

Sa njom je saglasan i njen kolega koji tvrdi da bi psiholog bio od pomoći u rešavanju problema poput pronalaženja sebe u svetu ili problema u odnosima sa drugim ljudima. Neki od njih pak tvrde da su porodični odnosi i odnosi sa roditeljima polje na kom se mogu javiti nesuglasice i problemi, dok drugi kažu da su pritisak na fakultetu i odnos sa momkom ili devojkom teme koje najčešće tište dvadesetogodišnjake i da upravo to može biti uzrok psiholoških nestabilnosti.

infopolis jpg

Problemi, nedoumice, dileme i strahovi su ono što nas čini ljudima, a prepoznavanje da problem postoji često je pola rešenja. S nekim situacijama se lakše, s nekim teže nosimo, a traženje pomoći i saveta je često najveći i najteži korak. Nina kaže da nema problema koji nije rešiv, ali ne postoji univerzalno rešenje već ga svako za sebe nalazi i to je proces za koji da bi bio uspešan, kao i za sve drugo, treba imati volje, uložiti trud i imati strpljenja jer nema instant rešenja

"Ja nisam tu da im kažem šta i kako da rade, ja sam tu da budem tu za njih, da zajedno dođemo do rešenja koje je okej za njih, koje je njihovo rešenje. Niko do nas nema ni pravo da preuzme odgovornost da reši nešto umesto nekoga, jer svi smo odgovorni za sebe i za svoj život. Mislim da mladi, čak i kad dođu s idejom reci mi šta da radim i da idemveć u samom razgovoru shvate da to nije nešto što će se desiti preko noći, već da je potrebno da prođe neko vreme, da sagledaju sebe u drugom svetlu, da vide stvari iz druge perspektive i negde da nađu svoje rešenje", kaže Nina.

Kako biste napravili prvi korak i zakazali razgovor, potrebno je da se prijavite na mejl savetovaliste.ip@gmail.com ili preko Fejsbuk stranice savetovališta. Nina kaže da ko god da se odluči na psihološko savetovanje nema šta da izgubi, jer Infopolis nudi prijatnu atmosferu u kojoj uz kafu ili čaj mladi mogu besplatno i anonimno dobiti jedno novo iskustvo koje može biti samo korisno. Infopolis se nalazi na Trgu slobode 3, odnosno u Apolo centru.

Jovana Zdjelarević

Možda te još zanima:

.

Postanite volonter Centra "Srce"

Volonterska, nevladina, neprofitna organizacija koja se bavi pružanjem emotivne podrške i prevencijom samoubistva Centar "Srce" organizuje jesenju obuku za nove…

.

Karijerno savetovanje u Infopolisu

Učešće u obuci "Karijerno savetovanje, vođenje i informisanje mladih iz osetljivih grupa" ima za cilj da osnaži učesnice i učesnike…

.

Digitalna svest nedovoljno razvijena kod mladih

Digitalna kompetencija prepoznata je kao jedna od osam osnovnih kompetencija neophodnih za celoživotno učenje i pomoću nje se stiču i…

.

Koliko ste zdravi?

Udruženje Crvena Linija poziva na otvorenu diskusiju na temu "Zdravlje mladih" koja će se održati u prostorijama Infopolisa (Apolo suteren),…

.

Nauči da organizuješ vreme

Ako ste rešili da više ne gubite dragoceno vreme, ali ne znate na koji način da se organizujete da to…

.

Kako napisati dobar CV?

Radionica "Pisanje CV-a i motivacionog pisma" biće održana u subotu 19. januara u 9h u Infopolis omladinskom info centru.   

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo